Green Mango

16:20 7 Jul 2011


Foto: Christian Andersson

 

Det finns flera anledningar att äta på den här lilla thairestaurangen. Solen på sommaren som strålar över uteserveringen, färgerna i maten som tar för sig lite mer än på andra thairestauranger i stan och fullt av gäster som ger stället energi.

De har både Singha och Chang som ger inbitna thailandsresenärer sköna flashbacks, riktigt starka rätter och erbjuder dessutom mycket att titta på. Här sitter man längs en väg som tar folket till Möllevångstorget. Stadens kanske mest intressanta myrstig med stående inslag i form av en BMW som kör förbi om och om igen, spelar musik för dig och hejar på kompisarna längs gatan.
Ryktet säger att nivån på Green Mangos mat svänger en aning och därför går vi hit flera gånger. Vi är lika nöjda varje gång. Här finns ett lagom antal rätter: soppor, nudlar och wokat, det vanliga egentligen, men med extra många thailändska sallader som man inte får missa, och flera bra rätter med fisk. Något många hoppar över när de äter thai, vilket är dumt, för i Thailand är man hejare på mat från havet. Av rätterna rekommenderar vi varmt mangosalladen med friterad fisk, Yam Pla Mamuang. All skepsis mot denna rätt bygger på sorgliga erfarenheter av sammanpressad fisk under tjock frityr från frysdisken. Så är det inte här. Den vita fisken är väl synlig och smaken är mild men ändå framträdande under en mjuk tunn friterad yta.
På menyn varnar man med många chilifrukter och ja, mangosalladen är stark. En hel chili har skurits ner bland långa smala strimlor av grön mango, syrlig citron, sallad och färska kryddor. Koriandern ger rätten karaktär, cashewnötter neutraliserar det starka med sin sötma och för den som behöver svalka gommen ännu mer får man ris till. Det här är en fräsch vitamininjektion en varm sommardag.
En annan traditionell rätt som många som inte backpackat sig runt i landet brukar missa är Laab. Småskuret hackat kött som serveras i all sin enkelhet uppblandat med strimlad rödlök och färska kryddor. På Green Mango är laaben gjord av kyckling och kan vid en första anblick se rätt tråkig ut. Men det är så det ska se ut. Det som ger rätten sin personlighet är den saltsyrliga dressingen med en framträdande smak av citrongräs och chilistarkt. Det kan bli lite torrt i längden tillsammans med det rostade riset och om ni är flera kan det vara all idé att dela några rätter och kombinera denna med en söt curry.
Avsluta middagen med en banan-shake precis som på en strand på Phi phi. Det enda som saknas är ett turkost hav och en horisont att vila ögonen på. 

 

Öppettider: 
mån–tors 17.00–21.30, lör 17–22, sön 13–22 och lunch vardagar.
Stad: 

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.