Portobello

Filip Beijer 11:10 17 Mar 2020

Det är inte ofta jag får så mycket personliga reaktioner på mina krogrecensioner, mer än ett tack då och då av en glad krögare som fått fina lovord. Men när det känsliga ämnet pizza berörs, då vaknar pöbeln. I förra numret av Nöjesguiden hade jag varit på Family Pub och hyllade den ljuvliga kvarterskrogen till skyarna. Inget konstigt med det, tyckte folket, men reaktionerna blev desto starkare i min kolumn där jag nämnde några av mina favoritpizzerior. 

En representant från en sluten chattgrupp med några av Malmös hårdaste hörde av sig och påpekade att jag inte nämnt Portobello pizzeria i Slottsstaden. Det var skandal enligt några. Själv kände jag inte igen namnet, eftersom jag lämnat barndomens Slottsstaden för gott. Trodde jag. Efter konfrontationen bestämde jag mig helt enkelt för att prova. Reaktioner är att ta på allvar! 

Portobello är en liten familjekrog med en relativt stor uteservering, insprängd i ett lägenhetshus bland många andra på Ribersborg. Inredningen är klassisk stadskrog och menyn är bred. Här hittar vi parmafylld entrecote, ryggbiff, en handfull pastarätter och så pizza såklart. Och hur mycket  Á la carte-menyn än lockar är jag här för att käka pizza, som ni ju förstår. 

Priserna på pizzorna börjar på 65 för de allra enklaste varianterna och stiger därefter uppåt. Menyn tas därefter över av segmentet italienska pizzor som alla kostar över hundralappen. Jag väljer en parma ruccola för 109 kronor, med en 16 månader lagrad parmaskinka. Servicen är trevlig och omtänksam som man tänker att den ska vara på en kvarterskrog och det tar inte lång tid att få maten. Jag blir extra glad när jag inser att de serverar den tjeckiska ölen Knize, på fat, för 59 kronor. Det för genast tankarna tillbaka till Möllan och Sofielund, vilket känns tryggt. 

Så vad skriver man då om maträtten pizza, som inte redan har skrivits? 

Jag blir i alla fall positivt överraskad av smaken direkt. Parmaskinkan är väldigt smakrik, fräsch och med lagom sälta. Jag har ingen aning om vilken parmesanost som ligger skivad över pizzan, men smakrik är även den, utan att den blir för mycket för mig som lätt kan få nog av ostsmak på pizza.

Ett stort plus till hela pizzeria Portobello, som ju verkligen erbjuder god pizza i gourmetklass, är uteserveringen. När vi är där är det självklart för kallt, men till sommaren kan jag tänka mig att det är rätt gött att sitta där med en kall Knize. Förutom risken för fiskmåsinvasion då. Gör något åt det Malmö Stad, så vi kan sitta och njuta i sommar i fred. 

Slutbetyg? Portobello har goda, fräscha och stora pizzor. Servicen är bra och priserna är faktiskt låga för att ligga i ett av Malmös mer välbärgade områden. Nästa gång kommer vi tillbaka och provar A la carte-menyn. 

Adress: 
Gustaf Rydbersgatan 9B
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-fre 15-22, lör-sön 12-22
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2020.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.