¡Hola Tizne!

16:43 25 Jan 2023

Tizne är namnet på den nya restaurang som just slagit upp portarna på Tredje Långgatan i Linné. Här hoppas Hector och Wendy Mijares kunna skapa en avslappnad men ambitiös matresa genom hemlandet Mexikos genuina dofter och smaker. 

Denna eftermiddag är det dock inte bara Hector och Wendy som är på plats i den nyligen renoverade lokalen på Tredje Långgatan. I köket finns även Wendys mamma Lucy, som har tagit sig hela vägen från hembyn i Mexiko för att vara behjälplig med den speciella sås, mole, som serveras till en av rätterna på menyn. Det är egentligen inte någon slump att morsan hamnade i köket för hela idén bakom Tizne är att erbjuda sina gäster en unik och genuin smakresa baserad på recept från ägarparets föräldrar och far- och morföräldrar. Hector och Wendy Mijares har på senare år dock själva arbetat med helt annan mat än den som låg på tallriken under uppväxten i Mexiko. Duon har bland annat arbetat sig igenom internationella stjärnkrogar som Mugaritz, Maemo och Upper house tills dess att sparkapitalet var tillräckligt stort för att kunna starta något eget. Med hjälp av Wendys mammas mole, andra gamla familjerecept från den mexikanska hembyn, lite sunt dårskap och en stor nypa kreativitet hoppas nu paret kunna skapa en äkta mexikansk familjär tillflyktsort mitt i Göteborg, med inspiration från finkrogarna känsla för kvalité och presentation. Mer än så kommer det dock inte att märkas att Hector och Wendy för det mesta har jobbat på etablissemang med stjärnor i Guide Michelin. På nya restaurangen Tizne är visserligen ambitionen hög, men tanken är att gästerna som äter där skall mötas av en desto mer avslappnad och lättillgänglig atmosfär.
– Vi har tagit med oss det bästa från finkrogarna. Kreativiteten, uppläggningarna och noggrannheten i val av råvaror, men vår ambition är att Tizne skall vara en betydligt mer familjär och avslappnad restaurang, säger Hector. 

Även namnet på restaurangen härstammar från familjära måltider i hemlandet. Tizne är ordet för det svarta sot som bildas under grytor och kastruller när mat lagas över öppen eld. Något som ofta gjordes av Hector och Wendys gammelmödrar hemma i Mexiko vid speciella högtider. För de båda har det minnet i mångt och mycket blivit symbolen för traditionell mexikansk matlagning.

Restaurangen har en matsal som inhyser ungefär trettio gäster åt gången samt en mindre bardel för den som vill ha någonting att dricka innan eller efter måltiden. I baren serveras också en lite enklare barmeny för den som trillar in oplanerat. I baren kommer det naturligtvis att finnas mexikansk öl men även välsvarvade drinkar med mexikanska influenser. Vin kommer dock att lysa med sin frånvaro. Mexiko har ingen tradition av vintillverkning och för att hålla upplevelsen genuin vill Hector och Wendy inte heller servera något vin till maten. Istället blir det cocktails baserade på olika typer av frukter och infuseringar. 
– I Mexiko odlas traditionellt inte vin men däremot har vi otroligt mycket läcker frukt. Med tanke på den goda tillgången görs ofta olika typer av juicer och smaksättningar som serveras till maten. Det vill vi ta med oss hit till Tizne, så där lär vi skilja oss en del från övriga restauranger i stan. Det kanske kommer finnas lite vin på flaska framöver, men drinkarna är vårt huvudfokus, förklarar Hector. 

Tizne är ett familjeprojekt ut i fingerspetsarna och det finns inga förmögna finansiärer i bakgrunden. Hårt jobb har lagt grunden till restaurangen och när renoveringen blev dyrare än tänkt fick även tålamodet och kreativiteten sättas på prov.
– Belysningen på borden har vi byggt själva säger Hector och visar stolt upp sin hemsnickrade lampa, som lika gärna skulle kunna varit en dansk designklassiker från Illums Bolighus.
– Sen skall vi få upp loggan på fönstret och lite akustikdämpare i taket, men det får vi ta när vi fått igång ruljansen lite, säger han och småler. 

Även om menyn är inspirerad av det genuina mexikanska köket så hör finishen, presentationerna och menyupplägget snarare hemma på finkrogsscenen. Maten serveras i fyra, fem eller sju serveringar och innan dess bjuds gästerna på lite aptitretare. Menyn kommer att förändras över tid och rätterna kommer att bytas ut med jämna mellanrum. 

Något som däremot är konstant är Wendy och Hectors ovilja att kompromissa på smakerna i maten. Det kommer inte att bli någon fusion mellan svenskt och mexikanskt. Smakerna kommer att vara helt genuina och det blir inga nödlösningar när råvarorna är svåråtkomliga. Det blir heller inga kompromisser för att blidka svenska gästers eventuella smakpreferenser.
– Har vi ett recept som vi tror inte kommer att gå hem bland svenska gäster så kommer vi inte att sätta upp det på menyn. Vi vill inte göra avkall på vårt arv, våra traditioner och vår kultur för att skapa någonting som passar in. Då avstår vi hellre helt från att laga den rätten helt och hållet, förklarar Hector. 

Som egenföretagare gör man naturligtvis det mesta, men under service så är positionerna ganska klara. Hector kommer att ha en ”flygande” roll och arbeta parallellt i kök och matsal. I takt med att gästerna strömmar till kommer han nog dock att behövas i köket desto mer. Wendy kommer å sin sida att vara kökschef och se till att maten håller den kvalité som önskas, med god hjälp av sin mamma då, natuligtvis.

Tizne har öppet onsdag till lördag 17- sent. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2023.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Ilse Grøn Krog

Inklämt på långsidan av biografen Kaparen, vid Stigbergstorget, vätter krogen med uteservering mot Sjöfartsmuseets uppdaterade förträdgård.