Ikea

Linn Koch-Emmery 12:39 15 Sep 2022

Nöjesguidens utsända restaurangrecensent har stretchat smaklökarna på Kungens kurva.

Det ser ut som en blandning av en skolmatsal på 90-talet och SVT:s personalrestaurang Gourmedia. Övervägande del furu och golv lämpat för att kunna tvättas av med vattenslang. Jag tar bricka, bestick och glas ur blåfärgade plastbackar och följer den ringlande kön till glasmontern med för- och efterrätter. På menyn finns lax, skagenröra, SoS och tomat- och mozzarellasallad. Min intuition väljer skagenröran. En halvmeter bort hittar jag desserten. Det känns pinsamt att vela för länge, jag greppar en inplastad cheesecake och går vidare till huvudrätterna.

Det blir köttbullar med kokt potatis. Men jag ångrar mig nästan genast när jag ser personen bakom mig gå för potatismoset. Jag lämnar varmrätterna och går mot kassan. Till höger om mig finns ett bord med tillbehör: knäckebröd, morotskaka, croissant och kanelbulle. Jag väljer att passera, min bricka är redan något svårbalanserad och damen bakom mig i köns blick känns oroad.

Personalen som tar betalt ser förvånad ut när jag frågar om dryckesrekommendation till min måltid. Tyst väser hon att jag kan testa lite av varje i dryckesbaren och välja den jag gillar bäst. Med tanke på tonfallet utgår jag från att hon klivit över minst en global policy genom att ge mig det rådet. Jag frågar istället vilken som är hennes personliga favorit. Hon svarar att ”det är cola light” men tillägger snart att jag kan dricka vad som helst eftersom jag ”ju är så smal”. Smickrad tar jag min bricka och sätter mig i ett hörn med god utsikt över matsalen. Bra service här. Hela måltiden, inklusive fria smakprover i dryckesbaren, går på 100 kronor.

Skagenröra på rågbröd, 12:-
Jag har alltid haft svårt för romansallad. Utplacerad på avstånd från rågbrödet och skagenröran har jag svårt att förstå vad den fyller för syfte, med tanke på dagsformen hos vissa av bladen utgår jag från att det iallafall inte är estetiskt. Jag fäster min blick på något annat medan jag äter allt som inte är grönt på tallriken. För det blygsamma priset av tolv kronor är det en ansenlig mängd skagenröra, ungefär dubbelt så mycket som på Sturehof. Ration röra kontra bröd känns helt klart lyxig.

Köttbullar och kokt potatis, 59:-
Varmrätten har hunnit kallna något medan jag ätit förrätten. I efterhand hade det nog varit fördelaktigt att gå två gånger. På Flashback har det klagats på det snåla antalet potatisar man får till köttbullarna. Jag noterar att jag fått tre stycken, det tycker jag är rimligt. Den stora vinnaren på tallriken är såsen, jag uppskattar verkligen att hon som hällde upp inte snålade. Ärtorna är varken varma eller kalla och känns lite mjöliga i munnen, jag ska vara uppriktig med att jag inte vet vad som är kutym här. Jag spenderar mer tid med att reflektera över lingonsylten. Är det kanske väl mycket gelé kontra bär? Jag börjar bli mätt.

Cheesecake med jordgubbstäcke, 29:-
Väldigt mätt nu. Jag vill vara öppen med att det kan ha påverkat min upplevelse av efterrätten. Ovansidan av kakan består av tunt skurna jordgubbar i ett rikligt lager av dallrande gelatin. Jag hör till skaran människor som får kväljningar av apelsinkrokant och anser att After Eight är något som enbart äts under pistolhot hos svärföräldrarna. I min värld är citron, apelsin och mint mer eller mindre samma sak. Men i det här fallet får jag lov att omvärdera, citronen är nämligen så subtilt insmugen i färskoströran att även en skeptiker som jag tuggar i mig. Kanske är det här det vänder? Jag lyfter på hatten till Ikea-konditorn. Andra hade kanske kallat det smaklöst, jag väljer att kalla det smak.

Måltiden är över och det är dags för mig att skrapa av resterna (romansalladen) och lämna tillbaka bricka och bestick. Innan jag beger mig går jag förbi soffavdelningen som lägligt nog ligger på samma våningsplan som restaurangen. Jag slår mig ner i en antracitfärgad Ektorp och tänker på personalen i kassan, hur jag gladeligen hade betalat 100 kronor enkom för den typen av positiv feedback på min kropp. Sen tänker jag på Ingvar Kamprads mamma och det hemliga receptet på köttbullarna jag just ätit. Och mängden sås tjejen i köket hällde upp. It’s a woman's world.

Öppet: mån-fre 09:30 - 19:30, lör-sön 09:30 - 18:30.

Adress: 
Ekgårdsvägen 2
Hemsida: 
Öppettider: 
Mån-fre 10.00-19.30, lör-sön 10.00-18.30
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2022.

0 Kommentera

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.