AVA vinbar

Redaktion 14:55 1 Jun 2023

I början av året vann Karlskronaplans egen vinbar kategorin årets bar under Nöjesguidens årliga prisutdelning. Nu var det dags att inte bara testa det som hälls i glasen, utan även det som serveras på tallrikarna. 

Ava vinbar har varit igång ett par år nu. Under de första månaderna var det svårt att få plats längst den soltäckta väggen. Idag har hajpen lagt sig lite men när vi kommer in på Karlskronaplan är nästan alla bord på den lilla uteserveringen fulla. Några har tagit pallar och placerat ut lite varstans på trottoaren. Det är en stimmig känsla i luften och man känner verkligen av att det är en av de första varma sommarkvällarna. Solen har precis gått ner bakom de närliggande lägenhetshusen. Det kan vara en av anledningarna till att vi får platser på bänken som sträcker sig längs fasaden. 

Vinerna som serveras är naturliga och menyn är relativt kort. Det är mycket på menyn som lockar. Vi bestämmer oss för att börja med oliver och sardeller med bröd, citron och smör. Dessvärre är det sistnämnda slut för dagen – det är med andra ord fler som suktat efter det i värmen. Tur är det dock att menyn är kort så att hitta ett alternativ är inte ett oöverskådligt uppdrag. Vi beslutar oss för att ta in tonfisk i olja med persilja, lök, chili och bröd, burrata med zucchini, kanderade jalapenos, mynta och mandlar, och slutligen bruschetta med färskost, bondbönor, mynta och parmesan. 

Är du likt oss ute efter att dricka vin på glas är det bara att botanisera bland de som har öppnats. Om du vill dricka på flaska är utbudet desto större. Efter att ha bett om rekommendationer hälls en österrikisk Riesling upp i glasen. Detta utan en pretentiös utläggning som brukar vara regel på andra vinbarer. Vinet är precis så där fruktigt som man vill ha det en sommarkväll. Noterna får en att tänka på persika, päron och fläder. När maten placeras framför oss förstår jag varför servitrisen i baren har valt detta vin – det passar utmärkt och får en inte så värst vinintresserad att vilja bli en vinnörd. 

Men det var ju trots allt maten vi kom för denna gång. Tonfisken hade kunnat vara tråkig, men på något vänster lyckas Ava lösa det galant. Det enda minuset är de tre brödskivorna som serveras till som är för få relation till mängden tonfinsk. Nästa rätt som placeras framför oss är burratan. Trots att vi har tänkte att den stora burrata-hajpen var över, så inser vi snabbt att det finns en anledning till att den lever vidare. Tillsammans med myntan, zucchinin och jalapenos blir den precis så där god som man vill ha den. Bruschettan är god, men bondbönorna är en lite udda kombination som tyvärr inte räcker hela vägen. 

Står du i baren och tittar in över disken blir du medveten om de små resurserna i form av yta som finns att tillaga maten på. Trots att maten är enkel så överraskar den och Ava vågar testa annorlunda lösningar. Tröskeln är låg och maten är god men framförallt är Ava är trevligt och vinet superbt. En sak är säker Karlskronaplan har en av stans trevligaste kvarterskrogar.

Adress: 
Karlskronaplan 7
Hemsida: 
Öppettider: 
tis–tor 17–23, fre–lör 16–00.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2023.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.