Kaifo

Redaktion 14:11 26 Apr 2023

På Södra Vägen ligger familjen Orrmyrs senaste tillskott i det lilla krogimperium som de senaste åren vuxit fram på olika platser i stan. Hela lokalen är nyrenoverad och fasaden mot spårvagnen har krönts med en tjusig och ljus inglasad veranda, likt systerkrogen Lavette, några få steg ner för gatan. I övrigt är lokalen ganska mörk med högt sittande fönster och den slingrar sig ner i husets källare med vinklar och vrår som känns som om det aldrig tar slut. Insidan är betydligt större än vad utsidan vittnar om och det är fullt till bredden när vi ankommer, även om timmen är tidig. 

Familjen Orrmyr utlovar en avslappnad och lite lagom panasiatisk restaurang med fusion-ambitioner. En ”orrmyrsk” variant med smaker hämtade från olika delar av de asiatiska köken. Kaifo är alltså en modern asiatisk bistro. Ett koncept som kanske känns lite väl återkommande i nyöppningar nuförtiden. 

Vi hänvisas till vårt bord av en vänlig hovmästare som presenterar kvällens meny. Ett stimmigt sorl ljuder i lokalen, men blir aldrig obekvämt högljutt. Vi ges möjligheten att välja mellan snacks, raw, grill, share eller en setmeny som är en blandning av lite olika rätter från menyn. Efter lite dividerande landar vi i att välja ett antal rätter från menyn istället för att gå på den förbestämda. Vi vill se hur smakerna står sig mot varandra när valmöjligheterna är många och kombinationerna än fler. Med hjälp av vår servitris landar vi slutligen i ett urval av rätter och lutar oss sedan tillbaka i våra eleganta stolar. I baren finns ett stort urval drinkar, även dessa tydligt asiatiskt influerade. Valet faller dock på ett glas mousserande sake till fördrink. Saken är väl söt för vår smak, men kul att valmöjligheten finns. 

Lagom tills dess att fördrinken är uppdrucken inkommer kvällens första servering. Ångade dumplings med räka, kokossås och röd curry. Dumplingarna är mjälla, fina och fyllningen smakar rikligt med umami från skaldjuren. Den krämiga kokossåsen som dumplingarna täcks med ger en distinkt sötma och kompletteras perfekt med den heta och smakrika curryn. En riktig fullträff! Även nästa anrättning är mycket god. Steambun med fläsksida, sojamajonnäs, kimchi, picklad gurka, koriander, chili och krispig lök. Det ångade brödet är luftigt och lätt och den krispiga friterade fläsksidan som ligger däri skapar en väl avvägd kontrast. Majonnäsen är krämig och smakar lagom mycket av soja och den picklade gurkan ger crunch och sötsyrlighet. Vi slickar oss om fingrarna och ser med tillförsikt fram emot vad som komma skall. 

En sotad råbiff blir näst på tur. Råbiffen görs på nötinnanlår och toppas med rökt majonnäs, citrusdressing, tapiokakrisp, picklad kålrabbi, krispig lök och krasse. Men vänta nu… Råbiffen är visserligen god men smakerna och texturen känns igen. Det är lite majo, lite picklat, lite citrus, lite krispig lök, krasse och så vidare. Vi har ätit det innan. 

Samtidigt som råbiffen serveras vi också en biff-tataki, som tyvärr återigen blir en upprepning av tidigare två rätter. Lite majo, lite picklat, lite citrus, lite krispig lök, krasse och så vidare. Smakerna som till fläsksidan var så gott, har nu återupprepats i ytterligare två rätter. Var är det här på väg, tänker vi och hoppas på bättring. Det blir återigen en känsla av copy+paste när tonfisken kommer in. Ingredienserna på menyn ser visserligen lite annorlunda ut i sin komposition, men smakerna är desamma. Ganska sött och toppat med lite krisp och krasse. Det asiatiska köket är så oerhört brett och variationsrikt. Då framstår det som en ganska banal och lite lat tolkning om man gör rätter som mestadels består av samma, eller snarlikt smakmässiga komponenter. 

Det blir aningen bättre när vi får in den grillade flanksteken, som visserligen också toppas med majo, picklat och citrus, men som å andra sidan är mer välbalanserad, inte lika söt och har en välkommen fräschör från krispiga blad av hjärtsallad. 

Innan vi går beställer vi en dessert, men den glöms bort någonstans på vägen och vi tröttnar tillslut och bestämmer oss för att lämna. Det som började så bra, blev tillslut en ganska likartad matupplevelse som andas mer storskalig asiatisk matfabrik än Orrmyrsk kvalitet som vi annars är bortskämda med. Vi hoppas att variationen utvecklas framöver och att Kaifo faktiskt kan bli den där härliga bistron som erbjuder mat från olika delar av Asien och inte enbart svenskens version av vad man tror det serveras för mat i Asien.

Adress: 
Södra vägen 24
Hemsida: 
Öppettider: 
Varje dag från 17:00
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2023.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.