Foto: Yasmina Malmsten.

”Vi behöver fler kreativa studios och färre företagskontor”

10:51 22 Aug 2023

Med textilier och blandande metoder skapar Daniela Doe färgstarka och grafiska konstverk som får dig att stanna till. 

Sprungen ur en familj där många titulerar sig som konstnärer var klivet in i konstnärsvärlden inte särskilt stort för Daniela Doe.
– Jag hade turen att tidigt uppmuntras i konstnärliga uttryck, vilket blev ännu mer närvarande under min gymnasietid. 

Under gymnasiet drogs Daniela mycket till bildkonst, där ett grävande bland olika medier och tekniker var ständigt återkommande. Trots den ringa ålder beskriver hon denna tid som en fas där hon finslipade sina färdigheter och förfinade sin konstnärliga röst. Valet att därefter avancera sitt konstnärliga uttryck var en självklarhet, därför har hon idag en master i visuell kommunikation i ryggsäcken.  
– Det var en utbildning som gav mig en förståelse för visuellt historieberättande, grafisk design och hur design kan kaptivera och engagera människor, förklarar Daniela och fortsätter: 
– 
Nu finner jag mig själv kombinera alla dessa lärdomar. 

Danielas konst är väldigt färgstark och grafisk. Något som intresserar hennes speciellt mycket är grafisk applicering på textiler, genom såväl tufting, broderi som andra tryckmetoder. 
– 
Konceptuellt är mitt arbete ofta en utforskning av människans koppling till naturen, inspirerad av de små detaljerna och texturerna i den botaniska världen men också de biologiska sidorna av människokroppar. 

Hur är det att arbeta med textilier? 
– Jag tycker det är väldigt kul, dels för att det finns så himla många möjligheter och vägar att gå. Genom textilier kan jag också lätt implementera mitt arbete med illustrationer, grafisk design och färgkombinationer men faktumet att arbeta med olika garn, tyger och texturer är något som också bidrar till den kreativa processen.

Att röra sig mellan både det fysiska och digitala beskriver Daniela som uppfriskande. Det skapar möjligheter att pusha gränsen lite för att nå oväntade resultat. 
– 
Jag har arbetat som grafisk designer under de senaste sex åren, och har alltid känt behovet att skapa utan min dator - att vara mer praktisk, att skapa något med händerna.

För att kunna göra denna utforskning har Daniela format den konstnärliga studion Doe lab. Daniela kände att hon dels ville skapa en plats där hon själv kunde uttrycka och skapa fritt, dels bjuda över andra kreativa personer för att skapa och samarbeta.
– Jag kände att jag behövde en plats där jag kan testa idéer och kombinera traditionella hantverksmetoder med innovativt och experimentellt tänkande. Vi behöver helt enkelt fler kreativa studios och färre företagskontor.

Med tanke på hennes konstnärliga uttryck är det inte speciellt konstigt att Daniela tillsammans med den Malmöbaserade konstnären Yasmina Malmsten har skapat en utställning vid namn Nesting. 
– Vårt mål var att utforska sambandet mellan dem saker vi omger oss med och hur det påverkar våra liv. Besökare uppmuntrades att reflektera kring deras egna upplevelser kring ”nesting”, och fördjupa sig i berättelserna bakom de föremål som hade personlig betydelse för dem.  

Varför är det viktigt att visa denna typ av miljöer? 
– Vi ville skapa en plats där du kan vara lugn i dig själv. Att vara omgiven av konst som ger detta kan vara så viktigt för kropp och själv. 

Just nu ligger fokus mest på att skapa en andra version av Nesting, där Daniela och Yasmina återigen samarbetar. 
– Framtiden ser spännande ut, förklarar Daniela. 

Datumet för den andra versionen av utställningen Nesting är än så länge inte satt. 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!