Artiklar ur nummer: 2013-08

Ledare: De olika vägarna till framgång


I oktober släpps två av årets mest efterlängtade svenska skivor – Veronica Maggios Handen i fickan fast jag bryr mig och Abidaz In & ut. De befinner sig båda på en plats där lyssnare tävlar om att bli först att höra deras låtar, men har nått dit på två vitt skilda sätt.

Dansk pop-up gästar Malmö

Den ambulerande, danska restaurangen Rødder har gjort sig ett namn i Köpenhamn, i oktober gästar de Malmö för en kväll.

Våga tipsa om era favoriter!

För en tid sedan hade jag några amerikanska vänner på besök i Malmö och passade på att visa dem stadens stoltheter när det kom till restauranger och barer. De var imponerade av naturvinerna kring Davidshall, kunnandet på några av restaurangerna nere i stan och att några av de asiatiska krogarna kring Möllevången höll en oväntat hög nivå.
Dock förvånade en sak dem. På få av de krogar vi besökte kunde personalen svara på frågan ”vad gillar du på menyn/vinlistan?”.

Medvetna val

kaah_.jpg
Kaah kommer till Debaser. Foto: Adam Falk

Jag vill förklara varför jag lägger ner en så stor mängd av min fritid på att besöka klubbar. Det är ett flyktigt rum med många märkliga sociala komponenter och ljud. Efter kontors-timmarna (eller nattjobbet) lägger klubbarrangörerna, jag och många andra ner ännu mer, oftast obetald, tid på att arrangera festligheterna. Planera, boka, göra posters, skapa hypen och allt därtill. Många gånger sker det i blindo då man inte kan förutse en folklig ström. Inte minst i en halvstor stad så som Malmö då här finns en populistisk begränsning.

Krönika: Känns det obekvämt?

Jag skriver detta till dig som tror att feminismen ser ut på ett visst sätt, att den har ett ansikte. Till dig som tycker att videon till Robin Thicke, T.I. och Pharrells Blurred Lines är riktigt schysst. Till dig som redan har fått intrycket av att detta är en trist jäkla text och är på väg att bläddra direkt till de lokala nöjessidorna. Till dig som tycker att det finns en sport som heter fotboll och en annan som heter damfotboll. Till dig som inte inser storheten i Mona Masris intervju med DJ Taro; där en av svensk hiphops nyckelfigurer kommer ut som gay.

Wasa Allé bjuder på svensk mylla


wasa_alle_t_wal.jpg
Foto: Thomas Wal

Wasa Allé
Vasagatan 24, 13 13 70

I en tid då vi tvunget måste fråga våra servitriser och servitörer om det vi äter verkligen är så lokalt som menyn påstår, är Wasa Allé det säkraste kortet i hela stan. Wasa Allé har sedan starten skänkt oss medveten och nordisk matlagning, som likt Noma fått oss att vidga vyerna en aning.