Upptäckte Stig Larsson jeans med hål i?

11:30 7 May 2024

Nöjesguidens nya chefredaktör Frasse Levinsson bestämde sig för att kolla en bra historia. Det resulterade i ett samtal om sanning, lögn och denim med Cafés modechef Daniel Lindström.

Jag har alltid älskat mytomaner. Redan som skolpojke drogs jag till personer med Baron von Münchhausens relation till sanningen. Det var förstås aldrig fråga om något aktivt beslut. Jag tyckte bara det var roligast att vara i närheten av de som kunde berätta mest häpnadsväckande saker. Och vem kan berätta mer häpnadsväckande saker än en mytoman?

De flesta människor gillar inte att bli förda bakom ljuset. De vill veta sanningen! När de fått höra en helt osannolik historia försöker de omedelbart ta reda på om allt gick till precis som berättaren påstod. Men om man tvunget ska ifrågasätta all information man stöter på, varför ifrågasätter man inte om det är så självklart att verkligheten är att föredra framför fantasin? Är det inte roligare att leva i sagornas värld, där prinsen och prinsessan får varandra på slutet? Jag tycker att man ska betrakta mytomaner som vardagens konstnärer, kapabla att förvandla vilket tråkigt kaffeautomatssamtal som helst till en förtrollad stund.

Med detta i åtanke kan det vara svårt att förstå varför problemglasögonen åkte fram när jag läste Svenska Dagbladets nya intervju med Stig Larsson. I intervjun påstår Stig Larsson att han var först i världen att upptäcka jeans med hål i. Som om inte det vore kaxigt nog anger han vilket år det skulle ha hänt. 1975. ”Då iakttog jag en söt passagerartjej som hade ett hål på jeansen, på knäet. Det var närmast chockerande, för det var första gången det skedde. Sedan träffade jag en finsk-vietnamesisk tjej året efter som var fotomodell och jobbade i modebranschen. Jag försökte få henne att genom Sighsten Herrgård lansera den här idén i modevärlden, eftersom jag tyckte det var sexigt. Sedan, runt 1977, kom hål i jeansen till London via punken. Men jag var nog först”, säger Stig Larsson till Svenska Dagbladet.

Av någon anledning nöjde jag mig inte med att hänföras av historien den här gången. Nej, den här gången beslöt jag mig för att kontakta Cafés modechef Daniel Lindström för att ta reda på om Stig Larsson verkligen kan ha varit först att upptäcka jeans med hål i. Kanske är det inte konstigare än när man i stundens ingivelse vid en läskmaskin får impulsen att välja Fanta efter att ha valt Coca-Cola 100 gånger i rad?

Vad är sannolikheten för att Stig Larsson verkligen skulle ha varit den förste att upptäcka jeans med hål i? Det känns lite som när en vän till mig påstod sig ha uppfunnit frisyren "kort på sidorna, lite längre däruppe".

– Jeans började säljas i Sverige som modeplagg på NK redan i slutet av 1940-talet så det är rimligt att tro att det fanns personer som bar denim med hål före 1975.

Kan man verkligen ta på sig äran för en trend för att man varit tidig med att notera den? Med Stig Larssons logik räcker det ju med att någon annan la märke till den söta passagerartjejen tidigare under dagen för att upptäckten borde tillskrivas den personen. Om den söta passagerartjejen nu var först i världen med att bära jeans med hål i kan man väl dessutom argumentera för att det är hon som förtjänar kredd?
– Nej, det måste vara personen som är först med att bära det specifika plagget eller frisyren som ska få erkännandet. Det är inte så svårt att vara en observatör, det modiga är att gå i bräschen för en förändring.

När Svenska Dagbladet träffar Stig Larsson bär han en svart dunjacka från Haglöfs. Den känns jävligt rätt. Tror du att det är en slump att detta sker samtidigt som märket vunnit popularitet i den undre världen?
– Det hade varit otroligt kul om det var ett medvetet val av Stig Larsson men jag är ganska säker på att det är slumpen. De där jackorna är ju väldigt populära både bland urbana människor och fritidsentusiaster.

Vilka jeans gäller i sommar?
– Kom ihåg var du hörde detta först: i sommar gäller skinny jeans igen. Detta på grund av Prada-ägda Miu Mius höstvisning där byxorna satt som korvskinn på modellerna. Trenderna går så snabbt nu att de allra flesta inte ens hunnit byta från smala till vidare jeans. Så alla som fortfarande har tajta jeans kan behålla dem på, ni är helt rätt.

Själv har jag precis investerat i ett par rejält utsvängda jeans från Egonlab med tilltagna hål för knäna. Har jag gjort rätt i det?
– Utsvängt är modernt just nu eftersom alla vill vara cowboys. En billigare bootcut-modell än Egonlab är Levi’s 517.Vilka jeans satsar du på?
– Jag har köpt ett par jättedyra jeans från Acne Studios i bomullscanvas med superbaggy passform och ett trompe-l’œil (lura ögat) digitaltryck som skapar en optisk illusion om nedsliten denim, lagningar och skinnchaps. Tyvärr har jag knappt vågat ha dem på mig än, kanske är jag lite för gammal?

Du ska inte sätta på dig dem och gå ner till Rosa drömmar så att Stig Larsson blir den första som får se dem?
– ...

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!