Vinbaren.

En guide till Åres krogliv

09:00 24 Apr 2017

Med Åre Sessions tar vintern farväl och våren över. Nöjesguiden berättar var du ska äta under mellersta Sveriges Stockholmsvecka.

1. BomBom Åre 
Åre Torg, bombomare.se 
I mitten av Åre låg i nästan ett helt decennium restaurangen Dahlbom På Torget, grundad av Jonas och Anders Dahlbom. Med varsin vinst i SM i professionell matlagning i ryggen öppnade bröderna Dahlbom På Torget tillsammans, lagom till fotbolls-VM 1997. Till vintern 2017 ändrades däremot riktning. Man bytte namn till BomBom och renoverade hela kalaset till en restaurang och bar med mat influerad av Kalifornien. På BomBom kan du äta högkvalitativ lunch och middag till helt rimliga priser, man har också valt att satsa på grymma bartenders och en ambitiös after work. 

2. Fjällpuben
Årevägen 72B, fjallpuben.se  
Har man efter en intensiv dag i backen fuktat strupen på BomBom kan Fjällpuben vara ett gott alternativ att smörja kråset på. Alldeles runt knuten ligger nämligen stjärnkocken Markus Aujalays krog Fjällpuben, med tydliga jämtländska influenser. Fjällpuben kanske lite för ofta beskrivs som hemtrevlig men adjektivet är svårt att kringgå, särskilt när White Guide beskrivit Fjällpuben, kanske lite tendentiöst, som en plats där ”tjocktröjor samsas med sidenblusar och man känner sig som hemma”. Nåväl, en fjällröding med fluffig pressad potatis och citrongurka låter ju inte direkt äckligt. Addera då en överlag prisvärd meny och en härligt fjällig atmosfär så förtjänar Fjällpuben ett besök. Sa jag förresten att inredningen är inspirerad av, håll i dig, mormors lantkök? 

3. Villa Tottebo
Parkvägen 1, villatottebo.se 
Den gamla jaktvillan Tottebo flyttades för 20 år sedan in till centrum av Åre för att bli restaurang. Saker har sannerligen förändrats från när Åre var kurort för överklassjägare vid förra sekelskiftet, huset anlades av en grosshandlare från Norra Jämtland, men i Villa Tottebo finns jaktkänslan kvar. Den har också kompletterats med en hemtrevlig miljö som passar de flesta. Precis som de flesta topprestauranger i trakten jobbar man med lokala råvaror för att ta vara på den norrländska kvaliteten. Här kan du avnjuta allt från lamm, älg och ren, till lax, sik och röding. Tottebo tillhandahåller också en festvåning för det större sällskapet, och vill man stanna kvar efter middagens finns baren till kundernas förfogande, där man, jisses amalia, höjer v-o-l-y-m-e-n ju längre kvällen fortskrider. 

4. Vinbaren
Stationsvägen 1, vinbaren-are.com 
Med högkvalitativa råvaror runt om kring sig blir det lätt så att de flesta matställena värda namnet i Åre serverar rätter med tydligt norrländska influenser. Inte Vinbaren. Här har man istället blickat ut mot resten av världen. I Hotell Åregårdens anrika lokaler huserar Vinbaren med sittplatser till omkring 20 personer, och menyn erbjuder smårätter i kombination med goda viner från Vinbarens skrytiga — på ett positivt sätt — vinkällare. Kalvtartar, friterad halloumi med bufchisås, saltbakad rödbeta med brynt smör och stekt kavring, och Pluma Iberico med svartpepparmajo och gremolata är bara några av alla spännande smårätter som erbjuds. Till Vinbaren kommer man för att man är genuint intresserad av kombinationen vin och mat, och för de som föredrar avskildhet finns ett chambre separée för sällskap på 8 till 20 personer. 

5. Niesti
Åre Björnen, copperhill.se 
På toppen av förberget i Björnen ligger designhotellet Copperhill Mountain Lodge, där du i princip har allt du behöver inför ett besök i Åre. Skidåkning direkt utanför dörren, ett prisat spa och restaurangen Niesti. Hotellet är ritat i en modern mountain lodge-stil av samma arkitekt som ritade Bill Gates privata bostad, samt Apples ikoniska butiker, och sänder ut rejäla Twin Peaks-vibbar. Niesti ligger på 730 meter över havet, och inte helt oväntat springer menyn ur, du gissade rätt, jämtländska råvaror. Varje dag servereas en middag från ett annat land samt ”säsongens fjällnära” bestående av olika råvaror från området. 

