Bikt

Redaktion 15:14 23 Jan 2023

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurangen Bikt. Namnets religiösa koppling är inte mer långsökt än den direkta närheten till Göteborgs domkyrka och faktumet att krogen ligger på Kyrkogatan. Slumpen slog sig också som så att Bikt, med lite god vilja, faktiskt gick att utstansa ur dörrpostens gamla ”Brolin & Åkerholm” vilket vittnar om lokalens svunna historia som butik för en dåtida tapethandlare. 

Stämningen är stimmig i lokalen, trots att klockan bara är strax efter sex. Det är i princip fullsatt på alla bord, likaså i baren. Att januari är årets fattigaste månad har tydligen inte påverkat gästtillströmningen till Bikt denna lördagskväll. Krögarna själva står både bakom bar och kastruller och den närvaron är sällan skådad i dagens restaurangklimat där riskkapitalister och influencers skriver krögare på sitt CV allt oftare. Det bidrar också till en angenäm och väldigt familjär känsla av värdskap. 

Väl vid bordet inleder vi middagen med ett glas Champagne från Saint-Marceaux samt ljumna pocherade ostron toppade med smörsås och avrugakaviar. Håret på underarmarna reser sig när vi sörplat i oss det silkeslena och delikat balanserade ostronet. Känslan är att detta kan bli början på en riktigt trevlig kväll. Strax därefter äter vi nybakat surdegsbröd med smör, chark från mangalica-gris samt boquerons med grillad citron. 

Vi känner oss lika uppvärmda som upprymda och den varma ljudkulissen av skrålande kompisgäng, dejtande par och stammisar i baren bidrar till en uppluppen och glädjefylld stämning. I övrigt är det smakfullt enkelt och inbjudande med personliga inslag. Ett violett sken belyser oklassiskt stuckaturen i det sekelgamla taket. Om ytterligare några flackande ljus och lite extra grönska skulle tillförts så skulle miljön i lokalen lyfta till sin högsta potential. 

På menyn, mitt emellan snacksen och förrätterna, återfinns i ensamt majestät en calzone. Ja, den berömda inbakade pizzan, som på Bikt serveras fylld med vitlökssmör, ost och örter, har blivit lite av restaurangens signum. Den syns i sociala medier lite titt som tätt och snacket på stan skvaller också om dess insmickrande, förträffligt burleska och lite brutalt delikata enkelhet. Vi blir inte besvikna när vi girigt delar den lilla pizzan på mitten och skådar hur det gröna örtsmöret väller ut över tallriken. 

Middagen håller genomgående ett behagligt tempo. Servicen är personlig och uppmärksam och vi behöver aldrig be om någonting, allting bara flyter på. På rekommendation delar vi på en flaska fruktdrivet hantverksvin från Alsace och väntar med spänning in rätterna som komma skall. Tartar med picklad rödbeta, brynt smörmajonnäs, rostad lök och senapsfrön är fräsch och fet på samma gång. Rödbetan tillåts dominera aningen för mycket, men det är i övrigt en bra balanserad råbiff. Samma sak gäller det friterade piggvarslaget som toppas med en het jalapeñomajonnäs och lagrad cheddar. Vi testar också den eldade pilgrimsmusslan med chorizo, rostad paprika och jordärtskocka. Pilgrimsmusslan är snabbt grillad och perfekt rå i mitten. Den smakrika chorizon och paprikan balanseras upp med en silkeslen kräm på skockan samt krispigt friterad dito. Det är välbalanserat, sinnrikt och gott. 

Vi avslutar middagens varma element med smörstekt svamp som ligger på en bädd av bränd grädde, krondillsgurka, äpple och osten appenzeller. Gurkan kontrasterar friskt till rättens ganska feta element och sammantaget är även detta en trevlig anrättning om än lite i avsaknad av en extra nypa salt. Vi delar på några väl utvalda ostar innan vi beger oss över på den söta avslutningen. Det finns desto mer arbetade desserter på menyn, men vi fastnar för den hemgjorda vaniljglassen som toppas med varma hjortron och krossade drömmar. Det är en klassiker i all sin enkelhet, som naturligtvis varken sticker ut eller överraskar. Det är dock hela poängen med desserten som också i mångt och mycket summerar hela den upplevelsen vi har haft på Bikt. Det är vänligt, proffsigt, varmt, folkligt och vällagat. Allting i en opretentiös och glädjefylld harmoni som vittnar om djup yrkeskunskap, lusta och en genuin omtänksamhet om sina gäster. 

Det är sällan man går från en krog nuförtiden med känslan av att ”detta är en riktig krog”. Inte någonting pånyttuppfunnet, konceptuellt, trendjagande alter ego till krog. Utan en krog - på riktigt. En restaurang som aktivt drivs av sina ägare, med en genuin och äkta passion för upplevelsen och dess gäster. Entusiasmen är smittande! Herregud - hör vår avbön. Bikt är helt enkelt jävligt trevligt.

Adress: 
Kyrkogatan 20-22
Hemsida: 
Öppettider: 
tis 11:30-00:00, ons-fre 11:30-01:00, lör 16-02.
Stad: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.