Cantin storstadscertifierar Malmö

Viktor Flarkell 10:21 11 Mar 2025

Världens minsta storstad blir ännu större. 

Lagom till att den nya Styrmansbron invigdes i Varvsstaden kom nyheten att Malmö ska få sin egen version av Köpenhamns streetfood-marknad Reffen – precis i anslutning till den nya bron. Nästa år öppnar Cantin, som Malmös nya containerpark heter. Hjärnan bakom det gigantiska projektet är Rodrigo Lopez – tidigare matansvarig på Malmöfestivalen, arrangör av European Street Food Awards och initiativtagare till Malmö Food Truck-festival, för att nämna några punkter på det gedigna CV:t.

Kort efter att nyheten släpptes tog vi en kaffe med honom för att prata om planerna, självförtroende och alkohollagar.

Nu är nyheten äntligen ute! Hur har responsen varit?
– Över förväntan! Jag förstod att det skulle bli en snackis – många har ju pratat om det här i flera år och velat att det ska hända. Men responsen blev långt över vad jag hade kunnat tänka mig, jag blev lite överrumplad. Människor från alla möjliga branscher har hört av sig – allt från politiker till arkitekter och restauratörer. Jag har suttit i flera dagar och betat av mejl. Nu gäller det att fånga upp allt och se till att jag inte missar något. Responsen har också varit en lättnad – den visar att vi är på rätt väg. Samtidigt känner jag pressen nu när allt är officiellt. Allas blickar är riktade mot mig, och nu gäller det att leverera.


 

Hur ska du leverera då?
– Drömmen har alltid varit att skapa en mötesplats som är relativt central, nära vattnet, avslappnad och lite oborstad. En viktig del av den drömmen har också varit att lyfta det lokala, en plats som speglar Malmö. Jag vill att människor från hela staden och företag från olika delar av stan och olika kulturer ska vara representerade. Det har alltid varit kärnan – att skapa något genuint Malmöitiskt. När Malmö är som bäst.

Är det klart vilka som ska finnas på plats?
– Nej, inte ännu. Jag har jobbat lite under radarn det senaste halvåret och pratat med folk om idéerna, men det är först nu, när avtalet är påskrivet, som jag kan börja prata öppet om det. Efter att nyheten släpptes har ännu fler hört av sig, och ansökningarna fortsätter att rulla in. Så nu har jag en period på kanske två månader där jag ska gå igenom allt.

Hur kommer det att se ut på plats?
– Runt tio containrar kommer att vara dedikerade till mat, och såklart dryck – i första hand lokal dryck. Det har alltid varit mitt mål, men i vilken utsträckning vet jag inte än. Fyra till fem containrar kommer att vara reserverade för popup-verksamheter, både kommersiella och icke-kommersiella aktörer. Det kan handla om allt från begagnade skivor och kläder till ett konstgalleri. Dessutom blir det en scen för konserter och dj:s. Även om jag jobbar med mat och dryck vill jag att konsten och kulturen ska ha en självklar plats.

Att mat, dryck, musik och kultur ska finnas känns självklart för många. Något som kanske inte är lika självklart – men som både kommer att göra nytta och skapa nöje – är bastun som planeras på området. Tanken är att den ska drivas av en förening. Dessutom kommer det att finnas ett område för barn, något Rodrigo själv tycker är viktigt.

– Jag har egentligen alltid jobbat med barnområden på mina event, men framför allt insåg jag behovet när jag var i Berlin förra året med ungarna. Där fanns små parker och lekplatser precis bredvid barer, och det var helt naturligt. Folk umgicks, och barnen lekte. Efter den resan kände jag att vi såklart ska ha ett område för kidsen också.

Foto: Sofie Strandberg

Handen på hjärtat – hur mycket av allt detta handlar om ett mindervärdeskomplex gentemot Köpenhamn?
– Jobbar man med events i Malmö, som jag, så har man alltid sneglat på Köpenhamn. Det känns som att allt är mycket enklare där. Trösklarna är inte lika höga när man vill göra något. Och Reffen – den har jag alltid känt att jag vill ha i Malmö. Någonstans vill jag också visa att vi kan driva ett sånt ställe här – och göra det riktigt bra.

Är du inte lite avundsjuk på Danmark när det kommer till regler och lagar?
– Jag har aldrig drivit ett så stort projekt tidigare. De event jag annars jobbar med kräver inte särskilt många tillstånd. Så jag vet vad som ska göras – men inte hur svårt det blir. Därför tar jag in folk som är proffs på det. Hittills har jag bara anpassat mig och gillat läget, men vi i Sverige är nog tuffast i världen när det kommer till alkohollagar. Men jag tänker också att när man genomför den här typen av projekt och visar att det går att göra lugnt och städat, så bidrar man till att mjuka upp reglerna gradvis. För varje år kanske vi kan få en gnutta mer förståelse och visa att folk faktiskt kan bete sig. Kanske kan vi närma oss en framtid där vi kan arrangera events för tusentals människor utan ordningsvakter och inhägnader.

Är det vakterna och staketen som kostar mest?
– Den kostnadsbiten är tuff. Alla dessa regler innebär att du måste ha extra personal, och då springer budgeten lätt iväg. Framför allt ordningsvakter och annan typ av vaktpersonal är dyrt.

Blir det här ditt livs resa?
– Ja, det blir det. Det här är mitt stora projekt. Jag äger det själv och blandar inte in fler. Det blir ett litet test för mig.

Men är det inte ensamt att vara helt själv i det?
– Jo, jag saknar verkligen att ha någon vid min sida. För varje vecka som går känner jag mer och mer att jag behöver några vid min sida. Det är 3000 kvadratmeter och många valmöjligheter! Jag kommer att anställa folk, men i slutändan vill jag vara den som driver allt och har sista ordet. Det är dags för mig att steppa upp och göra det här. Jag känner att jag har erfarenheten och självförtroendet att ta de här besluten själv. Jag jobbat med det här i huvudet i över tio år, och haft en vision klar sedan länge.

Styrmansbron, som invigdes nyligen, förbinder Malmö med Varvsstaden och leder rakt in till Cantins område – en plats som tidigare varit svåråtkomlig. I framtiden kommer även bussar att gå dit, vilket gör området ännu mer tillgängligt. Cantin öppnar i maj 2026, men redan i år börjar aktiviteter på plats.
– Jag har tillgång till ytan redan i sommar och kommer att köra några pop up-event. Sen börjar vi bygga i höst!

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!