Vinbaren Fir är Café Flax storasyster

11:06 28 Aug 2023

Så snart som allt det praktiska är fixat öppnar Buddha Bowett och Mark Schorah upp Fir i den gamla livsbutiken på Karlshamnsgatan. 

Buddha Bowett driver sedan tidigare kaféet Flax och Stadsodlingen Los perros urban farming. Tillsammans med vännen och den tidigare kafé-stammisen Mark Schorah öppnar Buddha inom en snar framtid förhoppningsvis vinbaren Fir. 
– 
Vår önskan är att vi redan skulle ha öppnat upp, förklarar Buddha, och fortsätter:
– 
Men sådana här saker tar tid. Vi lär oss mycket i processen. Tillsammans med ett gäng underbara frivilliga har vi byggt och fixat mycket själva, men det är fortfarande en lång väg kvar och en hel del pappersarbete. 

Att arbetet med Fir är i full gång råder det ingen tvekan om. Tanken att öppna något tillsammans är något som de två hade pratat om ett tag. 
– Vi har länge bollat idéer, vilket har varit roligt, men när lokalen bokstavligen tvär över gatan från Flax blev ledig var det en självklarhet att vi skulle slå till. 

Hur ska de två ställena komplettera varandra? 
– Fir kommer att vara lite som en storasyster till Flax. Flax kommer fortfarande behålla kafémiljön medan Fir kommer att ha mer av en restaurang- och barmiljö. Båda kommer att ha fokus på lokalproducerade råvaror och vi siktar på att odla så mycket som möjligt av menyn genom vår egen urbana odling, Los perros urban farming. 

Att mycket av den mat som kommer serveras på Fir ska vara närproducerat är med tanke på Buddhas stadsodling inte så konstig. Men att det under de senaste åren har öppnat fler och fler ställen som riktat in sig på närodlade råvaror och naturviner hade för många varit något skrämmande men inte för Buddha. Han ser det snarare som något positivt. 
– 
Fir och flax är belägna mitt i ett centrum av underbara naturvinsbarer. Förhoppningsvis kan vi tillsammans med dem bli mer av en destination för människor som delar detta intresse.
– 
Dessutom saknar vi än idag Mineral. Malmö förlorade en mycket speciell plats när de sålde och förhoppningsvis kan vi skapa en plats med mycket hjärta. 

Hur kommer det sig att ni kallar restaurangen Fir? 
– Där måste jag ge cred till min flickvän Mattea. Vi ville komma på något som fungerade på båda språken, helst en växt eller ett träd som också fungerade med Flax som betyder Lin. Fir är gran på engelska och på svenska är det att fira något. Så snart vi hörde det älskade vi namnet.

Trots att framtiden ser ljus ut för Fir kan Buddha inte ge ett direkt svar på när portarna slår upp men skickar med ett par avslutande ord.  
– Vi arbetar så fort vi kan och vi ber om ursäkt för att vi inte kan säga så mycket mer för tillfället.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2023.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!