Under sommaren kollar vi läget med ett gäng krogprofiler från Malmö. Vad ska vi äta i sommar, var ska vi dricka, vad kan vi göra hemma och vad är krögarnas egna smultronställen? Andre man på tur är ingen mindre än Sahin Erdal.
Sahin Erdal
En av grundarna bakom Aster.
- Hur går det där borta i Paris? Nu är det ett tag sen hela Malmös mat-prins lämnade oss för fransoserna. Varför stack du?
Efter 2.5 år på Aster så ville jag vidare för mer variation, ett annat restaurang och kulturliv. Någonstans där jantelagen inte existerar, där samarbete mellan branschfolk fungerar. För min del blev det Paris. För tillfället så håller jag på att öppna min egna restaurang här med min goda vän Sara Petersdotter, en av Paris främsta sommelier. Vi hoppas på att öppna på slutet av året. Ska också säga att Mimmi, Linus, Sebbe och Ola driver vidare stället till det bättre utan mig.
- Saknar du oss? Finns det något i matväg i Malmö som du saknar?
Jag saknar alltid Malmö, vänner och familj. Matscenen saknar jag till viss del, mestadels nostalgin. Ett sibylla meal mitt i natten efter jobbet, lunch på Saltimporten eller en öl på Bullen. Det saknar jag.
- Låt oss säga att du har en weekend hemma i Malmö i sommar. Vart skulle du gå ut och käka?
Har jag en weekend i Malmö så är allt ovan ett måste. Vill man variera sig och utforska vidare så är en öl på Family Pub eller en entrecoté på Restaurang Möllan något jag inte hade missat.
- Sakas något i Malmö?
Variation är definitivt något jag tycker saknas i Malmö. Det om är en stad med så många nationaliteter och utbudet är enormt men tyvärr saknas ofta det tekniska. Eller bra råvaror. Personligen har jag inget emot att betala en extra slant för maten, där krögaren eller kocken vågat satsa mer på råvarorna. En slant högre gör stor skillnad, vilket då leder till det bättre - mer personal på plats och framför allt mer utbildad personal.
- Har du en somrig rätt som INGEN kan misslyckas med?
En rätt jag brukade laga hemma i Sverige: Lätt smörstekt sparris, spritärtor och sauce gribiche. Det är det absolut bästa jag vet.