Här är Sveriges första medlemspizzeria

Pierre Tanguy 11:01 24 Mar 2025

Pendeln har svängt. Fulpizzan är den nya finpizzan.

Kanske nådde snabbmatsgentrifieringen vägs ände med innerstadskedjorna som serverar kebab med picklad rödlkök och rostad gullök, eller när Timbuktu började deala falafel för 200 kronor rullen? Så, vad gör man när det inte finns någon skräpmat kvar att förära med prefixet "fin-"? Man reclaimar prexifet "ful-"! På Eklandagatan i Göteborg har Pinchos-grundaren Fredrik Mattson just öppnat Svenne pizzan. Som alla sköna restauranger med obegränsad självaktning har Svenne pizzan förstås ett manifest och en back story: "Vår historia börjar med Sven "Svenne" Karlsson, en ung kock som på 1940-talet tog med sig inspiration från Italien hem till Sverige och skapade något unikt – svensk pizza när den är som bäst. Denna filosofi lever vidare i dag, tack vare Fredrik Mattson, hjärnan bakom succén Pinchos. Med Svennepizzan vill han förena tradition och nytänkande i en modern tappning av den svenska pizzaupplevelsen.", skriver de på sin hemsida. 

Vill du höra om deras koncept? Inte? Well, jag säger som Jack Hildén när han recenserade Hannah och Amandas bok Pink velvet: "Livet är inte en sushibuffé skapad enbart för din självförbättring, där du helt sonika kan slänga bort de där omelett- och räkbitarna". Spänn fast dig.

"Svennepizzan är stället där svensk pizza får vara precis som den ska – enkel, prisvärd och förbaskat god. Vi har skippat onödiga krusiduller och dyra utkörningstjänster, för vi vet att bra pizza är värd att hämtas. Med en meny på bara 10 utvalda klassiker gör vi det enkelt att välja rätt. Svensk pizza, helt enkelt".

Att pizzorna är fria från onödiga krusiduller innebär inte att pizzerian är det. Ett liv helt utan onödiga krusiduller är nämligen inte drägligt liv för den moderna krögaren. Någonstans måste de lätta på onödiga krusiduller-trycket. Svenne pizzan lanserar sig som "Sveriges första medlemspizzeria", pizzeriornas svar på Soho house, om man så vill: "Som medlem får du alltid rabatt samt dricka, sås och sallad inkluderat. Inga dyra utkörningstjänster med dåliga villkor – vi tror att du hellre hämtar själv för ett bättre pris".

Vi tror att vi hellre föreseglar garageporten, drar en slang från avgasröret in genom framrutan, sätter oss i förarsätet och vrider om nyckeln.

Läs även: Pulver hjälpte mig verkligen – Frasse Levinsson testar att leva på Huel i en månad och Five Guys läskmaskin gäckar svenska krogrecensenter

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!