Dandy

Redaktion 14:14 22 Nov 2018

Denna gången ger vi oss ut för att testa Dandy, som precis har öppnat upp sitt kök igen efter ett sommaruppehåll. Dandy som för många mest är känt för sina senare timmar där dryck, musik och dekadens är i fokus har även valt att fokusera på mat. Detta gör man i form av mindre snacksrätter som serveras från öppning fram till 02 på torsdagar, fredagar och lördagar. Det vi ville testa med vårt besök var framförallt om det går att få tag på bra, vällagad mat efter klockan 22 när resten av Helsingborgs kockar beslutat att man inte ska få äta längre. 

Det första man slås av när man går in på Dandy är att detta är nog mer en sjyst bar som serverar mat snarare än en restaurang så det faller oss naturligt att slå oss ner i den trevliga baren på ett par sköna barstolar. 

Vi blir snabbt välkomnade av en mycket trevlig bartender/servitör som presenterar sig som Andy. Andy är dessutom han som ska guida oss igenom kvällen här på Dandys. Vi får in menyerna och det börjar genast vattnas i munnen, det största problemet vi stöter på är att kunna begränsa sig. Alla rätter i menyn ligger mellan 55-80:- och man rekommenderas att ta minst tre stycken. Vår beslutsångest är optimal och det slutar med att vi tar in 9 utav 12 rätter på menyn. 

Maten serveras i omgångar och köket skickar helt enkelt ut det som först blir klart vilket känns skönt så man slipper få in allt samtidigt. Vi börjar med en lättgrillad röding rullad i rispapper, vilket man får säga är en succéstart. Den grillade smaken ihop med rispapper wasabikrämen och lotusroten är en av kvällens absoluta höjdpunkter. Sen får vi in anklever med fikonmarmelad som är panerad i brioche och serveras med en valnötsmajonnäs som var försvinnande goda, väldigt välbalanserat och majonnäsen var som man brukar säga pricken över i:et. 

Kvällen fortsätter i ett bra tempo och i nästa servering får vi in kroketter fyllda med konfiterad karré på rapsgris, ångad dumpling smaksatt med jalapeño, koriander och limeblad ihop med majskyckling och ett krispigt salladsblad med hoisinstekt majskycklingfärs med kokos, chili och koriander. 

Kroketten är kvällens besvikelse, lite för hård friterad gjorde att hela anrättningen upplevdes som torr. Inte ens den fantastiska chorizodippen kunde rädda det här tyvärr. Den stora vinnaren bland dessa tre var helt klart färsen i salladsbladet, bra hetta, lagom syra och sötma men samtidigt krispighet från salladen gjorde att även denna rätt seglade upp bland favoriterna. 

Det ska sägas att redan nu börjar en viss mättnadskänsla infinna sig och vi börjar fundera på om vi varit lite för självsäkra i vårt egna ätande när vi inser att vi har fem rätter kvar att trycka i oss, men någon måste offra sig så vi fortsätter vårt krigande, mest för våra läsares skull såklart. 

Klockan börjar närma sig dom senare timmarna och tempot börjar öka i hela lokalen, musikvolymen höjs och stämningen börjar bli påtaglig, ändå känns det inte som man är i vägen för att man vill äta. 

Vi fortsätter vår kamp för orimlig mättnad och nu får vi in två nya rätter båda serverade på langos, en tartar på kronhjort och den andra med forellrom. Här vinner langosen med forellrom, gräddfil, rödlök, dill, sojakrisp och brittisk cheddar. Allt sammanstrålar som i en symfoni och blir orimligt gott. Ännu en fullträff från köket och vi har nu insett att Dandys tar sin matlagning på fullaste allvar. Kronhjorten hade fått lite för mycket Dijonsenap vilket vi tycker tar över smaken och får dom andra ingredienserna att blekna lite. 

Nu närmar vi oss målet och har bara två Bao bun(ångad bulle) kvar för att sedan kunna rulla ut i natten. Den ena innehåller långbakad, ingefärsglazead fläsksida medans den andra har friterad krabba som huvudrollsinnehavare. Båda är riktiga sensationer och en perfekt avslutning på en mycket trevlig upplevelse. Vi konstaterar att Dandys kanske alltid kommer förknippas mer med dryck än med mat vilket vi efter vår kväll tycker är lite sorgligt. Jimmy i köket har gjort ett fantastiskt jobb med att sätta ihop en väldigt lekfull meny med smaker från hela världen. Dessutom så får man en storstadspuls i kroppen av att kunna få in riktigt bra mat sent på natten. 

Adress: 
Bruksgatan 2
Hemsida: 
Öppettider: 
tor 18-02, fre-lör 18-04.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2018.

Fler recensioner

Kol & Cocktails

Första gången jag satte min fot på Kol under premiären blev jag helt tagen. Konceptet är precis som namnet avslöjar kolgrillat, såväl kött, fisk och skaldjur.

Le Cardinal

Krogen som nog alla Helsingborgare har någon slags relation till. Vi har valt att testa och se om det nostalgiska “krysskortet” fortfarande håller måttet.

Krogrecension: Dandy

Dandy som för många mest är känt för sina senare timmar där dryck, musik och dekadens är i fokus har även valt att fokusera på mat.

Peacock Dinner Club


Foto: Thomas Wal

 

Det är nog fortfarande så att de flesta tänker på Peacock som en nattklubb, och inte en restaurang. Men ”dinner club”-idén är där och även om det känns märkligt att lalla ner några våningar under jorden för att få i sig lite mat är det värt det.

Il Dona

 

En promenad från Hovedbanegården, på en av Köpenhamns äldsta gator Magstraede ligger Il Dona. Stommen är italiensk passion med nordiska rötter och även inredningen följer denna paroll. Bastanta träbord och vita bjälktak samsas med italiensk dukning och familjär lyx. Den ambitiösa vinlistan serveras i bålgetingbon till glas och det finns ett 30-tal flaskor att välja på vid vårt besök.

Moriskan Bistro

 

Vid vad som måste kallas Folkets Parks verkliga A-läge har Moriskans Bistro haft öppet sedan sommaren drog sina första andetag. Läget är ofta viktigare än maten på en uteservering och, tycka vad man vill, Moriskans utsikt beskrivs bäst som ett avsnitt Allsång på Skansen regisserat av Romain Gavras.