Gastronomi för folk i jeans

13:30 30 Oct 2023

Robert Maglias klassiker Enoteca Maglia har blivit The Monk at 46. 

Vid Mariaplan har den rutinerade krögaren och kocken Robert Maglia sedan tio år tillbaka skämt bort grannskapet med vällagad italiensk mat, utan krusiduller på sin krog Enoteca Maglia. Nu är den italienska kvarterskrogen ett minne blott, istället öppnar han och hans kollegor upp the Monk at 46 på samma adress.
– Vi fyller elva år i år och kände att det var dags för någonting nytt. Både jag och min kollega Ben har en extremt stor bakgrund inom fine dining. Tillsammans har vi jobbat på många av de bästa krogarna vi har runt om i Europa. Asså jobbat, jobbat, inte skalat potatis i tre månader. Däremot hade vi tröttnat på det där med fina tjusiga maträtter. Det var så Enoteca Maglia föddes, vi ville jobba med texturer och höga smaker och göra gastronomi för folk i jeans. Vällagat och gott, men enkelt, säger Robert Maglia. 

Allt sedan dess har Enoteca Maglia varit ett mycket välbesökt och uppskattat tillhåll i Majorna. Det har naturligtvis gått upp och ner under perioder med bland annat pandemin, konjunkturen och på sistone det återkommande problemet med personalrekrytering i en bransch som lockar allt färre.
– Du är aldrig bättre än din sämsta kock. Vilket är ett jävla aber för många, men vi har lyckats lösa det bra med ett lyckat partnerskap med Ben och ett vasst team bakom honom. 

 

 "Du är aldrig bättre än din sämsta kock"

 

Tidigare har konceptet till viss del begränsat Robert och Ben. Det italienska har genomsyrat menyn och varit basen i allt som serverats.
– Egentligen är både jag och Ben skolade ”frankofiler”, men det italienska har varit fokus på menyn här sedan starten. Det föll sig då ganska naturligt. Jag härstammar från Italien och tävlade där nere i början på 2000-talet med framgång, med bland annat Crister Svantesson som mentor. 

Nu kommer man dock att frångå det gamla matkonceptet och på så sätt ge plats för nya smaker. - Nu kommer vi istället att laga sån mat som vi älskar, utan begränsningar. Det kommer att vara mat inspirerade av våra resor i Korea och Vietnam. Det kommer bli franskt, spanskt, amerikansk och även lite italienskt. Huvudsaken är att det blir kul mat. En enkel gastronomi, men vi kastar oss ut den geografiska djungeln. 

Den som är orolig för att det kommer att bli en experimentverkstad utan tydlig linje där gästerna är försökskaniner för kockarnas galna idéer kan dock vara lugn.
– Vi kommer att blanda och vrida på konventioner och revidera om klassiska maträtter, men vi kommer inte att lattja. Det finns ingen anledning att utsätta våra gäster för spektakel. Det blir lite crazy, men bra. Det blir inga experiment, men ett roligare kök. Ben får spänna bågen! 

Utöver det nya matkonceptet kommer The Monk at 46 också att genomgå en visuell förändring. Interiören får sig en uppfräschning och det blir även en stor och inbjudande lounge. Även drycken kommer att få mer spelrum där det Italienska kommer att tonas ner och kompletteras med fler delar av vinvärlden.
– Vi har Göteborgs minst skitnödiga sommelier, Peter, så det kommer att bli bra viner. Vi kommer inte på något sätt att bli nån druvjuicekrog. Det finns visserligen jättebra naturliga viner, men här kommer fokuset att ligga på mer klassiska viner, även om det inte finns någon direkt begränsning. Dessutom blir det drinkar och en massa andra goda grejer. 

Namnet på den nya krogen kommer från att det tidigare bott en munk på adressen. Egentligen hade dock den nygamla krogen kunnat heta vad som helst. Det viktigaste för Robert var bara att namnet inte skulle förknippas med en viss typ av mat, eller ett koncept.
– Varken jag eller Ben har det bekräftelsebehovet att vi än en gång behöver sätta vårt eget namn på restaurangen, avslutar Robert. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.