Bar Kiosko

Redaktion 15:38 8 Aug 2023

Lokalen på Nobelvägen 73b har gått från att ha varit en klassisk mellanrättsrestaurang med fokus på svenska råvaror till en amerikansk diner, till att nu vara en bar och krog med inspiration från hela medelhavet. Bar Kiosko har tagit Malmö med storm och lika så med vår krogrecensent. 

Hur jag ska börja denna krogrecension är svårt. Den lilla baren, eller krogen på ren svenska, vid Jesusparken är något annat. När man kommer in på Bar Kiosko möts man av en bardisk som tar upp stora delar av rummet och en ljustavla som presenterar menyn. På den senare blandas mackor med enkla mellanrätter och snacks så som ostron, mandlar, oliver och ost. Bakom disken finns det lilla köket som enbart består av två plattor, en fritös och en ugn placerat. I lokalen är stämningen brötig – precis på det där sättet man vill ha det när man svänger in på en kvarterskrog. Målgruppen är för denna kväll brokig. Barn springer runt mellan de enkla möblerna där sällskap av både unga och äldre gäster varvas. 

Trots att lokalen är trevlig är uteserveringen desto mer eftertraktad med kvällssol och ett otroligt bra spanarläge. Vi börjar med ett glas av husets röda, vilket hälls upp ur en flaska utan etikett men är kylt, lätt och bärigt. På vinlistan finns annars både moderna och gamla viner, och ur ölkranen serveras den turkiska lagern Efes.

När vi inspekterat fotot vi tagit på menyn bestämmer vi oss för att bortgå vår första impuls att beställa mackorna och börjar istället med manchego för att därefter ta in ostron, cozze fritte, polpette och avsluta med den beryktade efterrätten flan. Manchegon serveras med en liten fikonmarmelad och under tiden vi väntar på resterande rätter börjar fler och fler bord bytas ut runt om vårt. Det är en ständig ruljangs av människor som hälsar på varandra och tränger ihop sig vid de små borden, vilket skapar en trevlig känsla av att vara på just en kvarterskrog som uppskattas. När köttbullarna i tomatsås, som även kallas polpette, kommer in och vi tar första tuggan utbrister vi i en gemensam suck. De är perfekt tillagade och tomatsåsen är så god att vi samtidigt som vi beställer in ytterligare en polpette beställer in bröd för att få upp allt. 

Förhoppningarna på resterande rätter är därefter skyhöga. När de friterade blåmusslorna, med andra ord cozze fritte, placeras framför oss blir vi inte besvikna. Blåmusslorna är i sig goda men med citronen och örtsåsen som serveras till gifter sig allt på det där önskvärda sättet. Ostronen smakar som ostron bör – salt, hav och schalottenlök. Efterrätten kommer in och blir det perfekta avslutet på en otrolig middag. Den spanska brylépuddingen är nämligen den perfekta blandningen av att vara söt, krämig och len. 

Bar Kiosko är trots sin enkelhet precis vad som önskas och lite till. Maten och drycken är bättre än bra och stämningen är otrolig. Bar Kiosko har helt enkelt gjort Nobelvägen en aning bättre. Ett tips är dock att öva upp dina språkkunskaper så du förstår vad som står på menyn. 

Adress: 
Nobelvägen 73B
Hemsida: 
Öppettider: 
tis-tor 16-00, fre 16-01, lör 15-01, sön 15-00.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2023.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.