Det är en mjölkvit torsdag i februari. Istället för att följa min vanliga morgonrutin och koka en kanna Arvid Nordqvist att njuta tillsammans med ett kokt ägg och en halv grapefrukt har jag satt mig på buss 772 i riktning mot Mölndal. Nu sitter jag på Kafé Le Croissant och väntar på min beställning. En blond flicka i magtröja rör sig i lokalen. ”The french kafé” står det i neon. Mina förväntningar är höga. Det finns inget som gott kaffe en tidig morgon. Möjligtvis god öl en sen kväll. Men det kan ni läsa om på min andra sida.
Nu är det kaffe jag intresserar mig för. Beställningen dröjer. Bakom mig spelar ett par män Jack Vegas. Ett barn gråter. Pappan ber den blonda flickan att micra barnets välling. Jag får in min beställning. Det är en tunn och ointressant brygd. Barnet gråter fortfarande. Utanför rusar bilar förbi på den hårt trafikerade gatan. Jag börjar misstänka att jag tagit på mig ett för stort ansvar. I min iver att bli tidernas bästa kaféredaktör har jag begett mig till stadens utkanter. Jag ville ta mitt journalistiska ansvar. Jag ville ge en röst åt dem som inte kunde tala för sig själva. Men nu är det slut med det. Jag kan inte bära världen på mina axlar. Här följer en lista över fem kaféer där kaffet, miljön och servicen är starka nog att föra sin egen talan.
1. Ångbåtskaféet
Klippans ångbåtsbrygga, tel 14 54 01.
Jag vågar säga att Ångbåtskaféet har Göteborgs bästa läge. Visst, cappuccinon är kanske inte den bästa jag druckit (satsa hellre på en klassisk kafékaka och brygg) men det spelar inte så stor roll när man sitter och blickar ut över älven medan båten guppar lungt på vågorna från Stena Line-färjorna. Oerhört rogivande. Bäst just nu.
Öppet: mån–sön 11.00–17.00.
2. da Matteo Torrefazione
Viktoriapassagen, tel 18 49 90
Fram till nyligen var jag helt främmande för innerstaden dagtid. Jag trodde att områdena kring Magasinsgatan bara var öppna på nätterna. Men en dag hamnade jag där av misstag. Det var en skräckupplevelse. Vildögda helgshoppare och ungdomar i mössor och nitbälten. Jag flydde in i närmsta gränd. Och vad fann jag där? Göteborgs bästa bönor.
Öppet: mån–fre 08.00–20.00, lör 09.00–17.00,
sön 11.00–17.00.
3. Egg & Milk
Övre Husargatan 23, tel 701 03 50
Det talas mycket om amerikanisering. Alltför ofta används ordet i nedsättande syfte. Allt är inte bra med USA men fika kan de. Bagels, pannkakor och riktiga shakes – Egg & Milk har allt –förutom blaskigt kaffe. För att kunna kalla sig en äkta amerikansk diner borde de spä ut kaffet ordentligt. Men det går alldeles utmärkt så här också.
Öppet: alla dagar 7–15.
4. Mahogny
Gibraltargatan 4, tel 300 61 31
Jag har egentligen lite svårt för espressobarer av det enkla skälet att de ofta saknar sittplatser. I Mahognys fall förlåter jag dem av ett lika enkelt skäl – det goda kaffet. Senast jag besökte lokalen på Gibraltargatan gick jag så långt att jag trotsade den isande kylan och satt på den lilla uteserveringen och drack mitt kaffe. Mitt yttre frös till is men mitt inre smälte av välbehag.
Öppet: mån–fre 07.30–18.00, lör 11.00–16.00,
sön 12.00–16.00.
5. Centro
Kyrkogatan 31, tel 711 00 27
Ännu en espressobar. Konstigt att jag nyss påstod mig ha svårt för sådana. Det brister i logik. Men kaffe följer inte heller logikens lagar. Det handlar om bönor, temperaturer och säkert en massa andra saker som jag vet mycket lite om. Jag vet bara hur det ska smaka. Allt det andra sköter yrkesmännen på Centro åt mig. Den italienska colan är ett extra plus.