6. Buustamons Fjällgård
Buustamon 142, buustamonsfjallgard.se 
Buustamons Fjällgård lämnar ytterst lite att önska. Här får du allt du kan tänkas vilja ha av en fjällmiljö — och lite till. Buustamons Fjällgård ligger mitt på fjället vid Åreskutans trädgräns och i omedelbar anslutning till backen, vilket gör det till ett ypperligt ställe att luncha på under en dag i backen, samtidigt som BF är hyfsat lättillgängligt med bandvagn på kvällen. Någonting som i sig inte är helt tråkigt och ospännande. När det kommer till själva maten kan du vara säker på att hitta lokala råvaror på menyn, samtidigt som Buustamons gärna överraskar. Bland annat har Buustamons ett eget bränneri—man fick vada genom det svenska byråkratiträsket i flera år för att få tillstånd att bränna—som tillverkar en omtalad snaps, och fjällgården erbjuder provningar i bränneriet som knappast går av för hackor. 

7. Carins Jaktstuga
Åre Björnen/Svedje, carinskrog.se 
Även om många restauranger värda namnet i Åre är lättillgängliga nere i byn finns det en hel del guldkorn längre bort från civilisationen. För att komma till Carins Stuga behöver du åka snöskoter, något som personalen på stugan ordnar i samband med att du bokar lunch. Visserligen behöver du skrapa ihop tio pers för att få boka stugan för lunch, men för den nästan oförskämt mysiga miljön som Carins Stuga erbjuder är det lätt värt det. Till lunch erbjuds rätter som viltskav med stompad mandelpotatis, varmrökt fisk, gulaschsoppa eller svampsoppa, och till middag serveras godsaker som fondue på älg eller en rödingfilé. Carins Stuga är kanske inte ett ställe för en spontanmiddag, utan snarare tvärtom, men väl värt mödan. 

8. Platåkåtan
Fjällgårdsexpressen, platakatan.se 
Vad sägs om en Jämtländsk raclette från Oviken eller älg från Åre? Platåkåtan has got you covered. Med en helt galen utsikt över Åredalen är Platåkåtan ett ställe du inte får missa. Eftersom det ligger  precis vid Fjällgårdsexpressen är det väldigt lättillgängligt, och på kvällen kan du kliva på ett hundspann som tar dig upp till kåtan på mysigast möjliga vis. Väl inne serveras fjällmat så det står härliga till. Älgburgare med sötpotatispommes, boeuf bourguignon på lokal älg, linsburgare med surdegsbröd, och fiskgryta. Allt ramas också in av en nästan provocerande mysig inredning och stämning. 

9. RAW
Fjällbyvägen 12, bygget.se/restauranger 
Åre har inte bara mysiga fjällstugor där jämtländska råvaror hanteras som ett nyfött spädbarn. Det finns också andra kök som får komma fram, och en av de mest nämnvärda är förmodligen Raw. Här jobbar man med family style-konceptet, det vill säga att du äter många olika men mindre rätter. Äter man dessutom i restaurangen ingår det entré- och garderobsavgift till Bygget, som ligger precis intill RAW. Här kan du få godsaker som spicy tuna maki-rullar, och rätterna med lokala twisten ren — tataki med sotat innanlår och shiitake. Ren och röding får dessutom dansa tango i en surf n’ turf á la fjällen, med smaker av wasabi, koriander och sesammix. Mums!

10. Werséns
Årevägen 95, wersens.se 
Werséns erbjuder inte bara ett brasseri med en kliniskt ren bar, utan även en källare där du som gäst kan avnjuta en täljstensmiddag på, hör och häpna, lokala råvaror. Enligt egen utsago drar man igång stenen—som är bruten i Handöl, bara några mil från Åre—varje morgon så att den lagom till kvällen nått den optimala temperaturen 350 grader. När du sedan sätter dig ned för att avnjuta middagen börjar du således med att salta stenen för att sedan lägga på köttet och steka det på egen hand. Det är också mycket noggrant att du pepprar efter köttet är färdigstekt, annars förvandlar du täljstenskällaren till en turkisk ångbastu. I brasseriet på ovanvåningen kan du också avnjuta en fransk-jämtländsk meny, som bland annat består av bakad röding, choucroute garnie, ekologisk gårdskycklingfilé, och musselpasta från Alsace. Till det kan du ta del av Werséns högst imponerande vinlista.

Läs även: Allt du behöver veta inför Åre Sessions.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Krogrecensioner

Hodja

Här handlar det om gemenskap och matglädje, i ordens rätta bemärkelse.

Senaste krogrecensionerna i Uppsala

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!