Tjugotalets cocktailkultur lever i Lund

Peter Steen-Christensen 13:10 21 Jun 2023

Lina Bäckström utökar sitt kattimperium med den tjugotalsinspirerade lönnkrogen The Alley Cat.

Desmond Payne är världens mest erfarna master gin distiller. Bland annat har han spenderat de senaste 25 åren som master distiller för Beefeater. När märket fick nya ägare blev han tillfrågad att skapa en ny ”Ultra Premium Gin”. Så vad gör man när man skapat gin under 40 år och redan har provat allt. Han fick sitt heureka-ögonblick i Japan. Efter en arbetsdag med möten vill man som ginmästare slappna av med en gin tonic. Hans eget märke, Beefeater, var landets mest sålda, så långt allt gott. Problemet är att quinine är förbjudet att använda i Japan så japanska tonics är annorlunda. Desperat försökte ginmästaren hitta något att blanda sin gin med där smakerna fungerade bättre ihop. Tills han träffade rätt med te och gin. Te har tydligen en molekylär struktur som gör att det lätt gifter sig med andra smaker.

Någon som vet en hel del om te är Lina Bäckström som driver den lika populära som ansedda tesalongen Alice och Katten i Lund. Hon gjorde ungefär en omvänd Desmond Payne när hon expanderade sitt dryckesimperium förra året genom att också öppna cocktailbaren The Alley Cat. Med 20-talets lönnkrogar som modell har hon skapat något som Lund kanske inte ens visste att de saknade. Framgången är också ett bevis på att cocktailrevolutionen tar sig utanför de största svenska städerna och har stark folklig uppbackning.

Hur ser du på bar- och cocktailscenen i Lund och i Skåne just nu?
– Senaste 10-15 åren har cocktails fått en naturlig plats i mat- och dryckesumgänget i Skåne och Lund vill gärna ta sig i kapp Malmö som verkligen ligger i topp i Sverige. Det finns en lite större öppenhet och frihet här nere känns det som med Köpenhamn som granne vilket utmanar till att testa nya vägar hela tiden. Mina vänner från tiden jag jobbade i Köpenhamn öppnar restauranger och barer hela tiden och vi delar upplevelser och idéer över sundet, det är en lycka att få vara delaktig!

Du öppnade The Alley Cat förra året, vad låg bakom beslutet att komplettera tesalongen med en cocktailbar och hade du räknat med det mottagande ni har fått?
– Vi funderade länge vad som var nästa steg i mitt ”Kattimperium” och jag har länge varit sugen på en tjugotals lönnkrog. När lokalen på Lilla Gråbrödersgatan 2 dök upp var det kärlek vid första ögonkastet och då får man inte tveka, mottot är kör, bara kör! Vi har haft en galet bra start och hoppas såklart att fler får upp ögonen för vår Alley Cat. Men ”en katt leder bara till en annan” som Ernest Hemingway så vist sa och snart är det dags för att presentera en ”Katt” till, jag har dock inget datum än.

Te och cocktails verkar ha blivit en ganska populär kombination, exempelvis har flera heta barer och restauranger i New York te-centrerade drinklistor och cocktails. Har ni försökt att kombinera era två områden av expertis och satsat på något liknande?
– Vi har tesmaker i en av våra mest populära drinkar som innehåller sockerlag med teavkok, gin, rabarber och kardemumma men planerar för att utöka listan med många av våra goda teer från tehuset Java som vi säljer på Alice och katten. Det finns så många roliga sorter och vi vill knyta ihop ”katterna” så att det är något vi spinner vidare på.
– Vi försöker också just nu med att använda så mycket som möjligt av det te som blir över på Alice och katten, exempelvis serverar vi en egen kombucha till luncherna på The Alley Cat med tebladen som blir över från Alice.

Hur är cocktailpubliken i Lund?
– Publiken i Lund är fantastik och engagerad, vi har många som kommer in och vill testa nya smaker men även gäster som har hittat sin favvis och som vet precis vad dom vill ha. Det är inte många "småstäder" som har samma känsla av storstad som Lund men som ändå känns intim. För mig som älskar språk är det ett äventyr att hela världen samlas i Lund, det gör också att vi är öppna, ödmjuka och tar in det mångkulturella Lund har att erbjuda. Det poppar upp så många roliga ställen runt om i staden just nu, vi besöker varandra och gläds åt varandras framgångar. Det är en fröjd få vara en del av alla spännande smaker Lund har att erbjuda!

Vad har ni för ambitioner med The Alley Cat?
– Vi vill skapa magiska äventyr för alla sinnen, vi älskar och brinner för det vi gör och att få en sån fantastisk respons som vi får av våra gäster gör att vi bara vill bli ännu bättre. Med höga ambitioner för smaker och upplevelser från både kök och bar och med kärlek för service finns det inga gränser. Vi vill skapa en egen liten värld där man kan drömma sig bort och bara njuta av stunden i vår 20-tals miljö. The Alley Cat är en levande atmosfär och vi provar hela tiden nya vägar för att inte fastna i ett enkelt spår. Det kommer bli många roliga kvällar med musik och teman, vi har många idéer och planer inför framtiden.

Kan du beskriva er drinklista, och är det något som ändras i takt med olika säsonger eller liknande?
– Menyn har tassarna i 20-talets cocktailkultur med både franska och moderna influenser. Kvalitativa flytande ingredienser får spinna i vackra glas, vi strävar ständigt för att följa med i trender men också att behålla rena smaker för det är lite av finessen av 20-talet och våra ”cattails” kommer flyta genom årstiderna som kristallerna glittrar i taket.

The Alley Cat ligger på Lilla Gråbrödersgatan 2B.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2023.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.