Öppet: mån-fre 6–18, lör 7–17, sön 8–17.
/Sebastian Lundfall
Nu är det kaffe jag intresserar mig för. Beställningen dröjer. Bakom mig spelar ett par män Jack Vegas. Ett barn gråter. Pappan ber den blonda flickan att micra barnets välling. Jag får in min beställning. Det är en tunn och ointressant brygd. Barnet gråter fortfarande. Utanför rusar bilar förbi på den hårt trafikerade gatan. Jag börjar misstänka att jag tagit på mig ett för stort ansvar. I min iver att bli tidernas bästa kaféredaktör har jag begett mig till stadens utkanter. Jag ville ta mitt journalistiska ansvar. Jag ville ge en röst åt dem som inte kunde tala för sig själva. Men nu är det slut med det. Jag kan inte bära världen på mina axlar. Här följer en lista över fem kaféer där kaffet, miljön och servicen är starka nog att föra sin egen talan.
1. Ångbåtskaféet
Klippans ångbåtsbrygga, tel 14 54 01.
Jag vågar säga att Ångbåtskaféet har Göteborgs bästa läge. Visst, cappuccinon är kanske inte den bästa jag druckit (satsa hellre på en klassisk kafékaka och brygg) men det spelar inte så stor roll när man sitter och blickar ut över älven medan båten guppar lungt på vågorna från Stena Line-färjorna. Oerhört rogivande. Bäst just nu.
Öppet: mån–sön 11.00–17.00.
2. da Matteo Torrefazione
Viktoriapassagen, tel 18 49 90
Fram till nyligen var jag helt främmande för innerstaden dagtid. Jag trodde att områdena kring Magasinsgatan bara var öppna på nätterna. Men en dag hamnade jag där av misstag. Det var en skräckupplevelse. Vildögda helgshoppare och ungdomar i mössor och nitbälten. Jag flydde in i närmsta gränd. Och vad fann jag där? Göteborgs bästa bönor.
Öppet: mån–fre 08.00–20.00, lör 09.00–17.00,
sön 11.00–17.00.
3. Egg & Milk
Övre Husargatan 23, tel 701 03 50
Det talas mycket om amerikanisering. Alltför ofta används ordet i nedsättande syfte. Allt är inte bra med USA men fika kan de. Bagels, pannkakor och riktiga shakes – Egg & Milk har allt –förutom blaskigt kaffe. För att kunna kalla sig en äkta amerikansk diner borde de spä ut kaffet ordentligt. Men det går alldeles utmärkt så här också.
Öppet: alla dagar 7–15.
4. Mahogny
Gibraltargatan 4, tel 300 61 31
Jag har egentligen lite svårt för espressobarer av det enkla skälet att de ofta saknar sittplatser. I Mahognys fall förlåter jag dem av ett lika enkelt skäl – det goda kaffet. Senast jag besökte lokalen på Gibraltargatan gick jag så långt att jag trotsade den isande kylan och satt på den lilla uteserveringen och drack mitt kaffe. Mitt yttre frös till is men mitt inre smälte av välbehag.
Öppet: mån–fre 07.30–18.00, lör 11.00–16.00,
sön 12.00–16.00.
5. Centro
Kyrkogatan 31, tel 711 00 27
Ännu en espressobar. Konstigt att jag nyss påstod mig ha svårt för sådana. Det brister i logik. Men kaffe följer inte heller logikens lagar. Det handlar om bönor, temperaturer och säkert en massa andra saker som jag vet mycket lite om. Jag vet bara hur det ska smaka. Allt det andra sköter yrkesmännen på Centro åt mig. Den italienska colan är ett extra plus.
Öppet: mån-fre 6–18, lör 7–17, sön 8–17.
/Sebastian Lundfall
Stad:
Lokal:
Kategori: