Clara Popenoe Thor, 17, har besökt lanseringen av Leif GW Perssons nya rosevin och ställt kriminalprofessorn mot väggen. Är det verkligen han som sagt att det passar till en “krispig sallad”? Och har han klimatångest?
Efter att ha gått längs med Strandvägen och laddat upp genom att lyssna på när “Leif GW Persson grymtar nationalsången” går jag förbi den rosa mattan och ser honom, omringad av vackert buskage. Hans laxrosa kostym har en liten fläck, men matchar i övrigt vinet han bär i handen. Jag hälsar, sätter på inspelning på mobilen och börjar ställa en inledande fråga, men avbryts.
– Ett av mina barn heter Klara…..
Med C eller K?
– Med K. Det är lite gammeldags, men hon är säkert äldre än vad du är. Du är säkert 24-25.
17.
– 17? Nämen vafan, och du jobbar på en tidning? Hallå! Du är en blivande nobelpristagare!
Det här tillför ingenting till intervjun egentligen. Jag hade lika gärna bara kunnat skriva att jag är 17 och så är det med den saken, men jag vill ändå på något sätt informera om att Leif GW Persson kallade mig “en blivande nobelpristagare”, så att de som inte har möjlighet att i framtiden läsa det citatet på min gravsten kan få veta det också.
Jag försöker gå vidare, som om det inte är någonting som tar flera år att gå vidare från, och läser upp två citat från ett pressmeddelande Nöjesguiden fått inför lanseringen av GW:s rosa.
“Äntligen sommar och hög tid att dricka ett glas rosévin, enbart. För att bejaka min mjukare sida och hälsa solen, värmen och ljuset välkommen åter”, säger Leif GW Persson
“Sommar med sommarens mat. Jag äter räkor, grillad lax, en krispig sallad, färska hallon med lättvispad grädde. Och unnar mig ännu ett glas rosé”, säger Leif GW Persson.
I vilket sammanhang har du sagt det här?
– De frågade varför jag drack rosé, då förklarade jag det. Det är väl i det sammanhanget där det står då.
Men du har på riktigt sagt detta? Beskrivit sallad som “krispig” och grädde som “lättvispad”?
– Ja, det är jag som har skrivit det. Det är helt sant. Det är en fullständig sammanfattning av varför jag dricker rosé. Jag dricker aldrig rosé på höstar och vintrar. Det är ett sommarvin, mycket utpräglat. Men du får fan inte dricka vin över huvud taget.
Nej, det stämmer. Då får du berätta för mig, hur smakar det här?
– Alldeles utmärkt. Det är inget fel på det.
Om GW:s Rosa skulle vara ett brott, vilket jag skulle vilja påstå att det är, vilket skulle det vara då?
– Ett brott? Varför skulle det vara ett brott? Det är fullt lagligt att dricka rosé, och även om du dricker så gör du dig inte skyldig till något brott, möjligtvis den som har köpt ut åt dig.
Men vilken form skulle det här vinet ta i form av ett brott?
– Oj, jag vet inte. Inte ett våldsbrott i vart fall.
Du är självutnämnd bokmal...
– Självutnämnd bokmal?!
Jag säger ja som om det vore självklart även om det enda jag vet är att han lite diffust skrev i Expressen att han “redan som liten gosse var känd som en glupsk bokmal”.
– Nej, det är jag inte, men jag har läst en jävla massa böcker.
SAOL definierar bokmal som “person som läser mycket”. Men okej. Vilken bok rekommenderar du till ett glas GW:s rosa?
– Jag dricker sällan vin när jag läser för att det påverkar mitt förhållningssätt till texten. Jag dricker mest vatten när jag jobbar och läser.
GW är också halvårsnykterist, från nyårsdagen till midsommar. Jag frågar vad det första han dricker i år blir.
– Det blir det här, säger han, och pekar på glaset som börjar bli tomt.
Det finns ju en tydlig länk mellan alkoholkonsumtion och ökad brottslighet. Ser du problem med att du bidrar till det?
– Ja, men det handlar inte om rosévin. Det är nog ett mycket starkt negativt samband. Våldsbrotten påverkas av alkoholintag, och då talar vi om män som är socialt marginaliserade, och de dricker brännvin och öl. Det här är en kvinnodryck, primärt. Jag vill påstå att kanske 80 procent av allt rosévin konsumeras av kvinnor.
Tror du att det kommer ändras nu när du lanserar ditt?
– Jag tror inte att det kommer påverka våldsbrotten. Våldsbrott handlar inte om att bejaka sin mjukare sida, säger kriminologen.
På tal om mjukare sida; är inte rosé en ungdomlig dryck?
– Nej, det vill jag inte påstå, utan den kan drickas oavsett ålder. För mig är det tre saker som avgör: 1: Att det ska vara lättare mat, sommarmat. 2: Det ska vara sommar 3: Det ska vara sällskapliga tillfällen.
– Det är inget du sitter och dricker till en köttgryta, eller när kylan knäpper i husknuten. Då är det andra viner. Jag dricker mest rött på vintern. Men jag är traditionalist, äter jag fisk och skaldjur blir det oftast vita viner. Men rosé dricker jag enkom på sommaren.
I en krönika i Expressen förra året beskrev du din oro över hettan, men även att den hjälpt dig med din nykterhet och fått dig undra “vem som orkar ta en sup i den värmen?”
– Ja, det går inte. Men ett glas rosé gick bra. Om det är väldigt varmt, då ska du passa dig för alkohol.
Har du klimatångest?
– Ja, jag har klimatinsikt. Det har ingenting med ångest att göra, men jag kan med sorg och förskräckelse iaktta att klimatet har förändrats på ett sätt som inte är positivt. Tvärtom.
Du har inte klimatstrejkat?
– Jag har bara sådana laddhybrider, och jag har satsat pengar i någonting som ska minska förbrukningen av fossila bränslen. Jag gör vad jag kan.
Vilken blir nästa dryck du lanserar?
– Ingen. Champagne är för dyrt för att sälja som kändisvin, och söta dessertviner är inget som jag känner för direkt. Så det räcker bra med rött, vitt och rosé.
Öl?
– Nej, jag dricker väldigt lite öl.
Jag med, ljuger jag.
– Det är bra att du inte dricker, ge fan i det.
.
Jag lovar Leif att aldrig röra en droppe alkohol. Förutom möjligtvis GW:s viner.
Står GW för “Great wine”?
– Nej, men den var bra. Det ska jag använda i reklamsammanhang. Nej, det står för Gustav Willy. Jag är född 1945, efter andra världskriget. Då kunde man inte heta Wilhelm, man skulle vara döpt efter segrarna och då fick man heta Willy.
Läs även om när Clara Popenoe Thor besökte "Jerka" Johanssons nya mackrestaurang Sandhäxan.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2018.