Snuskkungens mörka liv blir restaurang

15:50 26 Apr 2013


grotesque_grill.jpg

Han var respekterad och aktad. En kyrklig familjeman med ett starkt varumärke att skydda. Dessutom festglad och rejält lössläppt – enligt rykten. Och varför ska jag låta sanningen stå i vägen för en bra historia? Nu blir Oscar II:s mörkare leverne restaurang på Linnégatan. Grill Grotesque kommer att få rojalisten i dig att bäva, och kåtbocken att nyfiket sukta efter mer.

– Det här kommer att bli sanslöst häftigt. Jag har aldrig varit med om något liknande. I det här projektet finns det inga som helst gränser för vad som är tillåtet. Och det har jag inte varit med om tidigare.

Ola Andersson är inte direkt någon duvunge. Fem år hos Pelle Danielsson på restaurangen med nästan samma namn och de senaste fyra åren har han basat över köket på Elite Park Avenue.
Han är också finalist i kock-SM, kokboksförfattare och var under fyra år medlem i kocklandslaget. Det är ett par av bedrifterna han lyckats uträtta under sina år i branschen. Och listan kan göras längre, men eftersom mitt utrymme är begränsat låter jag det bero och låter istället Ola berätta mer för mig om Grill Grotesque, där han numera är köksmästare. Tillsammans med Taki Balogianni, som vi känner igen från gamla Tages (alltså inte västkustens Beatles utan restaurangen på Storgatan), ska han nu ge oss göteborgare en historielektion av sällan skådat slag.

– Vi har skapat en restaurang utefter Oscar den II:s personlighet. Han var ju dels en aktad man, men han hade samtidigt en annan mörkare och väldigt fascinerande sida. Han var lika smutsig och vällustig som de flesta av oss. Han bodde ju här och det kunde, enligt rykten, gå ganska vilt till, så grannarna protesterade genom att sätta upp de här maskerna på fasaden mittemot. Det var liksom en tyst protest mot Oscars lössläppta liv. Och nu tänker vi återuppliva alltsammans igen.

Ledordet är dualism. Lokalen är på två plan där den ena delen blir mer rumsren och den andra lite mer syndig – dunkelt mystisk med mörkt valnötsträ och sammet.

– Vi har ju en story att berätta och vill att den ska genomsyra precis allt här. Så vi anlitade Stylt (Trampoli reds. anm.) för att göra inredningen och skapa den atmosfären. De är grymt skickliga och vi gillar det de gör. Det kommer att bli riktigt snyggt när det är färdigt.

Lokalen har alltid känts som en restauranglokal. Till och med när Elon låg här. Var temat solklart redan från början?

– Taki har suttit på lokalen ett tag, så det har vuxit fram allt eftersom.

Och vad kan du berätta om maten? Hur syndiga kan ni vara utan att det blir perverst?

– Vi kommer att lägga fokus på grill. Inget sådant Texas Longhorn-tjafs med stora köttbitar utan det blir lite mer elegant och med en twist. Och man kan vara hur syndig som helst. Gör man det bara på rätt sätt, så.

Jag jublar när jag hör Ola berätta om Grill Grotesque. Linnéstan har under senare år präglats lite väl mycket av storhetsvansinne och ambitioner att bygga imperium, men här har vi en krögare och en kökschef som vågar gå egna vägar och bryta mot trenden och göra området mer levande och intressant.

– Som stadsdel har Linné stor potential för restaurangverksamhet, men det känns som att många bara kör på och fastnar i samma spår. Det har hänt en del de senaste åren, Hello Monkey var ett riktigt bra tillskott, men det behövs fler som vågar satsa.  

Jag välkomnar Grill Grotesque med vidöppna armar och hoppas att många göteborgare med mig kommer att historieäta här ofta och mycket.

Grotesque Grill öppnade på Linnégatan 11 den 25 april.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!