Kön ringlar sig lång till mattrenden som bevisar samtidens uselhet.
Världens godaste mackkillar
Det krävs ett alldeles särskilt behov av att framställa sig själv i god dager för att gå in på Restaurangvärldens insta, läsa inlägget om Coco & Carmen-haveriet och lägga en kommentar som medvetet missförstår hur en like används på insta: ”Vilka ”gillar” ens detta? Bara tråkigt och förödande för en riktigt bra restaurang”. Vi tittar på er, Sandhäxan. Eller var det bara Jerka som hade glömt byta konto?
Majsmästarna
Främmat har sin beamajs med grillad havskräfta och på Gaijin kör de en annan sorts majsrätt med misogrädde och libbsticka som även den var farligt god. Fet och fyllig och härlig.
Underbetyg 1
Det finns inget töntigare än restauranger som bedriver identitetspolitik på sina sociala medier. Avstå från sånt och lägg kraften på att laga god mat istället. Att detta ens ska behövas sägas är...
Underbetyg 2
Nyöppnade Fluffy House gör fluffiga japanska pannkakor vid Fridhemsplan. Alla som har Instagram har sett såna här pannkakor lagas och ätas till förbannelse. En mattrend helt och hållet sprungen ur samtidens uselhet. Att det är kö för att komma in en onsdag 12.30 är ett grandiost underbetyg till alla inblandade.
Stockholms godaste pommes?
Har Black Milk Gastro Bar Stockholms godaste pommes? Kan mycket väl vara så. Råbiffen smakade ingenting men pommesen, herregud pommesen. Friterade med färsk rosmarin. Salta som fan utan att vara för salta. Krispiga. Mycket, mycket gott!
Krogkomissionen? Snarare haverikommissionen
DN:s oefterhärmliga krogkritik under namnet Krogkommissionen rusar som på beställning för att testa Kapten Jack på Malmskillnadsgatan. Varför vet de nog inte ens de själva. Det är en pub. Framtagen i ett labb med syfte att locka själlösa AW-gäng bestående av NPC-kontorsarbetare. Kapten Jack kränger ”publunch” på dagtid för 128kr tallriken. Värdigt.
Vad är ett rimligt antal bagis per bagel?
Nyöppnade Village Bagels tar 189kr för sin bästa bagel ”OG Lox”. Kallrökt lax, rödlök, capris, dill, tomat och färskost. Den serveras i papper, skuren i två halvor. Det är gott, till en början. Varje tugga är exakt likadan. Det är mycket färskost. Det blir mycket av samma smak och textur. Framför allt blir det dyrt när alla ingredienser i bageln är obearbetade. De bakar själva bageln själva, men räcker det? En av krogkommenterarna minns när hen under en period ofta köpte en ”butiksgjord” bagel på Hemköp. Den kostade 39 kronor och var värd varenda krona.
Inga mästerverk i den här Matateljén
Lunch på Matateljén kostar 195 kronor och är inte värd en omväg. Det är inte dåligt. Det är bra. Vällagat. Gott. Men också 100 procent safe. Att ta sig till Slakthusområdet för att äta en generisk lunch som kostar 195kr framstår som fullständigt bisarrt i jämförelse.
He is a one krog man
Tom Sjöstedt ska vara med i Förrädarna. Men det gör inget. Tom är förlåten allt. För han är en nöjd krögare. Han behöver inte en krog till. Och en till efter det. Det är väldigt hedervärt. Det finns för många, alldeles för driftiga krögare i Stockholm som det är.
En bild säger mer än tusen restaurangkoncernnamn
Det finns en krogkoncern som heter 20-gruppen. De äger bland annat Tjoget, Liebling och Positano. Lite högtravande? Eller? Vi försökte förstå vilken typ av person som döper sin krogkoncern till något sådant. Sedan såg vi en bild på grabbarna i 20-gruppen och förstod precis.
Hantverket goes Lynch
Den 10:e oktober publicerade Restaurang Hantverket en bildkarusell med 13 (!) bilder som visar hur deras råbiff monteras steg för steg. Bildtexten lyder: ”Rå biffen, en av våra signaturer och en medveten särskrivning”. Va?! Alltså va?! Eller va?! Det går inte att förstå vad som menas med det här. Hantverket får gärna höra av sig och berätta till exempel VARFÖR HAR NI EN MEDVETEN SÄRSKRIVNING PÅ ER RÅBIFF OCH!!! VARFÖR ÄR DEN BÅDE MEDVETET SÄRSKRIVEN OCH I
BESTÄMD FORM?!?!?!
Achtung!
På tal om 20-gruppen. Kalvschnitzeln på deras älskade Liebling är inte så bra. För tjock i förhållande till kvaliteten på köttet och kyddsmöret för 35 kronor som man behövde kronor var väl väl inte äckligt. Det var bara inte så gott. Lägg till en smaklös potatissallad, som man var tvungen att köpa till, och få den onättan slutsumman 355 kronor.
Läs även: Krogkommenterarna – september 2025
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2025.