Mister French-gänget.

Stockholm flyttar till Åre

09:36 17 Dec 2019

Som om Åre inte hade nog av Stockholm bjuder vintern på fyra krogöppningar med koppling till huvudstaden. Samtliga etableringar öppnar under december månad. 

Syskonkrogarna blir grannar

Asian Post Office, Suppers asiatiska tillskott  på kroghimlen, gör sin debut utanför Stockholm. Den före detta Supperlokalen har klätts med mörkt trä, marmor och djupare färger. 
– Det kommer att vara en hög igenkänningsfaktor från APO Stockholm, dels med träinslagen men också möblemanget och uppdukningen. Men vi är också måna om att den nya krogen andas mer Åre, säger Daniel Holgersson som är grundare och en av ägarna till Supper och APO. 

Både mat och dryck kommer att gå i linje med APO Stockholm. Favoriterna följer med, som drinken Thai Basil med gin och thaibasilika samt Popcorn Shrimp med gochujang. Menyn kommer också att bestå av en stor del nyheter som ska spegla de jämtländska trakterna.  

Barcheferna, Daniel Thelin (APO) och Oliver Ingolf (Supper), kommer att ges mycket spelrum till att utmana och testa nya smaker.
– Vi kommer satsa lika mycket på baren som vi gjort i Stockholm, vi har ett starkt barteam med oss. En stor del av personalen kommer ifrån eller bor i Åre, så vi hoppas att det kommer att lysa igenom. 

APO kommer att ha öppet varje dag, fram till första helgen i maj. Ett stenkast ifrån, i det gamla Villa Tottebo, har systerkrogen Supper tagit över och totalrenoverat tre våningar. Två av de tre våningarna kommer att ha restaurang och bar. Källarvåningen med dess bar kommer att ha öppet vid specifika event eller spelningar.
 

Spanien möter Jämtland

Under året har Boqueria avslöjat två nya krogsatsningar – Boqueria Åre och Boqueria Göteborg. Den förstnämnda ligger ett stenkast från Åre torg och öppnas under luciahelgen. Bakom initiativet står ägaren Napolyon Sürer tillsammans med nöjescheferna Fjodor Nikolajev och Alvin Nyström, barchefen Isak Holgersson samt Fredrik Larsson som kreativ ledare. 
– Vi har lyft ut det bästa från Stockholm men försöker samtidigt förankra att vi är i fjällen, säger Fredrik Larsson. 

Lokalen i Åre har en öppen planlösning med en pintxosbar i mitten och rymmer 120 restauranggäster. Krogen är anpassad efter längre sittningar på grund av en lägre omsättning av gäster. Menyn i Åre kommer att vara uppbyggd på samma sätt som i Stockholm men med fokus på att testa nya smaker med tydligare lokalförankringar. Nytt för köket är ett rotisseri som inte bara ska grilla den sedvanliga kycklingen utan även grönsaker. 
– Allt är väldigt grönsaksbaserat nu, och självklart tar vi med det. Vi har skapat en meny som känns väldigt modern.

I baren kommer det satsas på intima livespelningar och dj:s från Åre och Stockholm.
– Den kommer nog vara en mer mogen after ski. Kanske beställer man en charkbricka och cava eller spanskt vin, säger Fjodor Nikolajev. 

 

Franskt tillskott

Under året har Mister French-koncernen förvärvat F12, Strandbryggan, Wisby Strand och Kallis. Nu öppnar gruppen sin första restaurang i Åre. Carl-Johan Kristiansson är restauratör och kreativ ledare för Mister French Åre. Det är ett långsiktigt projekt som har öppet året runt, med start under luciahelgen. Interiören drar inspiration från Mister French Stockholm men med influenser från fjällen. 
– Att få möjlighet att förvärva ett A-läge mitt på torget i världens härligaste by kändes som ett självklart steg för Mister French, säger Carl-Johan Kristiansson. 

Hur kommer ni att nyttja de lokala smakerna i Åre? 
Köksmästare Ylva Nordenskiöld är uppvuxen i Jämtland och tillsammans försöker vi arbeta med närproducerat i största möjliga mån. Det kan gälla exempelvis ostar eller chark med ursprung från Jämtland. 

Cocktailmenyn är baserad på klassiska cocktails. Målet är att vara en högpresterande bar som inte gör skillnad på cocktail och grogg. 
– Baren är tillsammans med oss signerad Bex Almqvist och Karl Ljungblad. De har skapat en kreativ cocktailmeny. Vår tanke är att oavsett om du beställer cocktail eller grogg så ska de vara lika välarbetade. 

Hur blir det med de klassiska dagsfesterna?
– Vi planerar att anordna minst tre dagsfester under säsongen, eller är det after ski?

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2019.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Peacock Dinner Club


Foto: Thomas Wal

 

Det är nog fortfarande så att de flesta tänker på Peacock som en nattklubb, och inte en restaurang. Men ”dinner club”-idén är där och även om det känns märkligt att lalla ner några våningar under jorden för att få i sig lite mat är det värt det.

Il Dona

 

En promenad från Hovedbanegården, på en av Köpenhamns äldsta gator Magstraede ligger Il Dona. Stommen är italiensk passion med nordiska rötter och även inredningen följer denna paroll. Bastanta träbord och vita bjälktak samsas med italiensk dukning och familjär lyx. Den ambitiösa vinlistan serveras i bålgetingbon till glas och det finns ett 30-tal flaskor att välja på vid vårt besök.

Moriskan Bistro

 

Vid vad som måste kallas Folkets Parks verkliga A-läge har Moriskans Bistro haft öppet sedan sommaren drog sina första andetag. Läget är ofta viktigare än maten på en uteservering och, tycka vad man vill, Moriskans utsikt beskrivs bäst som ett avsnitt Allsång på Skansen regisserat av Romain Gavras.

Moon Thai Kitchen

 

Vi har hört att Moon Thai Kitchen är som i Thailand. Det visar sig vara fel då vi varken ser tuk-tuks utanför, lady boys eller feta tyskar.

Restaurang Himalaya

 

Det är svårt med förväntningar när man ska på nepalesisk restaurang. Vilka referenser ska man utgå ifrån egentligen? Den lilla restaurangen vid Kronhusbodarna är nästan tom, men det är en sen måndagskväll och det mesta i stan är stängt.

Green Mango


Foto: Christian Andersson

 

Det finns flera anledningar att äta på den här lilla thairestaurangen. Solen på sommaren som strålar över uteserveringen, färgerna i maten som tar för sig lite mer än på andra thairestauranger i stan och fullt av gäster som ger stället energi.

Ät för Haiti

Idag måndag donerar F12-gruppen intäkterna från alla sina restauranger till jordbävningsoffren på Haiti. De stockholmsrestauranger som ägs av gruppen är Grill, F12, Salongen, Smak på Restaurangen, Brasserie Le Rouge, Le Bar och Kungsholmen. Passa på att dra ditt strå till stacken.

Malay KöketAtt särskriva kan vara på ont och gott. Gott när det är avsikligt och ger en rolig innebörd, blir en snackis eller helt enkelt ser bättre ut visuellt. Ont när det framkallar syftningsfel och blir svårt att hitta på internet.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!