Foto: Louise Johansson.

Krogkommenterarna – november 2025

Redaktion 10:10 14 Nov 2025

Hur mycket jobbar Oliver Ingrosso egentligen? Krogkommenterarna rör om i grytan.

Error 404 Jedi Mind Tricks
Stureplansgruppen slår världsrekord i önsketänkande när de försöker lansera ”Krogstråket Klara” som sponsor av Filip & Fredriks podd i samband med premiären av duons hämta hem pengarna-turné. De tre stackars krogarna på den stackars gatstumpen vid Waterfront är ett krogstråk lika mycket som Oliver Ingrosso är krögare. Även i en Trumpsk värld blir inte allt man påstår sant.

Podd Morberg smörjer kråset
Per Morberg är ljuvlig. Han och hans fru, Inese Morberg, är extremt ljuvliga tillsammans i podden Krogtipset med Morbergs. De pratar och pågår utan att lyssna så mycket på vad den andre säger. Mysigt. Kul. Det är ytterst njutningsfullt att höra hur vinet förlamar Pers läppar och förvandla hans redan sluddriga uttal till en gröt av bokstäver.

Podden lider av att paret Moberg blir uppvaktade av krögarna. Det gör att deras besök hamnar väldigt långt i från det genomsnittliga besöket för en genomsnittlig människa. Utvärderingen blir uddlös, då det ju hade varit helt uppåt väggarna om en krog, som godkänt det här spektaklet, misslyckas med att ge paret Moberg den bästa av kvällar.

Das Dersch
Schnitzeln var god. Rakt av god. Krogen känns dock inte sammansatt. Servicen är effektiv, men mekanisk och opersonlig. Öppet kök helt i onödan. Vem vill se en kock stå och skaka två grytor som fräser och spottar och skvätter smör oavbrutet? Det tillför bara stress och stök.

Detsamma gäller Roy Naders hovrande kring luckan med två mobiler i handen. Menyn är spretig å det grövsta. Schnitzel, kaviar, vitello tonnato, hamburgare med gochujang-beurre blanc och Diplomatpannkaka. Förvirring! Till din schnitzel kan du välja mellan 12 olika tillbehör. Varför? Ett hett tips är att ta bort Café de Paris-smöret från menyn eftersom schnitzeln grytfriteras i klarifierat smör. Den behöver mer smör lika mycket som Glenn Hysén behöver litteraturtips från Jonas Thente.

Webbredaktör bliv vid din köttpuck
Cafés redaktion listade härförleden Stockholms bästa krogar. Vid en första anblick känns det rimligt. Men vid en scroll dyker Jonas Strandberg upp som krogtipsare. Han är, eller har varit, komiker och har vid flertalet tillfället medverkat i Simon Gärdenfors podcast Arkiv Samtal (mycket bra podd!) och snackat mat utifrån sina påstådda matintressen. Krogkommenterarna ifrågasätter inte att de de facto ÄR intresserade av mat, utan OMFÅNGET av deras matintresse.

Simon Gärdenfors älskar hamburgare och ramen. I Jonas Strandbergs fall är det högst osäkert om han någon gång i livet har varit på en restaurang där maten inte smashas till total platthet av män i svarta nitrilhandskar och där hantverks-IPA för 129 kronor glaset är normalt. Att han ska tipsa om bra krogar känns lika välkommet som om Glenn Hysén skulle ersätta Jonas Thente som litteraturredaktör på DN.

What Teuf fuck?
Det är inget fel med en restaurang som kör en rätt på menyn. Det är samtiden och alla hjärnskadade influencers med outvecklade smaklökar, som gjort Teuf till Stockholms mest hypade restaurang, som är problemet. Det ska den såklart inte vara, no hate. Men pommes, bea och kött är tillräckligt simpelt för att svagbegåvade influencers ska förstå. Det är klart att de vallfärdar dit för att producera innehåll som ingen bett om, ingen vill ha och som gör alla som kommer i kontakt med det lite dummare.

