Christian Kirmair och Johan Thor ska hjälpa Stigbergets att etablera sig i Stockholm.

Stigbergets expansion når huvudstaden

10:27 21 Feb 2020

Sveriges ölstad nummer ett intar Stockholm när Stigbergets öppnar bar på Södermalm. 

Ett av Göteborgs mest aktiva bryggerier har knappast legat på latsidan de senaste åren. Nyligen satsade man på ett nytt bryggeri och tap room vid Partihallarna i Göteborg. Samtidigt byggs även ett helt nytt bryggeri på Ringön, vilket gör att man snart kommer att kunna brygga en miljon liter om året. Inte minst expanderar Stigbergets även till Stockholm, med baren Stigbergets fot.

Det har varit några intensiva år för Stigbergets, och det ser knappast ut att avta. Vad kommer all denna energi ifrån?
– Rastlöst relativt nyktert småbarnsliv och kanalisering av undertryckta kreativa utlopp från bortkastade ungdomsår kan ha med saken att göra. Men framförallt finns det mycket energi i strävan efter något bättre. Sökandet efter den yppersta humliga ölupplevelsen vid regnbågens slut, svarar medgrundaren Nils Hultkrantz. 

Jag läste att ni siktar på en miljon liter 2020. Det tillsammans med en omsättning på knappt 40 miljoner borde göra er till ett av Sveriges topp 10 största bryggerier nu. Vad är målet, topp tre? 
– Vårt primära mål har aldrig mätts i volym eller omsättning utan i produktkvalitet och egen upplevelse av framgång. När ölet är bäst och allt känns toppen har vi nått målet, och dit kommer vi aldrig komma. Det enda vi kan hoppas uppnå är den konstanta strävan som det ouppnåeliga målet kräver. Om denna strävan gör att vi blir världens största bryggeri om trehundra år eller om vi går under inom fem år återstår att se.

Systembolaget gick precis ut med att de öppnar en hel butik bara för bärs i Göteborg inom kort. Varför tror du att just Göteborg går så starkt i bräschen för ölsverige?
– Den frågan har ställts många gånger. Det finns säkert flera goda skäl. Jag brukar tänka lagom stor stad med kollegial sammanhållning, tillgång till lediga lokaler, stort gäng ölentusiaster och stark hemmamarknad. Eller också måste någon plats gå i bräschen och det råkade bli Göteborg. Jag vänder gärna på frågan av genuint intresse: Varför är det inte Stockholm? 

På tal om Stockholm öppnar alltså Stigbergets nu en bar i huvudstaden. Namnet Stigbergets fot kommer sig av att det faktiskt finns en höjd med samma namn på nordöstra Södermalm, i närheten av Stigbergsgatan. Med andra ord en passande plats för göteborgsbryggeriet med samma namn.

Hur kommer det sig att Stigbergets väljer att öppna i Stockholm nu?
– Vi har kommit till ett läge i vår utveckling där vi kan börja brodera ut verksamheten. Tidigare har kaos, brist på pengar och tid alltid stått i vägen för många idéer som inte varit direkt kopplade till produktionen. Det gäller fortfarande i viss mån men vi har vuxit in i en lite större organisation och börjat strukturera tillvaron såpass att vi kan engagera oss i mer än bara själva kärnverksamheten. Vi kommer att dra igång serveringar även i Göteborg under 2020.

Johan Thor som blir barchef på den nya etableringen har tidigare bland annat varit med och byggt upp Tritonia Ölverkstad som ligger i anslutning till Barrels i Gamla Stan. Jag möter upp honom och Christian Kirmair från Barrels på Stigbergets fot bara några dagar innan ventilationen ska slutbesiktas. 

Hur ser samarbetet mellan Barrels och Stigbergets ut?
Johan: Det är ett trepartssamarbete där Stigbergets står för ölbryggandet, Barrels för maten och jag pratar med gästerna, enkelt förklarat. Vi började samarbeta redan på Tritonia egentligen, och har alltid gillat varandra. De som man har lyckats väldigt bra med i Göteborg är den levande kulturen kring att dricka öl, det ska vara underhållande också samtidigt som det är gott. Det är också det vi vill försöka göra här på Stigbergets fot genom att ha två "sittningar", där den första är lite mer djuplodande och den andra mer som en vanlig utekväll. 
Christian: Vi har ett ganska långt samarbete sedan tidigare med Stigbergets, även om deras öl var ganska svår att få tag på under en tid. Den var låst till ett antal ställen och så fort den kom upp på marknaden försvann den, men efter Johan var där på besök blev det lättare.
Johan: Framför allt är det lättare nu också när vi kan släppa Stigbergets produkter exakt vid rätt datum, det är den lyxen jag har med en direktkanal.

Vi var inne på vad Stockholmarna kan lära sig av Göteborg när jag samtalade med Nils, men om vi vänder på det – vad tar ni med er till bordet?
Johan: Jag har jobbat med öl i 20 år och alltid haft fokus på att prata om öl, och dela med mig av kunskap. Det här blir en ständig ölmässa på så sätt. 

Berätta om maten på Stigbergets fot.
Johan: Christian brukar kalla det ett brödinferno. Bröd på tallrikarna, och flytande bröd i kranarna.
Christian: Haha, lite så. Men det kommer skilja sig från våra andra restauranger på så vis att det bara finns två burgare på menyn.

Vad skönt?
Christian: Det känns som en otroligt kul faktiskt, att det inte finns några regler. Vill vi göra en laksasoppa så gör vi det. Många av rätterna kommer att varieras, och vi har självklart tittat på vad Stigbergets står för och serverar på sina andra ställen. Bland annat kommer vi att ha ett bredare vegetariskt utbud. 

Det blir ju ett bra kluster här nu med bland annat Oliwer Twist, Akkurat och Omnipollo nästgårds. Har ni diskuterat några samarbeten? 
Johan: Det blir det verkligen, och jag tror vi kompletterar varandra perfekt. Vi har lagom olika inriktningar och för redan dialog om det. Alla är superpeppade! 

Stigbergets fot öppnar den 27 februari på Götgatan 5 i Stockholm.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2020.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!