Foto: Thomas Wal
Wasa Allé
Vasagatan 24, 13 13 70
I en tid då vi tvunget måste fråga våra servitriser och servitörer om det vi äter verkligen är så lokalt som menyn påstår, är Wasa Allé det säkraste kortet i hela stan. Wasa Allé har sedan starten skänkt oss medveten och nordisk matlagning, som likt Noma fått oss att vidga vyerna en aning.
Deras förtecken har sedan starten varit närproducerat, svenskt och ekologiskt. Och med denna osvikliga känsla för det lokala har Mats och Margareta Nordström och deras team lärt oss att det går att göra spektakulära saker med det du odlar i din egen trädgård. Sedan början av september är restaurangen nyrenoverad och en hel del förändringar präglar den. Krögare Mats Nordström berättar om nya Wasa Allé.
– À la carte-menyn har fått byta plats och finns numera i vår nya bakficka, matbaren. Ett gourmetalternativ till gängse kvarterskrog. Rätterna består som vanligt av det årstidens skafferi har att erbjuda: råvaror hämtade max fyra timmar från Vasastaden. Och där à la carte-menyn en gång huserade hittar vi den svenska ekogourmetmaten som vi så starkt förknippat med Wasa Allé under de senaste åren, i form av avsmakningsmenyer.
Sedan starten 2005 har Wasa Allés avsmakningsmeny, ”Stolen”, påmint oss om vikten av överraskningsmoment vid varje restaurangbesök. Och detta gäller fortfarande. ”Stolen” erbjuder fyra till åtta rätter, och du väljer själv antal: ett fyrarätters vegetariskt alternativ, eller en sexrätters, havsinspirerad meny.
– Vegetarisk gourmetmat är något vi känner har kommit i skymundan och det är något som ligger mer i tiden än någonsin. Därför erbjuder vi en fyrarättersmeny i restaurangen och en trerätters i matbaren. Vi är stolta över att kunna erbjuda ett lyxigt, vegetarisk alternativ.
Matbaren öppen: mån–lör 17.30-sent.
Restaurangen öppen: tis–lör 18.00-sent.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2013.