Gotländsk öl med amerikansk stil

12:49 10 Jan 2018

Hela 21 stycken bryggerier kommer dela hjärterum under Nöjesguidens Ölmässa på Kägelbanan den 27 januari. Rob Bough, som flyttade till Sverige för 13 år sedan för kärleken till sin fru, finns på plats och delar med sig av sin andra kärlek; Öl. Rob är en av fyra ägare till det mindre bryggeriet Hop Shed Brewery, som ligger på Gotland.

Kärleken till ölen beskriver han i sin definition av hantverksöl.
–För mig är hantverksöl något som gjorts för hand, med manuellt arbete och blod, svett och tårar. Och mycket, mycket kärlek. Hantverksbryggare frodas av att ständigt jaga nästa, perfekta brygd. Självklart spelar storleken roll, men om du trycker in din kärlek i ölen och släpper bra bärs... Då är det hantverksöl.
– Och så ska det finnas en mäskpaddel, en massa humle och tatueringar någonstans där i också, haha. 

Även kärleken till Gotland är stor, och ända sedan Rob och hans fru flyttade till Sverige har de bott på den soliga ön. Hop Shed Brewery är ett bryggeri inspirerat vad som är typiskt amerikanskt gällande stil på öl samt hur man jobbar med humle. Dock använder bryggeriet sig idag av gotländsk malt till sin pale ale, samt ser fram emot att använda gotländsk humle i framtiden.
– Vi har bryggt med rökt gotländsk malt, i en liten sats Oaked smoked chocolate marshmallow milk stout. 

Enligt Rob är ölkulturen världen över fantastisk, utan undantag för Sverige. Han menar att det finns några riktigt bra svenska bryggerier, vilket verkligen märks när de kliver upp på den internationella scenen. Något han såg på Beavertowns ölfestival förra året.
–Det gjorde mig glad att se ett så starkt medverkande från svenska bryggerier. Jag tror svensk hantverksöl är här för att stanna.

När vi frågar Rob om kommande öltrender svarar han att han tror på fler samarbeten mellan bryggerier.
Folköl kommer fortsätta att växa. Lager gör comeback i år. Även hantverksöl kommer att bli mer populärt, även fast vissa mindre bryggerier kommer att få kämpa i starten efter nya beskattningsregler, vilka innebär att man inte längre kan brygga öl i sin källare.
–Vi kommer även se mycket mer lupulin på ölscenen, och ölturismen blir större. Bryggerierna blir attraktioner i sig, och vi kommer se ölbussturer och fler bryggeribarer.

På Nöjesguidens Ölmässa hoppas Rob på att få en chans att presentera det lilla gotländska bryggeriet samt deras mål för besökarna. Att få prata om bra hantverksöl med gamla och nya vänner, och dela med sig av deras kunskap.
–Vi är bara ett gäng hemmabryggare som bestämde oss för att jaga drömmen om att äga ett eget bryggeri. Vi hjälper mer än gärna nästa generation bryggare hitta vägen dit.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!