TIGER STRIPES.

Fantastisk film i Lund

Peter Steen-Christensen 21:55 5 Oct 2023

Mörkret har smugit över oss bakifrån och det är få saker vi hellre vill än att klättra ned i en stor kopp te. Men det finns såklart en sak vi hellre gör - sjunker ned i en löjligt bekväm biograffåtölj.

Man ska tänka på vad man säger. Jag har ofta kallat filmer fantastiska utan att de överhuvudtaget varit fantastiska. Och det är inte för att jag har ljugit, jag har bara menat att de varit väldigt, väldigt bra. Men alla cineaster skulle knackat mig på axeln, kanske borstat av mig några herrelösa popcorn, och påtalat att genren fantastisk film är något annat än bara bra film. Det sägs vara ett samlingsnamn som innefattar fantasy, science fiction och skräckfilm men kan också innehålla ”besläktade genres”, vilka nu det är. Förmodligen en blandning eller något odefinierbart som passar in på ren märklighet.

I Lund så hittar vi Sveriges stolta bidrag till en internationell armé av filmfestivaler som lyfter fram, hyllar och promoverar fantastisk film. Lund Fantastic Film Festival har sedan 1995 valt ut russinen ur den fantastiska filmkakan så du bara behöver sätta dig ned och  bli skrämd, förvirrad eller kastad in i ett sagolikt äventyr. När festivalen drog igång så handlade det om att denna genre var svåråtkomlig. Filmälskarna bakom kalaset importerade själva några smala produktioner som de visade upp för likasinnade. Men genom åren har festivalen utvecklats till att bli något mycket större. Och den lokala festivalen har nu inte bara blivit etablerad och internationellt omtalad utan också förankrat en position som Skandinaviens största festival för fantastisk film. Den 29:e utgåvan hålls mellan den 27 oktober och 3 november och festivalchef Anders E. Larsson hjälper oss att navigera i begreppen och det fantastiska filmprogrammet.

Först, bena ut begreppen. Vad är fantastisk film och vad är skillnaden med "fantasy"?
– Den breda definitionen av fantastisk film är film som tänjer på gränserna för filmmediet, som utnyttjar filmens olika uttrycksmöjligheter och vågar och vill pröva nya vägar bortom traditionella berättarmodeller. Fantasy är en av de olika filmgenrer som brukar stoppas in i begreppet fantastisk film.

Science fiction och skräck brukar också finnas med i repertoarerna. Hur pass strikta är ni i ert urval?
– Självklart kan många slags filmer passa hos oss - så länge de innehåller fantastiska element av något slag. Jag brukar säga att de enda slags filmer som vi utesluter är socialrealistiska dramer av regissörer som Ken Loach. I hans filmer finns inga som helst övernaturliga inslag, eller andra element som förhöjer eller osäkrar den verklighet som skildras. Besläktade genrer som vi gärna visar är animation, thriller och det som brukar kallas för "elevated horror", det vill säga arthousefilmer som arbetar på ett mindre explicit sätt med typiskt blodiga skräckinslag. Ett exempel på den här mer krypande skräcken finns i den uppmärksammade The Lighthouse från 2019.

Årets festival går av stapeln några mörka kvällar i månadsskiftet oktober-november, vad kan du säga om programmet?
– Att vi håller på att göra klart det i detta nu och att en del pusselbitar återstår. Men generellt så fortsätter vi i år med våra populära double bills, där vi i år kombinerar en helt ny film med en verklig genreklassiker, i samarbete med vår hemmabiograf Kino. Mer nyheter om det blir det så klart fredagen den 13:e... I år fortsätter vi också samarbetet med TriArtPlay där vi presenterar online-delen av festivalen. Under festivalen blir det i vanlig ordning Halloweentema den 31 oktober, och två dagar före festivalstart värmer vi upp med ett quiz på Stadshallen i Lund under ledning av Anders Jansson. 

Vad är ditt eget förhållande till fantastiska filmer, vad är det med den här slags film som fångar dig personligen?
– Jag har varit festivalchef sedan 2021 och har tidigare bevakat festivalen som kritiker i olika sammanhang. Jag är intresserad av film och regissörer som tar filmskapandet på allvar och har en vision, som inte slentrianmässigt använder sig av vanligt förekommande stereotyper och klichéer. Visserligen bygger mycket av genrefilmen just på igenkännbara troper, men en duktig genreregissör förstår att arbeta både med och mot dessa på ett medvetet sätt för att presentera nytt och spännande innehåll. Själv är jag inget stort fan av slashers och jump scare-filmer, utan jag föredrar de genrefilmer som verkar på ett inre plan, som ifrågasätter vår perception och hur vi ser på världen

Blir utbudet smalare eller bredare? Och har det ökat i popularitet i takt med att det måste ha blivit mer tillgängligt i vår moderna, digitala värld?
– Det blir allt bredare och mer mainstream. Tillgängligheten ökar också ständigt i och med alla streamingplattformar. Genrefilm är i princip mainstream i dag, den nu störste och samtidigt mest egensinnige blockbusterregissören Christopher Nolan gör utan tvekan genrefilm. Och att de mer utmanande genrefilmerna nu har accepterats av etablissemanget visar Julia Ducournaus guldpalm i Cannes 2021 för Titane.

Vilken är den mest fantastiska film som finns?
– Oj, en av dessa typiskt omöjliga frågor... En film som sätter världen i gungning är givetvis Apocalypse Now, och i princip vilken film som helst av David Lynch. En annan regissör att lyfta fram är thailändske Apichatpong Weerasethakul, som gör filmer på gränsen mellan yttre och inre världar.

Slutligen, kan du tipsa om tre filmer eller programpunkter vi inte ska missa på årets festival?
– Av de titlar som jag kan avslöja nu står Tiger Stripes högt på listan, en film som fick stor uppmärksamhet i Cannes i våras. Det är en body horror-film av långfilmsdebuterande regissören Amanda Nell Eu, om en flicka som förändras på ett märkligt sätt när hon hamnar i puberteten. Sedan bör man inte missa våra kortfilmspaket Finn Fantastic och Future of Fantastic, som visar det bästa nya svenska genrekortfilmerna och nya spännande namn på genrehimlen.

Fantastisk Filmfestival pågår mellan den 27 oktober till den 3 november. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera