Foto: Sofia Rönnkvist

Kafé Gapet låter dig fika med stil

15:18 22 Oct 2019

Lina Rönsbergs beslut att öppna ett fik resulterade i ett av stans snyggaste.

I lokalen på Silverkällegatan 4 i Majorna har det sedan i somras samlats mer och mer folk. Det är nämligen där som Lina Rönsberg öppnat sitt Kafé Gapet med färgglad, artistisk inredning som för tankarna till trendiga ställen i Köpenhamn. Trots att allt känns väldigt genomtänkt, och är det, så var beslutet att faktiskt öppna ett kafé något som gick väldigt fort för Lina. Hon har tidigare jobbat med förskola, bott på olika ställen, och hennes eznda erfarenhet från kaféverksamhet är från när hon jobbade i en kolabutik i Stockholm där man utöver att sälja konfektyr kunde göra iordning och servera kaffe. Att hon inte levt med en dröm om ett eget kafé i flera år tror hon dock är vad som gjort att hon klarat sig så bra hittills.
– Då hade det ju kunnat bli ganska höga förväntningar innan jag väl startade det. Nu blev det mer som ett test, att slänga sig ut ifrån tryggheten och göra något som jag aldrig trodde skulle kunna hända. När Amanda sa att hon kunde hjälpa mig med inredningen och jag fick stöttning av andra vänner som sa att ”kan du inte bara göra det här då”, så kände jag ja, varför inte bara göra det?

Linas vän Amanda som hon tagit fram inredningen tillsammans med är designern Amanda Karsberg. Hon följde med Lina när hon skulle kolla på lokalen, som tidigare var ett gammalt arbetarfik, och de föll båda direkt för möjligheterna som de såg där inne. 
– Det var här jag började tänka att okej, nu finns det en chans att jag kan starta ett kafé. Så pratade jag med min pappa och han tittade mig djupt i ögonen och sa ”Lina, nu gäller det, det finns de som pratar om sina drömmar utan att de går i uppfyllelse. Du ska vara en av de som verkligen gör det”. Och jag tänkte okej, nu gör jag allt för att få den här lokalen.

Att Lina vågat ta steget från en enkel väg till att öppna ett kafé känns fortfarande lite overkligt för henne. Här inne är det hennes ställe där hon får bestämma hur allt ska se ut och vilken stämning hon vill förmedla till sina gäster. Eller ja, inredningen bestämde hon ju med Amanda. De pratade väldigt mycket om att välja rätt färger och att få till rätt känsla i stilen, vilket gjorde att de skapade allt ifrån lampor till stolar och bord från grunden. Även infrastrukturen i lokalen byggde de om, med en ny trappa och ny disk.

Att driva ett kafé handlar dock inte bara om att ha det fint, trots att den fotovänliga inredningen definitivt är en viktig del av det hela. Vad som faktiskt finns på menyn är minst lika viktigt.
– Det känns som att vissa bara vill ha sådant som finns på andra kaféer och det tycker jag är lite tråkigt. Visst har det blivit en del morotskaka och bullar nu i början för mig, det som finns överallt, men mitt mål är att försöka minska på det och att ta in lite roligare grejer. Det har varit en helt okej start ändå känner jag. Folk är taggade på att komma hit om och om igen, och jag har redan lite stammisar.

På Kafé Gapets instagramkonto undrar följare när hon ska baka madeleinekakor igen, vilket är ett bra exempel på de mer annorlunda sakerna som Lina försöker ha på menyn. Eller så ser man någon som prisar hennes avokadomackor, men just de tänker hon försöka fasa ut snart, eftersom det inte går ihop med att jobba så säsongsbaserat som hon vill. De som saknar avokadon får testa hennes ärtmacka istället, eftersom svenska ärtor i bra kvalitet går att få tag på året om. 

Under hösten planerar Lina att börja servera soppor till de gäster som vill ha något matigare. Om man vill veta något mer om det som serveras, eller ge ett förslag är det bara att gå in och prata med henne. Tanken är att utveckla menyn löpande och helst i dialog med kunderna.
– Jag som tycker om att vara social valde ju det här yrket mycket på grund av att man verkligen får kontakt med folk. Det är till exempel en kund som har kommit in och gett mig en massa päron. Hennes mamma hade för mycket och hon visste inte vad hon skulle göra av dem, så hon gav dem till mig. När jag sen stod och lagade något av de päronen var det underbart. Utan den sociala delen så hade jag nog inte startat det här.

Kafé Gapet ligger på Silverkällegatan 4.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!