Lion bar – i Göteborg för att stanna?

Dennis Jörnmark Callstam 12:10 28 Aug 2024

Dennis Jörnmark Callstam besöker invigningen av Göteborgs första Lion bar, charmas av kamphunden Dolly och ser fatölen ta slut.

Vid klockan 20.10 börjar konfettikanoner smälla. Ur högtalarsystemet dånar ”That's the way (I like it)”. Personalen håller upp isfacklor. Göteborgs just nu yngsta bar fullständigt vibrerar. Lion bar har hållit ett öppningslotteri – och en lycklig man i 20-årsåldern står och gapar när barchefen sträcker över en gigantisk check. Han har vunnit första pris: 10 000 kronor att spendera fritt i baren. Mycket tyder på att pengarna snart kommer att ha omsatts på fläsknoisette, buffalo wings och fatöl, som säljs intill en neonskylt med texten ”This is our happy place” i versaler.

Hundratals människor har kommit till Lion bar den här fredagen i slutet av juni 2024. En förväntansfull stämning ligger i luften. Två killar sitter vid ett bord på uteserveringen inbegripna i en till synes tankeväckande diskussion när en diskplockare som går förbi hör ett fragment av samtalet och blir sugen på att vara med han också.
– Vad snackar ni om grabbar?, frågar han.
– Alexander Kacaniklic, säger en av killarna, en mustaschprydd man i 35-årsåldern, glatt.
– Åh fan. Jag trodde ni pratade om Nietzsche.

Det senaste decenniet har Lion bar expanderat från Stockholm och blivit något av en sunkhaksinstitution som erbjuder kylda drycker från Skellefteå i norr till Malmö i söder. På sin hemsida har Lion bar publicerat en slags atlas över det de kallar ”våra vardagsrum”. Där har stora delar av det bebodda Sverige varit markerade med barens logotyp – men Göteborg har varit en vit fläck på kartan. Tills nu. Det är med andra ord kanske inte så konstigt att stämningen är hög nu när portarna slagits upp för Sveriges näst största stads första Lion bar, i korsningen Viktoriagatan/Storgatan.

Vasastan har länge varit något av ett epicentrum för 29-kronorsölen i Göteborg. Även om priserna stigit betydligt sedan Ryssland invaderade Ukraina är det fortfarande inte orättvist att betrakta stadsdelen som något av en sista utpost för billig öl, friterade snacks och uteserveringar där rökförbudet fortfarande betraktas som en rolig kommentar snarare än lag. Tvärs över gatan visas EM-fotboll på Cheers, intill serverar det oklara konceptet Shotluckan ”Björndräparn” och ”Slaktarn” som dryckesalternativ till sina pokebowls, och hundra meter bort förvandlades optikern Brillman till succékonceptet ”Vasa bar” för mer än ett decennium sen. Avenyfamiljen, som på egen hand jagat bort kinakrogar och pizzerior med rättigheter från Tredje Långgatan som Stigbergstorget, håller fingrarna långt borta från Viktoriagatan.

På andra sidan spårvagnsspåren och den bastanta 1800-talskyrkan, har ett enormt hål i marken, ursprungligen grävt i syfte att bygga en tågtunnel, lämnats till synes vind för våg efter att en italiensk Västlänksunderentreprenör gått i konkurs. I ett DN-reportage för ett par år sedan beskrevs platsen som ”tragisk” av förbipasserande göteborgare – en kompis på besök från Stockholm föreslog tidigare i somras att hålet skulle lämnas exakt som det är för gott, för att skapa ett slags minnesmärke över misslyckad kommunalpolitik. Det är tveklöst en helt perfekt plats för en Lion bar. I en intervju med GP har en av grabbarna bakom baren, Abraham Cakir, berättat att han och hans kollegor gjort noggrann research, där de besökt omkring 20 barer i Göteborg.
– Nästan varje gång kände vi: ”Wow. Tiden är inne för Lion bar i Göteborg”, säger han till GP.

Det blev en Lion bar, definitivt på rätt adress och kanske även i rätt tid. Det sistnämnda återstår att se – under de senaste 15 åren kan jag minnas åtminstone sju olika verksamheter som huserat i hörnlokalen där lejonets kula nu upprättats. Ett tag fanns här en e-sportsbar, en period nattklubb där Papa Dee spelade live och sedan pandemin har lokalen fungerat som ”cocktailbar” med oerhört mörka fönster. Men sedan slutet av juni består menyn alltså, precis som på omkring 25 andra platser i Sverige, av Grängesberg på fat, plankstek, burgare och nachotallrik. Jag beställer en snackstallrik kallad "Lion All Star Extra Delux Mega" att äta – min kompis köper en "BBQ Bacon Burger." "Slabbigt, men ganska gott,” konstaterar han. Jag konstaterar att ungefär samma adjektiv fungerar för att beskriva min anrättning.

Kvällen börjar förvandlas till natt. I baren beställer en man med kryckor och IFK Göteborgs-tatuering på låret en öl. På uteserveringen charmar en kamphund vid namn Dolly samtliga närvarande. Grängesbergsfatet tar slut vid 23.
– Vi tar inte första bästa lokal. Finns inte den familjära känslan säger vi nej, säger Abraham Cakir i intervjun med GP.


De senaste åren har flertalet göteborgska institutioner riktade mot mindre bemedlade öldrickare, som Persikogården, Lilla Jameson och Aberdeen, fått bomma igen. Kanske kan Lion bar på Viktoriagatan erbjuda en ny hemvist för den som saknat mål och riktning sedan dess. På väg till baren springer jag på en kompis som bott i Göteborg hela sitt liv, men som enligt egen utsaga besökt Lion bar ”i Härnösand, Helsingborg och Halmstad”.
– ÄNTLIGEN, skriker han, och tränger sig fram mot bardisken.



Läs även om när Dennis Jörnmark åkte till Oslo för att gå i Jörgen Lennartssons fotspår

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2024.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.