Scandwich

Redaktion 11:10 28 Aug 2023

Mackor, vin och öl mitt på Möllan. Mycket med Scandwich skulle kunna vara full pott men någonstans faller det. 

Under våren 2021 återvände Scandwich till Möllan och har med sin stora uteservering och avslappnade stämning blivit ett sedvanligt vattenhål för såväl malmöiter som inresta. Som namnet ger en hint av står mackan i centrum, men det stora utbudet av vin och öl får även folk att slå sig ner i den delvis kleinblå lokalen. Mackorna är som konstverk som antingen raserar så fort du sätter gaffeln i eller står lika stadig som en klippa. 

När vi kommer in i lokalen är det fullpackat men vi får en plats i baren. Det öser ner utanför de stora glaspartierna som vetter ut mot korsningen mellan Kristianstadsgatan och Ängelholmsgatan. Innanför sitter familjer med barn och tränger vid de stora borden, i baren sitter ett par som uppenbart är på sin första dejt och vid ett annat bord spelar några ett sällskapsspel. Alla mackor har så pass finurliga namn att vi börjar undra om någon av dem som jobbar är göteborgare. Vad sägs exempelvis om El tofu och Kavring Boye? Servitören är snabbt framme och frågar vad vi är ute efter och efter att ha slängt ett snabbt öga på menyn bestämmer vi oss för padrones med fetaost och rostad majs (75 kr) som tilltugg och mackorna blir Don fläsk (160 kr) och Basilika Hagen (195 kr). I glasen börjar vi med husets vita, som till vår förtjusning är Arndorfers grüner veltliner. Vinet är precis så där fruktigt som vi ville ha det med inslag av päron, citrus och örter. 

När de gröna chilifrukterna placeras framför oss blir vi rätt förvånade, och det är ingen positiv förvåning som sprider sig. Det som ligger på tallriken framför oss är sex padrones som har rostad majs från närmsta hylla för naturgodis ströslat över sig med ett tunt lager fetaost. Visst, tillsammans med majsen och det tunna lagret fetaost smakade de gröna chilifrukterna gott men i vår mening var de rätt överprisade. Det är väl här någonstans ett av Scandwich främsta problem ligger. Känslan av att man betalar lite för mycket för det man får infinner sig relativt ofta.

Samma känsla får vi när vi sätter tänderna i den vegetariska mackan basilika hagen. Mackan har lager bestående av basilikapesto, tomatsalsa och citrusmarinerad zucchini som avlutas med burrata toppad med grillad nektarin och machesallad. Missförstå mig inte, mackan i sig är god! Men inte så god som vi hade hoppats på för den summan som det betalas för den. Höjdpunkten är helt enkelt Don fläsk, en macka med så väl avokadomajonnäs som pico de gallo, långbakad fläsksida, salsa verde, ruccola, smulad ost och rostad majs. Den långbakade fläsksidan är sådär mör som man vill ha den men syran från både pico de gallo och salsa verde saknas. Kanske att det är så mycket på macktornet att vissa smaker inte får det utrymmet som det hade behövts?  

Scandwich ska ha ett plus i kanten för sin avslappnade stämning, otroliga service och det goda vinutbudet. Att kläcka den nytänkande idéen att ha mackor som pubmat är rolig men någonstans faller det. Kanske att vi ramlade in genom portarna en dålig dag för malmöiterna verkar älska mack-meckat Scandwich. 

Adress: 
Kristianstadsgatan 7B
Hemsida: 
Öppettider: 
Öppet: mån-tor 11:30 – 22:30, lör 12-01.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2023.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.