KrogKommenterarna – september 2025

Redaktion 09:03 29 Sep 2025

En motvikt till Stockholms insmickrande krogbevakning.


Det var senare nämnda Jonas Cramby som en gång skrev: ”Det finns två sorters människor: de som gör och de som går bakom och kommenterar vad andra gör”. Det har han inte fel i, men inte heller rätt. Det finns nämligen tre sorters människor: de som gör, de som kommenterar vad andra gör OCH så finns det de som kommenterar de som kommenterar vad andra gör. Med andra ord – vi. Vi som står högst upp i näringskedjan. Vi som vet bäst. Vi som är KrogKommenterarna.

Svennehype
Matateljén i Slakthusområdet får som väntat höga betyg av den etablerade ”matkritiker”-kåren. Men bilder på mat och lokal är tyvärr giving generisk, safe och snark. KrogKommenterarna återkommer med facit efter testätning.

Svälj pressreleasen du blir serverad med hull och hår
Sperling & Co är en ny restaurang som ska öppna i city. Konstiga presstexter skrivs på sina håll. Slappna av. Det är alltså INTE Michael Andersson, Årets kock 2024, som öppnar restaurang. Det är Stureplansgruppen som öppnar YTTERLIGARE en restaurang, deras 18 376:e restaurang i Stockholm, som de i sin tur betalar Michael Andersson för att vara kockansiktet utåt för.

Sparka neråt!
Otroligt befriande att höra Niklas Ekstedt åsikter om hamburgaren i någon sorts intervju på någon sorts engelsktalande matkilles insta. Sju år för sent men ändå – kul!


Brinn i helvetets vedeldade ugnar
På ingens begäran tyvärr Niklas Ekstedt tyvärr blivit matinfluencer och anställt filmare och klippare som förevigar när han eldar mat i olika miljöer. Så nu har världen fått ännu en nickande, kameratittande människa med den överspelade detta-är-såååååååå-gott-minen. Det är såklart en mardröm. Vi lever i en mardröm.

Kokbok no more
Kokboken är död! I och med utgivningen av Carin da Silvas kokbok Vad ska vi äta? har förlaget Kartonnage en gång för alla avslöjat kokboken som endast och enbart en inkomstkälla för löst folk med tillräckligt många idioter, förlåt följare, som köper allt de spottar ur sig. Men, men. Det här påverkar väl egentligen mest Jonas Cramby, då han inte längre kommer kunna resa till landet X, bli ”expert” på deras matkultur och ge ut en kokbok om den. Tyvärr var vi på KrogKommenterarna inte snabba nog med att utropa kokbokens död. Nej, David Sundin hann med sina flinka fingrar gräva upp liket och skända det med sin Kokböckernas kokbok: De bästa recepten ur alla mina kokböcker. Åh, han är så fyndig och idérik! Sveriges hårdaste arbetande girigbuk.

Att vara eller inte vara mellanrätt?
Mellanrätten däremot, den är inte död. Det vet vi med säkerhet i och med att nepobabyrestaurangen Omaka försöker bli front runners i ”kampen” mot mellanrätten medelst tagline på t-shirts och Insta-reklam. Taglinen?”Mellanrätten är död”. Det är inte en nepobabyrestaurangs uppgift att försöka spela tuff och ha en åsikt om såna saker. Och det borde en nepobabyrestaurang veta.

Mellanrätten forever
Mellanrätten kan vara underbar. Synd bara att de flesta ställen har missuppfattat och serverar alldeles för BASIC mat med HUTLÖSA priser. Skämmes! Det är inte mellanrätten det är fel på. Det är hur den felanvänds av kreativt svaga kockar och vinstmarginaljagande krögare. Det här med att den ska delas på, det är så jävla, jävla, jävla dumt. En mellanrätt ska ätas snabbt och effektivt av en person. Max en minut ska det ta. Klart. Tack. Skicka in nästa!


Akut matförgiftning 
Flertalet etablerade medier gjorde en nyhet på att en debil matinfluerare från Göteborg åt 25 råbiffar på en helg. Grön kräkemoji på det.

Hungjig!
Gaijin. Killarna bakom Främmat, Bacchanale och Flacon har gått ihop med killarna bakom Soyokazeimperiet och öppnat nytt. Det blir säkert toppen!

6,5 miljoner lustgasballonger
Rädda Skånegatan?!?! Köp Habibi för 6,5 miljoner mitt i ruinerna av vad som en gång var epicentrum för coolhet. Numera en plats av och för running club-anslutna ”hipsters” och välartade kulturbarn med för mycket pengar och väldigt vida byxor.

Guinnessflation
120 kronor kostar en Guinness på Lennart & Bror fisk. Så himla normalt pris.

Mätt & belåten
Bâtard.

Rätt ska vara huvudrätt
White Guide hävdar att Dersch, som enligt krögarna står för ”der Schnitzel”, är en akronym. Ursäkta? Stämmer det? Är det verkligen en akronym? Hmmm... Tillåt oss att tvivla. Och heter det inte ”das Schnitzel”? Många frågor som mycket mer välutbildade människor med högre intelligens än oss enkelt skulle kunna besvara. Vi fokuserar istället på den viktigaste frågan: Är Dersch så bra som recensionerna säger? Vi kommer att gå dit. Ni kommer att få svar.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2025.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!