Vardagseskapism del II

14:12 1 Oct 2013

Nu är sommaren slut och det är dags att ta nya tag. Det görs som vanligt allra bäst i sällskap med mat och dryck. Personligen intar jag gärna detta i ensamhet, på något av stadens hotell, eftersom jag sedan länge hävdat att vardagsflykt utövas bäst på egen hand. Visst går det att göra det i sällskap med andra. Det blir bara lite mindre internationellt och effektfullt då. Men var och en gör som de själva vill. Jag gör det på de här fyra vinnarna den närmsta tiden.

1. Clarion Hotel Post
Drottningtorget 10, tel 61 90 00, clarionpost.se
Två bra barer, två lika bra restauranger, i en miljö som gör det svårt att inte känna sig jet set. Post växer för mig varje gång jag tittar in. Frida Ronge vann Göteborgspriset med vRå, och Norda har sedan öppningen varit ett roligt alternativ när du vill äta lite skruvade, svenska och amerikanska klassiker. En given hit!
Besök clarionpost.se för exakta öppettider i bar och restaurang

2. Dorsia
Trädgårdsgatan 6, tel 790 10 00, dorsia.se
Frukost, lunch, middag och naturligtvis en sängfösare på det. På Dorsia gör de det hela dagen; med ena foten i Tusen och en natt och andra i det strikt nordiska. Fortfarande helt unikt i sitt slag. Generösa öppettider i en miljö som skapats för kungligheter. Vardagslyx har aldrig funnits närmre till hands.
Öppet: mån–tors 6.30–23.00, fre 6.30–01.00, lör 7.30–01.00, sön & helgdag 7.30–23.00

3. Novotel, Carnegie Kaj bar & restaurang
Klippan 1, tel 720 22 00, novotel.se
Vid hamninloppet, strax norr om Älvsborgsbron ligger Novotel. Lätt att missa eftersom du förmodligen aldrig ens letar. Men det tornar ändå upp sig där, tryggt bakom pannhuset, som ett bergsmassiv i miniatyr. Carnegie Kaj är en oslipad diamant. Att bara sitta och stirra ut mot Hisingen och fundera på hur de har det där ute egentligen, gör små, små underverk.
Öppet: mån–fre 11–00, lör–sön 12–00

4. Riverton
Stora Badhusgatan 26, tel 750 10 00, riverton.se
Hotell behöver inte vara stora, men de måste vara höga. I min bok är alla hotell värda namnet så pass höga att du åtminstone bryter vitala ben i kroppen om du skulle trilla ner från takterrassen. Och Riverton är precis det. Svinhögt alltså. Utsikten tar dig nästan hela vägen ut till Vinga, och därifrån vidare ut i världen. Det är den här baren du hört om från filmfestivalen. Den fungerar lika bra de resterande dagarna på året.
Öppet: mån–lör 16–00

betyg: 1 Kino ställde ut husvagnen och serverade enklare rätter som passar gatan perfekt, Crêperiet håller fortfarande ställningarna. Men göteborgarna kräver skärpning i streetfood-utbudet. Det ska vara billigt, gå att servera med stora dasslocksnävar med koriander och tuppsås. Vem tar tag i det? Kanske jag, eftersom jag slutar min sejour på tidningen i och med den här meningen!

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2013.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.