Under sommaren kollar vi läget med ett gäng krogprofiler från Malmö. Vad ska vi äta i sommar, var ska vi dricka, vad kan vi göra hemma och vad är krögarnas egna smultronställen? Turen har kommit till Ida Sundqvist.
Ida Sundqvist,
Importerar, säljer och snackar vin och gör events med Dryckesbutiken
Semester eller icke-semester, när är det egentligen okej att börja dricka vin på sommaren?
Det är alltid okej att dricka vin, tycker jag såklart (hallå jäv). Det är dessutom mycket lättare att jobba när alla andra är lediga om man får avslutade dagen vid grillen med några härliga glas.
Kan du ibland sakna ett mer, låt oss säga Sydeuropeiskt, förhållningssätt till vin i Sverige?
Det vore såklart toppen om folk skulle sätta lite guldkant på sina vardagar och lyxa till med vin oftare istället för att komprimera det och köra en fylla hela helgen. Det vore nog bra för många, på väldigt många plan.
Du som återförsäljare borde ju om någon borde ha koll på Södra Sveriges gömda vin-hemligheter. Har du några ställen i här nere du vill tipsa om för de som ska på utflykt i sommar?
I Blekinge har vi Vinberga vinkiosk i Karlskrona och Kafé Mandeltårtans pizza-kvällar i Ronneby. Pastafabriken i Ingelstorp, Talldungens gårdshotell och Hörte Brygga i Skåne är riktiga smultronställen. För dom som inte bor i Malmö och ska hit skulle jag rekommendera Far i Hatten, Bisé och Lyran.
De flesta har ju nog haft sin introduktion till naturvin vid det här laget, men om det finns några där ute som ännu inte provat det. Var ska man börja?
Arvid på BISé har en vinskola där du kan lära dig otroligt mycket på ett väldigt roligt sätt. Annars - gå till någon av ovannämnda krogar och be om guidning, det kommer bli väldigt trevliga kvällar!
Det snackas ju om att Sverige ska bli något nytt slags vinland, finns det något Skånskt vin du kan rekommendera?
Arilds vingård gör en så bra Pinot Noir, prova den! Gillar du inte rött så är deras vita Solaris också toppen.
Något i Köpenhamn man inte får missa?
Har bara ett svar - gå till Vedstranden!