Foto: Nicolina Knapp

Ros lämnar Café Nizza för musiken

14:59 16 Mar 2020

I tre och ett halv år har Rebecca Ejdemo lagat mat på den rosade stockholmskrogen Café Nizza. Nu väljer hon att satsa på musiken som sitt alter ego Ros.

Ros dök upp på Sveriges hiphop-karta 2017 när hon släppte singeln 20k och har sedan dess samarbetat med artister som Newkid, Michel Dida och Ivory. Hennes drömmiga och bubbliga trap har kaxiga och sexiga texter om att spendera pengar, dricka champagne och vara en popstar. För ett drygt år sedan släppte hon sitt debutalbum Peaches and Cream som huvudsakligen producerades av Isak von Haartman, men innan drömmen om att bli en stjärna inom musik fanns drömmen om att få laga mat på hög nivå. 

Rebecca började sin karriär som praktikant på den prestigefyllda Daniel Berlins krog i Skåne Tranås. Efter ett och ett halvt år av praktik har hon sedan arbetat som kock i Malmö och i Stockholm, på bland annat Agrikultur och senast i varmköket på Café Nizza. 
– Maten har alltid varit min grej och min största dröm. Jag slet verkligen för det också. När jag bestämde mig för att satsa på maten och lade jag undan allt annat liv, typ vänskapsrelationer. Det var verkligen jobb 15 timmar om dagen, fem dar i veckan. 

Hur var tiden på Café Nizza? 
– Det är verkligen maten jag gillar att laga och det var ett roligt kök. Vi lagade all mat från grunden och det är viktigt för mig. Hela viben på Nizza är så nice. 

En sommar för drygt fyra år sedan jobbade Rebecca på Agrikulturs popup på Gotland. På den lediga tiden började hon skriva musik för att få tiden att gå. Det var dock inte förrän Peaches and Cream som Rebecca började se musikkarriären som en konkurrent till kockdrömmarna. 

 

"Jag tycker mat är så himla roligt men musiken är now or never"

 

Hur kom du fram till att välja musiken? 
– Jag ville egentligen inte sluta men om jag ska ge musiken en hundraprocentig chans så är det nu. Jag skulle ångra mig om jag inte testade musikspåret, även om det tar emot att lämna Nizza. 

Varför just nu? 
– Jag insåg att jag inte hade någon ledig tid över, det var långa pass och jag var tvungen att tacka nej till spelningar om jag jobbade helg. Peaches and Cream gick väldigt snabbt att göra men jag satt varje ledig dag i studion. All semester jag tog ut gick till musiken. Jag höll på att bränna ut mig och kände att jag inte pallar att krascha. 

Efter Peaches and Cream har det varit rätt tyst från dig, bortsett från ett par singlar i slutet av förra året. Vad har du haft för dig? 
– När jag var förband åt Little Jinder tog spelningarna all tid och jag hann inte sitta i studion. Sen hade jag lagt all kraft och kreativ energi på albumet så efter att det släppts var jag helt tom. Men det blir en stress, att man känner att man måste leverera mer för att fansen vill ha nytt. Speciellt i Sverige känns det som att artister släpper musik hela tiden, jag förstår inte hur de hinner med.

Men hur påtaglig är den tomheten idag? 
– Inte alls påtaglig, jag känner att jag är på en ny kula nu. Jag har ett nytt sound och låtarna är mer välarbetade. Jag vill ta längre tid på mig att göra låtar och inte stressa den här gången. 

På vilket sätt har ditt sound förändrats? 
– Lite poppigare. jag har också blivit bättre på att sätta melodier och att skriva. Jag lägger framförallt lägger mer vikt på texterna. Nu vill jag att mina låtar ska vara mer personliga. 

Men jag tänker att en del i att vara Ros är att inte vara personlig utan snarare ge en problemfri och lyxig yta. Känner du att du släpper henne lite nu? 
– Jag blir nog mer naken nu. Det är lite läskigt men också kul, jag vill ju chocka lite. Folk förväntar sig ett visst sound och jag vill gärna få folk att tappa hakan. 

Samma kväll som vi ses har Rebecca deadline på singeln Med dig som släpps den 27e mars, Rebeccas födelsedag, och är tillägnad hennes pojkvän. Förutom singeln jobbar Ros på ett album som förväntas släppas innan sommaren.

Hur skiljer sig vardagen i studion mot i köket? 
– Det är första gången någonsin som jag har rutiner. Jag försöker sitta samma tider i studion och få saker gjorda. Jag är mycket mer motiverad att jobba med musiken nu när jag har så mycket mer tid. 

Du har ju inte bara samarbetat med svenska rappare utan även en kock från Café Nizza, Jack Guyonvarch, på låten Dagen efter/Le Jour d’aprés. Hur hände det? 
Jack är fransman och min kökschef. Han har spelat saxofon i band och vi har alltid skämtat om att göra musik tillsammans. En dag hade en annan kollega på Café Nizza 30-årsfest och vi två höll på att dividera om vem av oss som skulle få gå på festen och vem som skulle jobba. Då fick jag gå på festen mot att vi skulle göra en låt tillsammans. 

Kommer det hända igen? 
– Ja, vi har börjat på en till låt där Jack rappar på franska men han jobbar så mycket på Café Nizza så det är svårt att få till det. Men den kommer bli fet. 

Tror du att du någonsin kommer återvända till köket?  
– Ja säkert, att gå tillbaka till heltid känns ju oklart just nu men det kan säkert hända i framtiden om några år. Jag tycker mat är så himla roligt men musiken är now or never.

Ros nya singel Med dig släpps den 27 mars. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2020.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!