Världsrekordet i whiskyprovning hör hemma i Sverige

10:03 13 Apr 2019

Det tycker David Kringlund, som på lördagen under En Öl & Whiskymässan i Göteborg vill samla 2500 whiskyprovare samtidigt.

Idag innehålls rekordet i värdens största whiskyprovning av den belgiska staden Gent. På lördag den 13 april kan det komma att ändras, då Guinness World Records kommer att vara på plats för att kontrollera försöket att slå rekordet på Svenska Mässan. David Kringlund, brand manager för Bruichladdich, är den som initierat det hela.
– Jag tycker att rekordet hör hemma här i Sverige. Vi har en sådan fantastisk dryckeskultur och marknad här. Det var någon gång i slutet av förra året som jag började kolla upp om det här faktiskt skulle gå att göra.

Under En Öl & Whiskeymässan som hålls på Svenska Mässan 12-13 april 2019 så är det en stor sidohall som avsatts bara för whiskyprovningen. Inuti rummet är stora långbord uppställda och framför dem finns en scen där Bruichladdich Master Distiller Adam Hannet kommer att leda gästerna igenom provningen. Totalt kommer tre olika sorter att testas, vilket är vad Guinness World Records bland andra saker kräver.
– De har väldigt många regler och är otroligt noggranna. Vi har delat upp salen i femtio rutor med samma antal personer i varje, man måste testa minst tre sorter och alla måste faktiskt testa whiskyn. Det kommer att finnas spottkoppar om man vill såklart.

Från klockan två kommer dörrarna in till salen att öppnas upp. De har tagit tid på att det tar en halvtimme att skanna in 2500 biljetter, och David känner sig optimistisk till att försöket kommer att lyckas.
– Vi har redan sålt många biljetter, så jag tror att detta kommer gå bra. Det handlar inte bara om att bara få provningen överstökad heller, så vi kommer att ta lite tid till att prata om svenska drycker och Bruichladdich som bryggeri bland annat. Ön Islay utanför Skottland som whiskyn görs på ser ut som en ö från Game Of Thrones till exempel, och dess invånare är lite som Ironborn från serien. Allt handlar om whiskyn där.

För att delta i världsrekordsförsöket behövs en lördagsbiljett för mässan, en 60 kronors biljett för provningen men inga förkunskaper. Det går lika bra för den som aldrig provat whisky som för experten att komma och ta del i försöket. Vem vill inte kunna säga att de satt ett officiellt världsrekord?

Under provningen deltog 2283 personer vilket slog det gamla rekordet med 31 personer. 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Ilse Grøn Krog

Inklämt på långsidan av biografen Kaparen, vid Stigbergstorget, vätter krogen med uteservering mot Sjöfartsmuseets uppdaterade förträdgård.

Signum

Det är en snårig väg att färdas för att ta sig till Thomas Sjögrens nya restaurang. Men det är det värt.