“Allt du behöver finns här”

Redaktion 14:33 13 May 2024

För tredje sommaren slår Stockholms lustgård upp sina grindar. Nöjesguiden har tagit ett snack med Edens nöjesansvarige Love Garpendal.

Tre somrar har gått sedan Trädgården-grundaren Jakob Grandin och hans entourage tog över driften av sjövillan på Kungsholmens spets och omvandlade den och dess omgivningar till ett kulinariskt och musikmässigt semesterparadis i staden. När Eden återigen slår upp sina dörrar för säsongen är det i aningen mer koncentrerad form. En ny rombar har tagit plats inuti den gamla 1800-tals villan, på övervåningen huserar från mitten av maj klubben Loftet och trädgården har fått en champagnebar med tillhörande solläktare.
– Istället för att tänka att vi behöver göra och täcka alla ytor vill vi göra det mysigare och tajtare. Vi har lagt lite mer fokus på själva huset och dess olika delar, säger Love Garpendal, innehåll- och marknadsansvarig på Eden.

Love Garpendal har haft en fot med i Eden från start. Han stod bland annat bakom den italienska mackkiosken Loves Låda innan han klev över i rollen som innehållsansvarig. Dessförinnan har han en närmast tio år lång bakgrund inom musik och känns bland annat igen som en av producenterna bakom musikfestivalen Gather.
– Jag har alltid haft två ben, ett i musik och ett i mat och restaurang. Att hålla på med Eden passar perfekt för mig eftersom det både är mycket restaurang men också mycket musikfokus. Här får jag ta del av båda världarna.

Hur ser du på utvecklingen av Eden de här tre åren?
–  Vi har experimenterat en del, försökt hitta vår identitet och hur vi vill presentera vår idé under de här åren. Förra året skapade vi en rätt stor produkt och i år kommer vi att skala ner det och göra det lite mer välpolerat. Större fokus på restaurangen och maten, det ska vara en lika stor del som det övriga innehållet och musiken. Sen har vi såklart öppet i bastun, kajaken och den närliggande vinbaren i år igen. Det var ju en succé. Förändringarna är ett resultat av att vi har experimenterat och testat oss fram. Nu känns det verkligen som att vi har hittat hem till vad vi vill att Eden ska vara.

Kreativ ledare inom mat- och dryck är krögaren och kokboksförfattaren Sally Voltaire och i år står flera nyheter på såväl innehållsschema som meny. Bland annat har hon bjudit in ett gäng kära vänner från restaurangbranschen för ett återkommande gästspelskoncept under namnet Sallys Vänner. Temat är personliga semesterminnen och det första gästspelet inträffar den 4 juli då restaurang Racamaca styr den kulinariska kosan mot Spanien.
– Det ska kännas som att du kommer iväg på minisemester via en helhetsupplevelse i mat och dryck. Senare i sommar kommer bland annat Marco Baudone från Italiano och tar med oss till Italien. Han tar i sin tur med Italo Pils som gästspelar med honom, berättar Love.

Husets insida har även förgyllts av en rombar signerad Jakob Sandesjö, som tidigare arbetat på Lucy’s Flower Shop. Love förklarar att baren är en flirt med husets historia som tidigare fungerade som sjöfararebostad. Även husets övervåning som tidigare enbart varit öppet på vinterhalvåret har fått ny kostym i form av den nya klubben Loftet. Tanken är att dansgolvet ska vara som ett andra vardagsrum. Här gäller inga långa mixade line ups utan tanken är att varje dj ska få ta sin tid att berätta en egen historia via musiken. Klubben öppnar den 24 maj och samma kväll spelar Mount Liberation Unlimited.

 Stefan Anders

Ni har tidigare haft en del livekonserter, hur ser det ut musikmässigt i sommar?
– Vi kommer inte fortsätta med konserter i samma skala. Det kan komma att bli något litet här och där, men inga större saker baserat kring en stor scen eller så. Däremot kommer vi ha kvar våra dagsfester, Zenit, där bland annat PLX kommer att anordna en liten minifestival den 6 juli. De har tagit paus från att arrangera deras faktiska festival men gör ett mini-uppslag på Eden istället. Det ser jag verkligen fram emot, de är ett så himla härligt gäng och de gör otroliga grejer. Om man har varit på deras festival så kommer man säkert känna igen sig.

Beskriv en perfekt sommardag i Stockholm!
– Man vaknar upp, är ledig och det är strålande sol ute. Det kanske är dagsfest på Eden. Man möter upp lite vänner och får lyssna på bra musik. Sen kanske man går ut och käkar lite spontant, vilket nästan kan vara roligare än det planerade. Dagen innehåller kultur, mat, smaker och gärna att man dricker gott vin!

Vem är den typiska typ Eden-besökaren?
– Det är en blandad skara. Dels livsnjutaren som kommer tidigt för ett glas champagne i solen och låter dagen gå med vännerna som sonderar. Dels den aktiva som aktiverar sig mellan drinkarna med paddling, löptur eller bastubad, och den hungrige som tar med familjen för att dela med sig av läckerheter från Medelhavet. Sen har vi såklart de festliga som stannar hela natten och låter rommen göra dansstegen på loftet lättare och lättare.

Det har varit och är tuffa tider för krogbranschen och ekonomin generellt. Har det påverkat er och isåfall hur?
– Det är svårt att säga hur mycket det har påverkat. Vi har inte haft öppet sen förra sommaren och vi får se hur det blir. Vi kommer nog försöka hålla lite mer i pengarna och tajta till utan att kompromissa på produkten som vi erbjuder. Se efter vad vi faktiskt kan göra och försöka leverera det på högsta nivå. Där är det en avvägning tycker jag.

Vad var det som fick dig att vilja satsa på Eden?
– Sen starten tycker jag vi har varit ett så grymt gäng som har jobbat med det här. Sen är ju platsen helt magisk. Jag tycker vi har en så otroligt fin produkt att presentera och som jag verkligen tror på. Det låter säljigt men jag skulle inte sitta här och säga det om jag inte verkligen trodde på det vi har att erbjuda. Eden är en hel upplevelse. Man kan vara där hela dagen, allt du behöver finns här. Det har slagit mig nu när jag varit där så pass mycket nu under våren, när det börjar bli soligt, det är så vackert där.

Zenit dagsfester på Eden
08 Juni: Rollerboys & Sound Metaphors
29 Juni: Studio Sven sommarfest
06 Juli: PLX
20 Juli: Karlovak
17 Augusti TBA
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2024.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!