För kännedom ditt nöt
Det är brist på nötkött i hela Europa. Kotte, som alltid varit dyrt på krogen, har blivit ännu dyrare och kommer fortsätta bli dyrare i all oändlighet. Om inte någon uppfinner snabbväxande nötkreatur som kan täppa igen glappet mellan utbud och efterfrågan, vilket så klart hade varit fruktansvärt och motbjudande.

Det luktar gammal ost
Det har öppnat en liten ostaffär i Gamla stan – Gränden. Den verkar helt underbar. Ägd, öppnad och driven av en ostälskande man. Krogkommenterarna har inte hunnit dit, men vi kommer att spendera oändligt mycket mer pengar än vi fick för den här texten på deras ostar inom en snar framtid.

Vad vi talar om när krogpersoner talar om andra krogar
På förekommen anledning känner vi att det är på sin plats att dela med oss av lite dyrköpt livserfarenhet. Du ska aldrig, aldrig, aldrig lyssna på tips från folk i restaurangbranschen, oavsett roll, status, ålder eller kön. De tipsar bara om sina polares eller kunders ställen, hur usla de än är. Det kan vara bra att känna till nu när allt fler influencers tagit steget från störiga V.O-röster till störiga ”krogreportrar”.

Taco Bell is the shit?
Taco Bell vill etablera sig på dödens del av Vasagatan, mittemot O’Learys vid Centralstationen. Det känns vansinnigt. Har någon människa varit där frivilligt? Men så dyker ett klipp upp, där Eric Wareheim erkänner att Taco Bell är hans guilty pleasure. Genast ökar peppen på ultraprocessad tex mex med flera hundra procent. Även om han lyfter ”faktumet” att maten på Taco Bell, enligt legenden, tenderar att sätta fart på magen. Det skapar inre bilder. Mörka bilder. Panikslagna människor som springer Vasagatan fram, likt moderna zombies, i jakt på en toalett, inte hinner och skiter ner sig i farten så att det skvätter på oskyldiga förbipasserande. Men så kommer det väl inte bli?

Dry Martinique på högsta nivå
En av Krogkommenterarna minns första gången hen beställde en Dry Martini på Gondolen och den ohejdade glädje som serveringen av denna klassiker frambringande. Ett breddfullt glas som ackompanjeras av en liten glasbollsbägare, vilande på en isbädd med ÄNNU MER DRY MARTINI! Det var en overklig upplevelse. Ren lycka och troligtvis det bästa botemedlet mot halvåret av mörker och kyla som vi nu klivit in i.

Ingrosso en masse
Oliver Ingrosso ska öppna två nya krogar i Mood-kvarteret. Ska han det? Ska Oliver Ingrosso öppna två nya krogar? Är det inte snarare så att hans pappa med kompanjoner ska öppna två nya krogar i Oliver Ingrossos namn? Vi är villiga att hugga av oss varsin arm om det kan bevisas att Oliver Ingrosso arbetar mer än två timmar per vecka med ”sin” krog Ollie och ”sin” nyöppnade krog i Göteborg, Umarelle.

På Umarelles insta finns bilder på Oliver och Louise (hon som faktiskt jobbar där). I vanliga kläder, när Oliver luktar på ett bröd i köket, och i kockkläder. Det är uppenbart att alla bilderna är tagna vid samma tillfälle – den första och enda gången Oliver varit i Göteborg.



Remember remember the 25th of November
Max Duhs, hjärnan bakom Batards mycket goda mat ska, precis som Nöjesguidens krogrecensent hoppades på, få en egen restaurang i nerlagda Taverna Brillo, bakom nyöppnade Sperling & Co. Det är glada nyheter! Så glada att Krogkommenterarna inte ens kommenterar den ohälsosamma öppningstakten som Stureplansgruppen just nu håller. 25 november öppnar han/de Tosto. Det kommer att bli gott!

Läs även: Följare och likes är inte coolt längre

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2025.

0 Kommentera

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!