Vaginal Davis.

Viktiga konstigheter på Stockholm Art Week

Redaktion 10:00 6 May 2024

Det är hög tid för konstvecka. Här är några highlights du verkligen inte bör missa. 

Årets upplaga av Stockholm Art Week kommer att ha ett ännu större internationellt fokus och välkomna de europeiska konstveckorna genom det nya internationella nätverket The Spider. – Stockholm är välkänt för design, mode, musik och natur. Stockholm Art Week välkomnar gästerna att utforska Stockholm som konstdestination, säger grundaren Joanna Sundström.

Veckan invigs av Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård som sätter konsten i samhällets strålkastarljus och lyfter fram denna som en vital del av staden. Här nedan följer några av höjdpunkterna under veckan.

Market Art Fair 
Nordens ledande mässa för samtidskonst äger rum mellan den 17–19 maj på Liljevalchs och Spritmuseum. Detta år kommer 47 gallerier att visa upp över 100 konstnärer och mässan har stort fokus på nordiska konstnärer.

Hospitalet 
Hospitalet återöppnar efter en omfattande omsorgsfull renovering och kommer att inrymma Gullringsbos konstsamling samt löpande husera utställningar av Carl Kostyal. Den 15 maj är det dags för vernissage med den amerikanske konstnären Yves Scherer.

Moderna Museet 
Den 17 maj har Moderna Museet vernissage för utställningen Magnificent Product signerad den prisbelönta konstnären och författaren Vaginal Davis. I hennes banbrytande och mångsidiga konstnärsskap möter punk glamour, queeraktivism möter rasrättvisa och motstånd möter glädje. Magnificent Product är hennes första stora separatutställning och den är kurerad av Hendrik Folkerts.

Fotografiska 
Jeff Cowens utställning Berlin Works öppnar på Fotografiska Stockholm den 17 maj. 2007-2023 flyttade Cowen sin ateljé och sitt laboratorium från Paris till Kreuzberg i Berlin, där hans unika bildspråk genomgick en period av intensiv utveckling. Berlin Works ger en representativ översikt över denna Berlinperiod. Utställningen är kurerad av Ellen K. Willas.

The Spider 
Ett nytt internationellt nätverk och plattform kommer att lanseras under Stockholm Art Week. The Spider samlar stora europeiska konstveckor och gallerihelger under ett och samma tak. Med fokus på att främja Europa som destinationen för konst och kreativitet, syftar The Spider till att främja en gemenskap av Europabaserade konstfestivaler, som knyter an till framväxande och etablerade konstgallerier och institutioner över hela kontinenten.

På Sergels torg 
Föreställningar, workshops och utställningar med både etablerade och framväxande konstnärer kommer att äga rum på Sergels Torg.  Initiativet syftar till att vitalisera Sergels Torg och skapa ett utrymme för människor i alla åldrar att uppleva konst och kultur i hjärtat av Stockholm.

Konstnärshuset
Konstnärshuset öppnar två utställningar den 16 maj. Dels den multigenerationella grupputställningen i Stora galleriet med fotograferna Ekaterina Lukoshkova, Trinidad Carillo och skulptören Barbro Hedström kurerad av Alida Ivanov och Ashik Zaman. Men också en separatutställning i Övre galleriet av konstnären Ingvild Hovland Kaldal.

Galerie Nordenhake
Cecilia Edelfalk är känd för att ha rekordet för Sveriges dyraste målning på auktion av en ännu verksam konstnär. Just nu befinner hon sig i process och har regelbunden kontakt med den bortgångne konstnären Carl Wilhelmsson. Edelfalk ställer ut på Galerie Nordenhake 18 maj.

Stockholm Art Week pågår mellan den 14-19 maj 2024. För uppdaterat schema spana in stockholmartweek.se. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!