Matmarknaden på Magasinsgatan är tillbaka

08:00 29 May 2018

För fjärde året i rad tar konceptet Food Market Magasinsgatan över tvärgatan till Kungsgatan den andra juni. 

Bakom Food Market Magasinsgatan ligger Lokalproducerat i Väst, Wallenstam, klassikern Strömmingsluckan och göteborgarnas favoritkafé da Matteo. Marknaden har till syfte att bygga varumärket Magasinsgatan starkare samtidigt som den är en reaktion på att det efterfrågades ett nytt sätt att nå en medveten publik, som de själva utnämner som hipsters, i Göteborg. Vi frågade Sofia Lennström hur det kom sig att de började arrangera matmarknaden.
– Vi på Lokalproducerat i Väst arrangerade en liten matmarknad på Domkyrkoplan hösten 2014. Vi kallade det då Lokal Matmarknad. Samma dag arrangerades Jamsession på Magasinsgatan där folk kunde lämna in frukt och bär som kokades till sylt och marmelad på plats. Vid det tillfället träffade jag Matts på da Matteo som var medarrangör för Jamsession och då pratade vi om att vi borde göra något ihop istället.

Hur lyser fokuset på närproducerat, ekologiskt och småskaligt igenom?
– Vi har en policy där vi bara tillåter producenten själv att komma och sälja sina produkter. Inga återförsäljare är accepterade, säger Sofia och fortsätter:
– Det är viktigt att de som handlar ska kunna prata med producenten själv vilket skapar en bra upplevelse för båda. Producenten får direkt feedback från de som köper deras varor och de som handlar får en större förståelse för produkten och i många fall en story att ta med sig hem när de antingen ger bort produkten eller bjuder på den hemma. Genom åren har vi också lärt oss mycket om vilka besökare som kommer till platsen och Food Market Magasinsgatan och många lägger stor vikt på utseende, dvs snygga förpackningar och att det är riktigt bra produkter.

Vilka är den “medvetna” publiken ni vill nå?
– När vi säger att vi vänder oss till en medveten publik menar vi de som förstår varför produkterna kostar lite mer. Många kommer för att de försöker göra aktiva val. Det vill säga handla så mycket lokalt som möjligt och tyvärr är det fortfarande svårt att få tag på inne i centrala Göteborg.
– En annan grupp kanske inte är så mycket idealister utan köper gärna dessa produkter för att de just är snygga och unika. En del är där för att äta street food och hänga i solen och kanske köper med sig något när de ändå är där och några går dit just för de lokala produkterna och passar på att äta något.

Vad kommer att ske på marknaden den andra juni?
– Liksom förra årets vårmarknad kommer det finnas en ostronbar och bland gästande foodtrucks (utöver de fasta Korv United, Jinx och Strömmingsluckan) ser vi Boho Bar, Rolling Bistros, Spira Food och Ehrenhofers som serverar viltinspirerad mat. Spira kommer att servera en meny som innehåller så mycket lokala produkter som möjligt – Smaka på Västsverige helt enkelt. Bland producenterna hittar vi choklad, gelato, sylt och marmelader, lamm- och griskorv, ost och mjölkprodukter från ett småskaligt mejeri, hantverksmässig mysli och chilisåser.

Hur ska ni locka ut soffpotatisarna?
– Vi lägger knappt några pengar på marknadsföring, utan jobbar mest med sociala medier. Det är som sagt fjärde året och sjunde gången vi gör detta. Ryktet sprider sig om att detta är en skön plats att vara på och eftersom vi inte arrangerar det så ofta vill man inte missa det. 

Food Market Magasinsgatan går av stapeln den 2 juni, vare sig det är sol eller ej.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.