Mør på Scandic Kødbyen.

Köpenhamn – krognyheter från andra sidan sundet

Peter Steen-Christensen 14:22 22 Nov 2018

Peter Steen-Christensen tipsar om det senaste i Köpenhamns krogflora. 

Mør
Skelbækgade 3A, mør-kødbyen.dk
Kødbyen, eller Köttbyn för dig och mig, har länge varit ett av Köpenhamns hetaste områden på natt- och kvällstid. Detta epicenter för Vesterbros kreativa klientel fyllt av kaffebarer, hipsterburgare och hantverksöl välsignas nu av ett hotell. Gamla trotjänarkedjan Scandic har öppnat sitt 26 hotell i Danmark och träffar äntligen mitt i prick. Hur gamla Scandic passar ihop med trendernas frontlinje i Kødbyen kanske ni funderar på och Scandics danska VD Jens Mathiesen förstår tankarna.
– Jag vet att det finns en generell uppfattning av Scandic som motorvägshotell men som brand har vi flyttat oss, och vi är säkra på att folk blir överraskade när de kommer in här, säger han.

Det vi mer specifikt är intresserade av här är deras restaurangavdelning som döpts till Mør. En restaurang som erbjuder kött – på tallriken likväl som på marmorerade golv och väggytor. Köttet erbjuds en sväng på deras argentinska grill med öppen träkolseld och det öppna köket gör att du får kockarna och deras grillkonst som bordsgrannar. Man kan säga att det lilla kvarteret som matmässigt mest varit känt för sin Fiskebar alltså har fått ett etablissemang som passar lite bättre till kvarterets namn.

Mission Chinese Food
Viktoriagade, Vesterbro
Det var helt tillbaka i 2001. Ett litet hål i väggen öppnade i San Franciscos Mission District av Danny Bowien. Född i Sydkorea och uppvuxen i Oklahoma hade han ingen större aning om hur man tillagade kinesisk mat, men efter att ha blivit utbränd på finkrogarna så tog han ett vanligt kockjobb på en sichuansk kinakrog innan han vågade öppna sitt tidigare nämnda hål i väggen – eller rättare sagt en pop-up inne i en annan kinakrog. Med punkattityd och gör-det-själv-anda skapade han köer och ett rykte som gjorde att hela krogen till slut blev hans. Nu finns Mission Chinese Food också på Manhattan och i Brooklyn och vid årsskiftet dyker första europeiska versionen upp. De rebelliska varianterna på brännhet kinamat kommer serveras på Viktoriagade på Vesterbro i Köpenhamn. Naturligtvis har Mikkeller ett finger med i spelet, naturligt för att Mikkeller också har en bar i just Mission District (och naturligtvis på Vesterbro).
Festligt och högljutt kan vi lova, och Mission Chinese Food försöker att inte skrämma skandinaverna genom att säga i ett uttalande att maten bara kommer vara ”moderately aggressively spicy”.

Mission
The Standard, Havnegade 44, missioncph.dk
Eftersom Köpenhamn verkar ha ett Mission District-tema här i vinter så vill vi också berätta om den gamla färjeterminalen The Standards nya restaurang som heter just Mission. Det tjusiga huset på Havnegade 44 bjuder redan på restaurangerna Almanak och Studio och nu får de samsas med nykomlingen Mission. En modern och informell restaurang som utforskar medelhavsområdet och Kalifornien och bjuder på unika smaksammansättningar, allt som oftast baserat på lokala danska råvaror. Namnet kommer av kanadensiska kökschefens glädje till Mission där han bodde när han jobbade på restauranger i San Francisco. Konceptet bygger på att dela på rätterna vid bordet, family style, och menyn är ganska spännande och utmanande och har gett stor vikt till det gröna. 
Förslaget är att kasta sig över deras ”kitchen trip” där man får prova nio-tio delningsrätter som placeras på bordet i en aldrig sinande ström och bara kostar en dansk trehundring.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2018.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Kol & Cocktails

Första gången jag satte min fot på Kol under premiären blev jag helt tagen. Konceptet är precis som namnet avslöjar kolgrillat, såväl kött, fisk och skaldjur.

Le Cardinal

Krogen som nog alla Helsingborgare har någon slags relation till. Vi har valt att testa och se om det nostalgiska “krysskortet” fortfarande håller måttet.

Krogrecension: Dandy

Dandy som för många mest är känt för sina senare timmar där dryck, musik och dekadens är i fokus har även valt att fokusera på mat.

Peacock Dinner Club


Foto: Thomas Wal

 

Det är nog fortfarande så att de flesta tänker på Peacock som en nattklubb, och inte en restaurang. Men ”dinner club”-idén är där och även om det känns märkligt att lalla ner några våningar under jorden för att få i sig lite mat är det värt det.

Il Dona

 

En promenad från Hovedbanegården, på en av Köpenhamns äldsta gator Magstraede ligger Il Dona. Stommen är italiensk passion med nordiska rötter och även inredningen följer denna paroll. Bastanta träbord och vita bjälktak samsas med italiensk dukning och familjär lyx. Den ambitiösa vinlistan serveras i bålgetingbon till glas och det finns ett 30-tal flaskor att välja på vid vårt besök.

Moriskan Bistro

 

Vid vad som måste kallas Folkets Parks verkliga A-läge har Moriskans Bistro haft öppet sedan sommaren drog sina första andetag. Läget är ofta viktigare än maten på en uteservering och, tycka vad man vill, Moriskans utsikt beskrivs bäst som ett avsnitt Allsång på Skansen regisserat av Romain Gavras.

Moon Thai Kitchen

 

Vi har hört att Moon Thai Kitchen är som i Thailand. Det visar sig vara fel då vi varken ser tuk-tuks utanför, lady boys eller feta tyskar.