Vinbaren L’enoteca i Malmö och Helsingborgskrogen Nabo går samman i en gemensam satsning.
Attila Galaczi och gänget på L’enoteca, en av Malmös mest välkända vinbarer gick i expansionstankar och hade börjat blicka mot Helsingborg. Då dök Isabell Seger och Sussi Larsson från Nabo matbar upp och plötsligt var en sammanslagning ett faktum.
L’enoteca står för vinet och Nabo för matkonceptet till den gemensamma satsningen, som går under namnet L'Enoteque.
— Vi hade haft funderingar på att öppna upp fler vinbarer och tittat på Helsingborg bland annat, och sommaren 2019 så var vi på ett event med en av våra leverantörer i Båstad på tennisveckorna och spelade tennis. Då var ägarna av Nabo på samma event och vi började prata om en vinbar, vi klickade och ganska kort därefter så började vi prata om att försöka hitta en lokal och gjorde ett popupevent hos dem i oktober 2019.
Vad har L'enoteca och Nabo för relation sedan tidigare?
— Ingen, vi träffades som sagt på tennisveckan med Anders Järryd.
Hur har resan från idé till verklighet varit?
— Den har varit spännande, det är alltid saker som man inte riktigt kan kontrollera som går lite som de vill, oavsett hur många gånger man har gjort resan, men det är kul att se det växa fram. Från att vi satt en sommarkväll i Båstad till att vi hittade lokalen och det ska börja byggas.
Vad ser ni för möjligheter i Helsingborg?
— Goda, det är första vinbaren, staden växer, och med det nya kongresscentret som binder ihop centrum med Norra hamnen så kommer det bli ett trevligt promenadstråk längs stranden.
Hur kommer sammanslagningen se ut och vilken vibe vill ni sätta på den nya restaurangen i Helsingborg?
— Nabo levererar sitt superba matkoncept och vi kommer med vinkunskapen. Det kommer att bli samma familjära hemma hos-känsla, men anpassad till Helsingborg såklart. Det blir samma utbud av vin, service och personal som tar hand om dig och guidar dig om du vill.
Vad sker härnäst för L'enoteca i Malmö?
— Vi fokuserar på Helsingborg för tillfället och planerar vårt 5-årsjubileum den 23 april som kommer att bjuda på en massa överraskningar, och även vår årliga vinfestival den 21 maj. Innan dess öppnar vi upp vår uteservering den 1 maj i Malmö.
Vad har ni annars i kikarn som man inte får missa?
— Man får inte missa våra onsdagar när vi kör ”Veckans Värsting”; vi öppnar upp en rare flaska och säljer på halvglas för 150 spänn. Man får möjlighet att prova något riktigt grymt utan att det kostar skjortan.
L'Enoteque öppnar inom en snar framtid.