Här är Vin & Natur-killarnas nya satsning

17:40 6 Dec 2016

De svenska vinprofilerna Emil Broomé och Ulf Ringius öppnar butik.

Sedan 2010 har sommeliervännerna Emil Broomé och Ulf Ringius drivit vinimportfirman Vin & Natur tillsammans. Med sin bas på den punkiga Norra Grängesbergsgatan i Malmö har de försett några av Sveriges bästa restauranger med naturligt vin från franska, italienska och spanska producenter. Nu breddar de sin verksamhet en aning, i och med öppningen av den nya dryckesbutiken Vin de Table i Köpenhamn.

– Idén är att det ska vara en kombinerad kvartersbutik och specialistbutik, med ett djupt sortiment, berättar Emil Broomé.


Ett par dagar innan öppning. Bild: Emil Broomé

Vin de Table ligger på Frederikssundsvej 33 i stadsdelen Nordvest. Lokalen har tidigare huserat en annan vinbutik i över 40 år. Tillsammans med danske Christopher Melin och norske Espen Idland vill Emil Broomé och Ulf Ringius nu skapa en butik som riktar sig till både folk i kvarteret och folk som har ett mer initierat vin- och dryckesintresse.

Initiativet är från början Christopher Melins. Det är hans företag Melin Vin som äger butiken, och även han som kommer att lägga ner det största arbetet på den.

– Christopher har vi känt sedan ett gäng år tillbaka. Han var en av dem som vi jobbade med på Manfreds när det öppnade. Men vi kände varandra redan innan det. På den tiden gjorde Christoper cider på frukt han och en vän pallat eller fått. 2014 började han producera cider i en större skala och vi hyrde in oss i hans lokaler för att kunna använda hans utrustning för vårt ciderprojekt som startade samma år. Espen är en gammal vän och bekant till Christopher som vi lärt känna nyligen, säger Emil Broomé om sina nya kollegor.


Christopher Melin, Espen Idland & Ulf Ringius lunchar. Bild: Emil Broomé

Varför Nordvest?
– Nordvest är ett av Köpenhamns mest tätbefolkade områden. Det har i många år snackats om att det snart kommer börja "hända saker" här. Dessutom ligger butiken nära Nørrebro station där det snart kommer byggas en metro.

Sedan många år tillbaka är Emil och Ulf starka förespråkare av konceptet "naturvin", vin som i så stor mån som möjligt har producerats utan en massa tillsatser och kemikalier.

Vad kommer ni ha för slags viner i butiken? Blir det uteslutande naturligt eller kommer ta in annat också?
– Vårt fokus är på viner från ekologiska, alternativt biodynamiska, odlingar med en stor tyngdpunkt på naturvin. Vi kommer ha ett djupt och brett sortiment av det så vi kommer nog tillfredställa även de vindrickare som fortfarande tror att naturvin endast är lätt rött eller oxidativt vitt vin.

Ni kommer sälja annat också, ryktades det om?
– Vi kommer sälja kaffe från Solde kafferosteri, vi ville ju få med oss nåt från Malmö med! Det kommer även finnas ost från noga utvalda lokala producenter. Sedan är förhoppningen att kunna sälja ost som vi får levererat via våra kontakter i Frankrike, samt konserver av bättre kvalite. I nuläget har vi bara sardiner men hoppas på att utvidga det inom kort.
 
Kommer ni att använda butiken till något mer än "bara" handel? Jag tänker typ provningar, events, pop up-middagar eller liknande?
– Helt säkert! Ett tips är att följa oss på Facebook och Instagram (@vin_de_table) för uppdateringar!
 
Stad: 
Lokal: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.