Batikhäxan möter Sandhäxan

11:33 16 May 2019

Clara Popenoe Thor, 17, har besökt "Jerka" Johanssons nya mackrestaurang Sandhäxan. Med sig tog hon en bingobricka med saker hon trodde att han och de två andra grundarna skulle säga under intervjun.

Om man hade sett Mattias Svensson, Erik “Jerka” Johansson och Fredrik Sundberg på gatan eller på krogen hade man nog tänkt att jäklar, de ser ut som tre polare som typ drömmer om att starta restaurang tillsammans och snackar om det varje grabbkväll. Nu är det precis vad de har gjort.

Varför just mackor?
M: Det går inte att sätta en macka på en piedestal. En macka är en macka. Man behöver inte sitta och tänka på ‘hur ska jag skära det här ägget för att det pocherade ska rinna ut över den ryska kaviaren’.

Jag frestas att berätta om när jag såg en video på ett ägg som blev pocherat och trodde det var en video där man framställde mozzarella. Men jag säger inte det, för att bibehålla mitt redan låga etos.

Okej…men vad ÄR en macka?
F:Mycket. Man kan ju också lägga vad som helst på en macka. Du kan ju ta något du gillar och så kan du ju modda den till en macka.  

Mattias inflikar attdet består väl av bröd och…någonting till.”
Men är det verkligen så? Jag frågar om korv med bröd räknas som en macka och får svaret 
“Nej. Det är en korv med bröd.” Can’t argue with that.

Är hamburgare en macka?
F: Den kanske var en macka från början men sen har den liksom börjat leva sitt eget liv.
M: Den föddes som macka.

Tacos?
J: Tillhör mackfamiljen. Det är ju ändå bröd med pålägg.
M: Nja, Mexiko har ju tortas. Tortas är mer bröd, grej, bröd.

Jag vill gå vidare till nästa fråga men avbryts av Mattias. Han är inte klar.
Vi har ju renklämma. Alltså vi kommer inte ha renklämma på Sandhäxan, men vi i Sverige har renklämma. Den är lite mer tacoliknande.

Gyros?
M: Mackfamiljen.

Ni har tidigare nämnt i en intervju att ni vill ha “demokratiska mackor”.
J: Nej! Vi har blivit felciterade! Vi sa att mackor är demokratiskt. Alla kan äta och uppskatta mackor, alla har råd med mackor. Det provocerar mig att han skrev så fel! Han får aldrig mer komma hit.
M: Jo det får han.

Vad är det för demokratiska mackor ni har på menyn då?
J: Vi har vår signatur, som vi kanske brinner mest för, som är muffaletan.
M: Sen har vi tagit fram en vegetarisk variant, med en dubbel omelett i. Den har någonting i sin ratio mellan bröd och fyllning som är lite muffaleta-aktig, är du med? Sedan kommer vi ha en grilled cheese, med chips i. Gott. Låter lite halvknepigt, men det är väldigt gott.

Knepigt sa du? Jag trodde att det skulle vara enkelt?
M: Nej, nej. Jag menar att det är knepigt, det är ju konstigt med chips i en macka. Vi kommer behöva en hjärtstartare på grund av den grilled cheesen.
Det måste man väl ha? Äsch, vi glömmer det.
M: Något som heter rio jia mu. (Det heter inte så. Det heter rou jia mo, men det visste inte han. Det visste jag. Men jag sa såklart inte det, reds.anm)

Ni har sicilianskt, amerikanskt, kinesiskt. Är ni en fusionrestaurang?
J: Nej, vi gör mackor liksom. Och de kan komma från USA, de kan komma från var som helst. Vi kan för all del komma på en macka själv. Jag tror att mycket kommer från någon slags bakisfantasi.

Jag tänker att det är så mackan uppfanns. 
M: Ja, så är det ju. Jag tror vi bestämde oss för mackor för att det finns oändligt med möjligheter, inom en ram. Sen ska vi ha barnvänliga mackor också. Nutella, peanut butter and jam. (Nu tänker du: Va? Heter det inte peanut butter and jelly? Och svaret är ja, reds.anm) Lite mer sådana, jättefranska, om du är bekant med det begreppet.

