Såjja

Redaktion 12:09 4 May 2023

Det är inte ofta jag rör mig utanför min säkra zon kring Möllan och längst Södra Förstadsgatan ner till Gamla Väster. Men denna dag till ära gick jag utanför min comfortzone och cyklade iväg till Värnhemstorget. På ett av torgets hörn har nämligen Såjja huserat sedan sommaren 2021. Vi var många som jublade att Östra Kaffebaren och Fregatten fick sällskap på torget. Såjja är enkelt beskrivet en liten dumplingbar som drivs av paret Linda Ovesson och Liu Jian. 

Utanför Såjja den där sommaren för två år sedan ringlade kön sig lång. Idag är situationen ungefär densamma. När vi kommer in på den lilla dumplingbaren är alla bord upptagna och kön till baren, där man både beställer mat och dryck samt får sin bordsplacering, ringlar sig lång. Efter lite omjusteringar bland bokade bord och gäster får vi ett bord att sitta vid. På menyn finns allt från wontons till kinesiska dumplings (jiaozi), bao och en hel rad med olika smårätter (xiao chi). Vi är rätt hungriga så vi beställer in kokta wontons med fläsk och chilisås, baos med långkokt fläsk, friterad popcornkyckling, jiaozi med tofu, spetskål, vårlök och sichuanpeppar samt ytterligare några med fläsk och kinesisk senapskål, och en liten gurksallad. Till det beställer vi in det kinesiska ölet Tsingtao. På menyn finns även öl som är producerad lite mer hemmavid. 

Vi får reda på att de är en person kort i köket så det tar lite tid innan vi får in maten. Det första som placeras framför oss är de kinesiska dumplingsarna. På menyn står det att de bakas färska varje dag och det märks verkligen. På många andra ställen tenderar dumplings att enbart vara slajmiga och inte ha så många olika konsistenser men så är inte fallet på Såjja. Vårlöken och spetskålen är fräsch och nästintill krispig. Sichuanpepparn drar i kinderna precis som den ska. De med fläsk överraskar kanske inte så värst mycket, men ibland behövs inte det utan maten ska kännas trygg och igenkännlig. Smakerna som presenteras var väntan värd. 

Rätterna kommer in lite pö om pö. Efter de kinesiska dumplingsarna placeras baosen och den friterade popcornkycklingen mellan oss. Även baosen känns fräscha på ett sätt vi inte är vana vid. Den picklade spetskålen och gurkan är det som får tala, och det gör de så himla bra! Det långkokta fläsket är så mjukt och mört att det nästan inte märks. Popcornkycklingen är precis vad som namnet ger en hint av, små friterade kycklingbitar som påminner om ett popcorn. Gurksalladen kommer in under tiden vi äter kycklingen och det enda jag kan tänka på är att det är tur att jag inte ska gå ut och hångla med någon ikväll. Vitlöken är påtaglig och god. Sist men absolut inte minst kommer de kokta wontonsen in. Efter att vi har tagit den första tuggan inser vi att de är middagens höjdpunkt. Chilisåsen och fläsket gifter sig så där bra som det bara kan göra i kinesisk mat. 

Summa summarum av vårt besök på Såjja är att den korta cykelresan utanför min vardagliga zon var värd besväret – den lilla dumplingsbaren är en riktig höjdare! Hit kommer du framförallt för den vällagade maten men också för den familjära stämningen. Är ni fler än två, och inte så värst taggade på att ta en liten bensträckare på Värnshemstorget innan middagen, kan det vara värt att boka bord. Ett plus är även att de nu till sommaren har satt upp en liten uteservering med det perfekta spanar- och solläget.

Adress: 
Kungsgatan 60
Hemsida: 
Öppettider: 
tis-tor 16-21, fre-lör 16-22.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2023.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.