Foto: Michel Cavalli

Kol & Cocktails

Redaktion 11:09 18 Feb 2019

Första gången jag satte min fot på Kol under premiären för ett par år sedan blev jag helt tagen. Detta var något nytt, något vi inte hade fått uppleva i vår lilla stad tidigare. Fortfarande när jag sätter mina fötter innanför dörrarna möts jag av samma känsla. Vi ska testa om maten lever upp till förväntningarna som lokalen ger en. Själva konceptet är precis som namnet avslöjar kolgrillat, såväl kött som fisk och skaldjur.

Det är alltid mycket folk som äter på Kol och så även denna kvällen. Vi möts snabbt och vaket av väldigt trevlig personal som genast ordnar ett bord till oss och in kommer kort därefter stora menyer i vilka kött spelar huvudrollen.

Alla förrätter låter spännande men då vi alla tre är dessertmänniskor så hoppas vi på att vi genom att skippa förrätten har plats över för dessert lite senare.

Det finns färdigkomponerade varmrätter, men även möjlighet till att välja sitt favoritkött och sedan få ihop varmrätten med hjälp av sideorders. Vi beställer in tre olika alternativ för att kunna smaka lite av varandras. Ikväll så blir det pluma iberico (gris), sirloin (ryggbiff, nöt) och flapsteak (nöt). De två första får vi själva välja tillbehör till, bortsett från att rödvinssås är ett ständigt komplement till köttet. Bearnaisesås, pommes frites och potatisgratäng blir våra val och till flapsteaken ingår pepparsås och potatisgratäng.

Vi väljer att dricka öl till då ingen är riktigt sugen på vin. Ölsortimentet är dessutom riktigt bra. Vi snackar, har trevligt och det känns som att vi bara väntat några minuter när maten börjar anlända. Min pluma är grillad till perfektion och smälter i munnen vid första tuggan. Ni som läst mina tidigare recensioner vet hur löjligt lycklig jag kan bli av en köttbit och så är även fallet idag. Jag skär mindre och mindre bitar eftersom jag inbillar mig själv att det inte tar slut lika snabbt då. Både flapsteaken och ryggbiffen levererar och om jag fått bestämma så hade jag uppmanat er till att testa något kött ni kanske inte vanligtvis äter, för det är på Kol som det kommer att serveras på absolut bästa vis.

Vi njuter så länge det bara går av maten och såväl våra sideorders som köttet är rejält tilltaget. Kol ska man inte lämna hungrig. Servicen är både vänlig, professionell och bra pålästa om sina menyer.

Som vanligt kommer dilemmat angående dessert, men så på dessertmenyn ser jag min akilleshäl, crème brûlée. Den serveras dessutom med hallonsorbet och mer övertygelse än så behöver jag inte. Alla restauranger med en bra crème brûlée kommer alltid ligga på topp i min bok.

Helt ärligt så levererar inte bara Kol på det sätt man kan kräva av en restaurang i denna prisklass. De är högt över de redan högt ställda förväntningarna och det gör mig varm i hela kroppen att veta att vi har detta guldkorn i vår lilla stad. 

Adress: 
Södra Storgatan 11-13
Telefon: 
042-400 40 60
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-fre 11.30-14, mån-tors 17-sent, fre 17-02, lör 17-03
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2019.

Fler recensioner

Kol & Cocktails

Första gången jag satte min fot på Kol under premiären blev jag helt tagen. Konceptet är precis som namnet avslöjar kolgrillat, såväl kött, fisk och skaldjur.

Le Cardinal

Krogen som nog alla Helsingborgare har någon slags relation till. Vi har valt att testa och se om det nostalgiska “krysskortet” fortfarande håller måttet.

Krogrecension: Dandy

Dandy som för många mest är känt för sina senare timmar där dryck, musik och dekadens är i fokus har även valt att fokusera på mat.

Peacock Dinner Club


Foto: Thomas Wal

 

Det är nog fortfarande så att de flesta tänker på Peacock som en nattklubb, och inte en restaurang. Men ”dinner club”-idén är där och även om det känns märkligt att lalla ner några våningar under jorden för att få i sig lite mat är det värt det.

Il Dona

 

En promenad från Hovedbanegården, på en av Köpenhamns äldsta gator Magstraede ligger Il Dona. Stommen är italiensk passion med nordiska rötter och även inredningen följer denna paroll. Bastanta träbord och vita bjälktak samsas med italiensk dukning och familjär lyx. Den ambitiösa vinlistan serveras i bålgetingbon till glas och det finns ett 30-tal flaskor att välja på vid vårt besök.

Moriskan Bistro

 

Vid vad som måste kallas Folkets Parks verkliga A-läge har Moriskans Bistro haft öppet sedan sommaren drog sina första andetag. Läget är ofta viktigare än maten på en uteservering och, tycka vad man vill, Moriskans utsikt beskrivs bäst som ett avsnitt Allsång på Skansen regisserat av Romain Gavras.