Ja, jag är bekant med vad jättefranska är. Vem tror du att jag är? Vem tror du att DU är? Håll käften din gubbe, tänker jag. Men det säger jag inte.
M: Två jättefranska och lite grejer mellan.

Inte två lite franska?
M: Nej, två jättefranska.

Är det här drömmen?
J: Ja, det känns så. Det är precis hit jag hade velat komma en regnig dag, om det hade varit öppet här nu, med gröna väggen och Urquell-tornet som står som en trygg fyr i hamnen.

På er Instagram har ni lagt upp en lista på grejer ni inte vill ska finnas här.
M: Vi vill inte förbjuda något. Listan kom till för att vi kände att om vi nu ska ha ett berättigande i den här stan så ska vi inte ha just hamburgare, Ipa, eller surdegsbröd. Om man bor här kan man få det överallt. 

Vem kom på namnet ”Sandhäxan”?
M: Det var jag. Men jag är inte SÅ nöjd med det namnet. 
J: Inte jag heller. 

Var det inte samma lycka som när ni gifte er? När era barn föddes?
M: Nej, så var det inte. Men det verkar fastna, folk tycker det är roligt. Det var inte i nivå med barnen, det var ju en känslostorm. Jag vet inte om du fått barn själv men…

Jag svarar ett snabbt men seriöst nej, som om det vore helt rimligt om jag har fått barn, som om andra som jag har det. Inombords tänker jag att jag borde ha invänt att jag ÄR ett barn.

J: När du sa det kände jag att jag aldrig hade kunnat tänka mig att vår restaurang skulle heta så. Men det är bra, folk glömmer inte det. Folk brukar störa sig lite på den inte helt klockrena ordvitsen. Det är ju wich-witch. Häxa stavas witch.

Vad roligt att du tar upp det, jag har nämligen ett bingo på gång med grejer jag tänkt att ni skulle säga. Vi har kryssat rutan “simpelt med bra råvaror”, även om jag erkänner att det inte är ordagrant. Ni sa nästan “inget tjafs”, som var en annan ruta. Men vi glömmer bingot. När drar ni tre på smekmånad?
F: Vi skulle jättegärna åka till New Orleans på mackresa. Kanske med våra familjer. Eller kanske bara vi. 
J: Inget tjafs!

Där kryssar jag av en ruta till. Jag går igenom resten av mitt bingo. De har kryssat “bra stämning”, överdrivet uttalat namn på en macka, och nästan sagt simpelt med bra råvaror. Det för över diskussionen till om de faktiskt har uttalat överdrivet. De säger ”rio jia mu” i mun på varandra. Till slut tröttnar Jerka Johansson.
J: Får man säga ’kinamacka’? I det här landet?

The Jerker?
J: Nej absolut inte.
M: Nej men enkla namn, ingen "håll käften-mat".
F: Inget tjafs.
M: Håll käften-mat, var det med på ditt bingo?

Nej, tyvärr. Vad ÄR det?
J: Det är från en intervju med Petter om KÄK.

Vad är en HKB?
J: Det är en som är så massiv...
F: Man får mer än vad man förväntar sig.

Det fick jag också. En riktig håll käften-intervju. Inget tjafs.Clara Popenoe Thor och Erik "Jerka" Johansson.

Efter att "Jerka" Johansson fått läsa sina citat vill han att det ska förtydligas att ingen i Sandhäxan-trion någonsin använt ordet "Håll käften-mat" på allvar. "Vi sa att vi hatar uttrycket ”håll käften-mat”, tror du vet det också", skriver han i ett mejl. Önskningen bifalles.

Sandhäxan öppnar på Gästrikegatan 13 den 17 maj.

Läs även: En vidrig Djursholmtjej faktagranskar Störst av allt.
 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!