Bord

Redaktion 11:44 15 Jun 2023

Vi hade knappt hunnit torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress. En subtil renovering där tamburen plockades bort, lite nya menyer och ett community table som rimmar bra med namnet på restaurangen så stod Bord klart att ta emot nya gäster. Till och med krögarens namn klingade bekant då det är Joel Aronsson som driver krogen nu, till skillnad från tidigare då Joel Åhlin och Filip Fastén gjorde detsamma. 

Joel Aronsson kommer senast från fina Ett Hem men har även ett förflutet från Fäviken vilket vittnar om kvalitetsnivån på det kulinariska. Att krogen har som ambition att återföra stjärnstatus till Roslagsgatan 43 låter vi vara osagt, men det hade knappast kommit som en överraskning för någon inblandad. Det är också just Joel som välkomnar oss i dörren till den hemtrevliga lokalen och visar oss till bords. Här doftar fjällstuga av den öppna elden och restaurangen är i övrigt helt fullsatt.

Menyn är givetvis säsongbetonad och vi värmer upp smaklökarna med lite tempurafriterad grön sparris för 145 kronor. Eller “lite" är verkligen en felaktig beskrivning, tallriken som kommer in består av fem sparrisstjälkar stora som bäbisarmar täckta med bottarga. Det är krispigt, salt och väldigt gott.

Kvickt går vi vidare till rätt nummer två bestående av en enorm helgrillad makrill (245 kronor) med harissa och russin. Fisken är perfekt att dela på två och innehåller inte ett enda ben. Att sen sedan serveras med kondiment så goda att vi ber om bröd för att kunna suga upp det sista från tallriken får ses som ett rejält plus i kanten. 

Rätt nummer tre ser kanske minst spännande ut på papperet, men den grillade sallad (160 kronor) som kommer in visar sig vara kvällens stora behållning. En umamibomb till buljong ackompanjeras av pistagenötter och pecorino. Ärligt talat hade vi varit rätt nöjda även om vi bara ätit denna hela kvällen. 

Man får egentligen inte säga så om levande djur, men är inte råka generellt en väldigt onödig fågel? Råkan tillhör släktet kråkfåglar och jagas årligen mellan den 10 maj och 10 juni. Den är varken vacker eller särskilt god att äta, även om den åtminstone i södra Sverige anses vara något av en delikatess. Ändå beställer vi just råka (250 kronor), mest för att se vad Joel har kunnat trolla fram. Tyvärr visar det sig också vara kvällens enda riktiga streck i protokollet. Det är torrt och närmast håglöst. Inte ens tahini och lite körsbär lyckas rädda upp den stackars kraken, som till stor del faktiskt får gå tillbaka.

Vi tröstar oss med ytterligare ett glas vältempererad Arbois och blir lyckliga igen när efterrätterna kommer in i form av en habil Flan Parisien samt en urtjusig jordgubbssorbet stor som en tennisboll.

Utan att vara det minsta ruinerade lämnar vi sedan Bord med en tyst överenskommelse om att återvända snart. Förmodligen redan i sommar. 

Adress: 
Roslagsgatan 43
Hemsida: 
Öppettider: 
ons-lör från 17 samt lördagslunch.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2023.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!