En av de stora mattrenderna just nu är flexitarianism. Kort och gott handlar det om att äta mindre kött, men inte nödvändigtvis sluta helt. En rimlig och sund förändring i din livsstil, men hur gör man?
Det finns många vegetarianer som käkar fisk. Men är man verkligen vegetarian då? Stockholmsvegetarian brukar dessa fuskveggos kallas, som själva ofta förklarar det genom att fiskar inte har någon själ och således äts utan problem av folk som annars sympatiserar med djur som lever ovanför vattenytan.
Det kan uppfattas som hyckleri, men trots det är Stockholmsvegetarianen så oerhört vanlig. De är överallt! Andra sköningar inom specialdietens spännande värld är ju frukterianer, som enbart käkar fallfrukt — alltså man tycker till och med det är jobbigt att rycka ett äpple som fortfarande klamrar sig fast vid en gren på äppelträdet — samtidigt som de inte helt oväntat, i rask takt, förlorar de flesta viktiga näringsämnena kroppen behöver med tanke på att den mesta frukten mest består av sinnessjuka mängder naturligt socker, c-vitaminer och antioxidanter. Det låter tjusigt, men vi behöver lite mer än så för att bygga en funktionsduglig kropp med ett tillräckligt bra immunförsvar.
Något som däremot är en fullständigt rimlig och hälsosam approach till olika dieter och -ismer är flexitarianism, även om namnet lika gärna skulle kunna alludera till en sexuell fluiditet. En flexitarian äter mer än gärna vegetariskt framför kött då och då. No strings attached, liksom. Själv kan jag räkna mig som flexitarian, även om jag aldrig skulle prata om mig själv som en. Min sambo är helvego och äter inte ens så mycket som en fiskpinne eller sojakorv. Vi snackar grönsaker straight up, hela dagen. Vilket oundvikligen gjort mig till en sympativegetarian, eller flexitarian. Det känns helt enkelt ”så där” att stå och fräsa på köttbullar eller en entrecôte medan min sambos fräscha falafel och härliga sallad står redo att ätas med en lagom mättnad och hälsosam tarmrörelse som påföljd.
Snabbmatskedjor som tillhandahåller genomtänka och väl utförda lakto-ovo-vegetariska alternativ finns det inte gott om; hamburgerkedjan Max noterade det och beslutade sig för att satsa på en ny serie burgare för lite drygt ett år sedan - Greenfamiljen. Den består av fem stycken lakto-ovo-vegetariska och en vegansk burgare som är något mer än en ledsen, processad sojapuck. Under 2016 fyrdubblades försäljningen av veganska och lakto-ovo-vegetariska burgare och lanseringen blev den mest framgångsrika i Max historia. För att driva på förändringen ytterligare lanserade kedjan i mitten av januari sin första lacto-ovo-vegetariska kampanjburgare någonsin - BBQ Halloumi, som kommer finnas på menyn fram till den 15 mars då kampanjperioden tar slut. Det är också Max största gröna burgare hittills. Vem som helst blir tvärmätt.
Trenden är också positiv. Det rapporterades så sent som i augusti 2015 att 400 miljoner färre djur slaktades år 2015 än 2014 i USA, av den enkla anledningen att vi äter mindre kött. Och då är USA ett land som delvis byggts upp av köttkonsumtion, precis som de flesta andra i-länder i världen. Enligt Jordsbruksverket är vi i Sverige duktiga på att hålla oss till nötkött — som är mindre fett än till exempel fläsk, obviously — och har en jämfört med andra EU-länder låg köttkonsumtion. Vi skyfflar i oss nästan 50 kilo kött per person och år i det här landet, vilket, om man skulle dumpa den mängden kött i en hög på marken skulle få vem som helst att bli vegetarian med målet att få hela jordens befolkning att gå i samma spår.
Så här gör du för att bli en flexitarian:
1 Konkretisera syftet
Varför börjar du äta mindre kött? Är det för din egen skull, för djuren, miljön eller någonting helt annat? Även om du inte brinner starkt för någonting (din själlösa jävel) finns det alltid någonting som kan motivera en att fullfölja den här nya livsstilen. Du kommer definitivt må bättre i kroppen av att äta mindre kött, och det är ju gött?
2 Bli tillsammans med en vegetarian/vegan
Har du någon i din närhet, och dessutom, som i undertecknads fall, bor tillsammans med en vegetarian blir hela grejen mycket enklare. Är du redan tillsammans med någon som käkar lika mycket kött som du, eller mer, så se till att göra det tillsammans. Att vara vegetarian handlar om så mycket mer än att bara käka sojakorvar.
3 Gå inte cold turkey
Jag har aldrig tyckt att man ska sluta helt tvärt med sin last, att gå så kallat ”cold turkey”, oavsett vad det är. Det är ett ypperligt sätt att vålla dig själv onödig lidelse under en period fram tills dess att man oundvikligen återvänder till sin last. Det händer varje gång, oavsett om det är alkohol, kaffe, tobak eller droger. Generellt tycker jag att man alltid ska unna sig med måtta, och vill du ändra en vana bör det ske successivt under en längre period.
4 Ät lätt till lunch
Man kan inte gå nyårslöfte när det handlar om en så pass radikal förändring i sin livsstil. Du blir faktiskt mätt på en halloumisallad. Kanske inte första, andra eller tredje gången du käkar en, men efter ett tag vänjer du kroppen vid att äta lite mindre, och lite mindre köttigt, för att så småningom ha ställt in den och din då tacksamma magsäck på att acceptera din nyfunna kärlek till krispiga grönsaker.
5 Följ utvecklingen
Efter några veckor eller månader av minskad köttkonsumtion borde du känna en viss skillnad. Det kan vara en skojig grej att gå till läkaren för en undersökning och etablering av dina värden innan du börjar ditt nya liv som flexitarian, för att sedan jämföra efter en tid i grönsakernas underbara värld?
6 Ät rätt kött
Livsmedelsverket rekommenderar att du inte ska äta mer än 500 gr rött kött per vecka. Det innebär alltså kött som kommer från kossor, lamm och andra klövdjur. Bra kött inkluderar magert kött som kalkon, kyckling utan skinn och fisk i mängder. I Sverige har vi bra, kött tillgängligt allt som oftast, men vet du inte var köttet kommer ifrån kan du stoppa i dig vad som helst egentligen. Köttproduktion i vissa länder använder i regel mycket antibiotika, hormoner och andra tillväxtprodukter vid framställningen av kött.
7 Säg aldrig ”jag blir inte mätt av vegetariskt mat”
Att påstå att man inte blir mätt av vegetarisk mat, och således behöver dubbla mängden mat än vanligt, är ren och skär lögn. Allt handlar, som jag tidigare påpekade, om att vänja kroppen. Det beror också på vad du faktiskt stoppar i dig. En stor halloumi- eller Oumph!-burgare kan göra dig tvärmätt, samtidigt som en tunn sellerisoppa kan behöva kompletteras med bröd.
Läs mer om Green-familjen här.