Fulltankad: Inga skivor, inga band – men ändå hörlurarna fyllda av musik (1998)

11:39 8 Nov 2012

Av Jens Jonason, nummer 6/7, 1998

 

För ett par veckor sedan damp det ner ett paket i min brevlåda. Någon vecka tidigare hade jag fått höra talas om ett företag i Sydkorea som tillverkade en walkman där man kunde tanka ner musik som man laddat hem från Internet.

 

Nu hade jag den i handen, mindre än ett vanligt kassettfodral. Efter en del meckande hade jag kopplat in den med en sladd till datorn och installerat alla nödvändiga program. Musik hade jag redan på hårddisken, så det var bara att tanka ner i spelaren. Det var som att kopiera till en diskett och tog ungefär halva musikens speltid, en fyraminuterslåt tog alltså två minuter att föra över. Sedan var det bara att vandra ut på stan med musik i en kvalitet som knappt går att skilja från CD.

Mpman, som apparaten heter, kan lagra ungefär en halvtimme musik. Den har ett fast minne på 32MB, men det går att få dubbelt så mycket minne och följaktligen dubbelt så lång speltid. Det fasta minnet gör att spelaren blir liten och dessutom helt okänslig för stötar, till skillnad från exempelvis bärbara CD-spelare som spårar ur så fort man börjar röra sig.

Mpman använder ett ljudformat som heter mp3. Det är tack vare mp3 som spridning av musik i så kallad CD-kvalitet på Internet har blivit verklighet. Mp3 komprimerar ljudet så att det tar upp knappt en tiondel av vad det gör på en CD, men med bibehållen ljudkvalitet. Komprimeringen går ut på att filtrera bort de delar av ljudet som människan ändå inte kan uppfatta. Man kastar helt enkelt bort "onödig" information och minskar på så sätt mängden information som måste lagras.

Mp3-formatet har använts på internet i flera år av tusentals personer för att lägga upp och skicka musik till varandra. Allt eftersom internetanvändandet ökar i största allmänhet har också spridningen av mp3-filer ökat. Det är en outtalad sanning att det bästa sättet att locka besökare till en websida förutom porr är att lägga upp musik i mp3-format. Problemet är bara att musiken som kopieras oftast tillhör någon annan än den som spriden den. Skivbolagen och upphovsrättsorganisationerna är begränsat nöjda med att deras musik distribueras hej vilt på Internet utan att bolag och upphovsmän får ett öre för det. Alla stora skivbolag jagar därför aktivt sällen på Internet med mp3-filer som kränker upphovsrätten. Hittills har det räckt med att skivbolagen kontaktar de ansvariga och förklarar för dem att det är bäst att de tar bort mp3-filerna annars släpper man lös advokaterna. Denna metod har använts av skivolag både i Sverige och övriga världen. En europeisk lagstiftning är också på väg; ett lagförslag som ska bevaka upphovsmännens rätt när musik sprids på Internet ligger just nu hos Justitiedepartementet.

Den mest aktiva källan till mp3-filer är alla studenter runtom i landet som sitter med snabba uppkopplingar både i skolan och hemmet. På studentbostadsnätverken i universitetsstäderna finns det enorma mängder mp3-filer tillgängliga, men endast för de som är kopplade direkt till dessa nätverk. För att kunna ladda hem mp3-filer i någon större utsträckning bör man dessutom ha en uppkoppling som är snabbare än ett vanligt modem, annars tar det outhärdligt lång tid.

Än så länge är det få privatpersoner som har tillgång till snabbare uppkopplingar i hemmet, men alla stora kabel-TV-bolag i Sverige arbetar dock med att lansera Internet via kabel-TV, vilket kommer att ge hemmaanvändarna hundratals gånger snabbare uppkoppling till nätet.

Skivbolagen ser dock inte bara nackdelar och problem med Internet och spridningen av mp3-filer. Att Internet erbjuder nya sätt att sälja och distribuera musik är uppenbart. Den naturliga fortsättningen är förstås att distribuera musiken direkt över nätet istället för att skicka plastbitar kors och tvärs över jorden. Fördelarna är många; leveranstiden krymper mot noll, distributionen blir billigare och skivbolagen behöver inte hålla stora lager med skivor. Detta gör att det plötsligt blir ekonomiskt möjligt att ge ut material som inte skulle löna sig som vanliga CD-skivor. Det kan röra sig om gammalt material med 20 år eller mer på nacken där det fortfarande finns kunder, men inte tillräckligt många för att det ska löna sig att trycka nya skivor och distribuera dem till butikerna. Specialspelningar som exempelvis livespelningar som annars bara materialiseras i form av bootlegs kan ges ut av skivbolagen. Skivbolagen kan ägna sig åt det som är deras egentliga verksamhetsområde; att välja och ge ut bra musik, inte att distribuera och sälja plastbitar. Nordic Records är ett mindre skivbolag som utnyttjar de nya möjligheterna. Via sin hemsida säljer de hela album och enskilda låtar direkt över nätet.

De stora skivbolagen har gjort flera försök inom området. Redan 1994 släppte Geffen Aerosmiths singel Head First enbart på den amerikanska nättjänsten CompuServe. Capitol släppte Duran Duran-singeln Elecctric Barbarella enbart på internet, vilket orsakade stort missnöje hos vissa amerikanska skivbutikskedjor som svarade med att inte sälja fullängdsalbumet när det släpptes.

På Internet finns det även arkiv med musik från artister som inte är utgivna av något skivbolag. Den gamla klyschan om miljontals potentiella lyssnare via nätet hänger tungt över detta fenomen, men faktum kvarstår att artisterna onekligen har större chans att nå ut med sin musik än om de inte hade haft tillgång till Internet och mp3-format.

Att leta efter mp3-filer på Internet idag är som att leta efter bra svartklubbar i en storstad. Skivbolagen jagar snabbt ned de ställen skyltar öppet med ”stulen” musik, vilket gör att de välsorterade arkiven flyttar runt och byter adress hela tiden. Om du vill komma åt godbitarna får du vara beredd att lägga ner en hel del tid på ditt sökande. Vill du bara ha ett par låtar snabbt vid enstaka tillfällen är det förmodligen enklare att gå till skivaffären och köpa singeln eller skivan.

Det finns sökmotorer som har specialiserat sig på mp3-filer. Två av de största är www.mp3.search.com och www.mp3site.com. Sökningar på dessa ställen ger ofta länkar som inte fungerar, men resultatet blir trots det bättre än om man söker med hjälp av sökmotorer som Altavista. IRC (Internet Relay Chat) är det bästa sättet att få reda på bra mp3-arkiv, men IRC är inte att rekommendera till andra än mycket vana Internetanvändare.

För att kunna lyssna på mp3-filer på din dator behöver du en mp3-spelare. Den överlägset mest populära spelare för Windows heter Winamp och finns på www.winamp.com. Motsvarande spelare för Macintosh heter Macamp och finns på macamp.lh.net. För att ladda hem mp3-filerna använder du bara Netscape, Internet Explorer eller någon annan www-läsare.

På adressen www.mp3.com/mp3s/ finns ett arkiv med musik från outgivna artister.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!