Wasa Allé bjuder på svensk mylla

14:23 1 Oct 2013


wasa_alle_t_wal.jpg
Foto: Thomas Wal

Wasa Allé
Vasagatan 24, 13 13 70

I en tid då vi tvunget måste fråga våra servitriser och servitörer om det vi äter verkligen är så lokalt som menyn påstår, är Wasa Allé det säkraste kortet i hela stan. Wasa Allé har sedan starten skänkt oss medveten och nordisk matlagning, som likt Noma fått oss att vidga vyerna en aning.
Deras förtecken har sedan starten varit närproducerat, svenskt och ekologiskt. Och med denna osvikliga känsla för det lokala har Mats och Margareta Nordström och deras team lärt oss att det går att göra spektakulära saker med det du odlar i din egen trädgård. Sedan början av september är restaurangen nyrenoverad och en hel del förändringar präglar den. Krögare Mats Nordström berättar om nya Wasa Allé.
– À la carte-menyn har fått byta plats och finns numera i vår nya bakficka, matbaren. Ett gourmetalternativ till gängse kvarterskrog. Rätterna består som vanligt av det årstidens skafferi har att erbjuda: råvaror hämtade max fyra timmar från Vasastaden. Och där à la carte-menyn en gång huserade hittar vi den svenska ekogourmetmaten som vi så starkt förknippat med Wasa Allé under de senaste åren, i form av avsmakningsmenyer.
Sedan starten 2005 har Wasa Allés avsmakningsmeny, ”Stolen”, påmint oss om vikten av överraskningsmoment vid varje restaurangbesök. Och detta gäller fortfarande. ”Stolen” erbjuder fyra till åtta rätter, och du väljer själv antal: ett fyrarätters vegetariskt alternativ, eller en sexrätters, havsinspirerad meny.
– Vegetarisk gourmetmat är något vi känner har kommit i skymundan och det är något som ligger mer i tiden än någonsin. Därför erbjuder vi en fyrarättersmeny i restaurangen och en trerätters i matbaren. Vi är stolta över att kunna erbjuda ett lyxigt, vegetarisk alternativ.

Matbaren öppen: mån–lör 17.30-sent.
Restaurangen öppen: tis–lör 18.00-sent.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2013.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.