Timo Mayer – excentrisk och ödmjuk

Joakim Gumpert 15:39 11 Nov 2022

Möt vinmakaren som bröt mot reglerna för att bryta ny mark i vinlandet Australien.

Timo Mayer säger själv att hans mål är att “bring back the funk” i Australiensiskt vin, vilket han har gjort och mer därtill de senaste decennierna genom att göra eleganta, intressanta och komplexa viner som verkligen visar Yarra Valleys svala klimat. Vilket också har banat vägen för en hel generation av unga vinmakare.

Timo växte upp i den tyska vinregionen Württemberg, en plats där hans familj har tillverkat vin i mer än 400 år. Redan vid tidig ålder kände han en dragning till att resa ut i världen och när han blev äldre packade han väskorna. I USA träffade han sin framtida fru Rhonda och tillsammans flyttade de senare till Australien och Yarra Valley. Även om han försökte ducka för sin medfödda talang när det kommer till vin så kom vinet ikapp honom och efter en tid började Timo studera vintillverkning i Wagga Wagga för att sedan börja jobba hos De Bortoli Wines. Här fick Timo större förståelse för Yarra Valleys unika klimat och jordmån, för under 1990-talet var de flesta Australiensiska viner väldigt fylliga och lagrade på väldigt mycket nya ekfat - något som inte passade Yarra Valleys svala klimat. Timo slutade efter ett tag hos De Bortoli och började jobba på en Gembrook, ett mindre vinhus som var kända för att göra några av regionens bästa low intervention-viner. Under tiden hos Gembrook började Timo experimentera med egna viner och år 2000 lanserade han sitt egna märke, Mayer Wine.

Timo och Rhonda planterade en egen vingård på en sluttning som de döpte till Bloody Hill, en brant sluttning som dagligen blev kallad för That bloody hill!

Valet av druvor blev först Pinot noir och Chardonnay, två druvor som trivs i svalare klimat. Vinerna visade upp Timos egna stil och hans önskan att ”bring back the funk”.

År 2004 bestämde sig Timo för att börja jäsa sina pinot noir-viner med sina hela klasar. En gammaldags metod som ger en rustikare känsla, lite tanniner från stjälkarna och gröna aromer. Vid den här tiden var det knappt någon i Australien som gjorde det och många var minst sagt skeptiska. Men Timo gick sin egen väg och förändrade till och med reglerna för vilka viner som skulle få exporteras från Australien. Under en viss period var det ett beslutsfattande organ som testade alla viner och godkände exporten. Timos viner ansågs i många fall vara defekta, till följd av att han gillar en mer reduktiv stil, och fick inte exporteras. Men eftersom han redan hade kunder i både Europa och USA tvingade han fram en förändring, något som på sikt gjorde det möjligt för flera små producenter som gick utan för normen av svulstiga grillviner att även nå nya marknader.

Timos törst för innovation har fortsatt genom åren, hans eleganta, rena och fruktiga viner har även sett nya druvor. Nuförtiden gör han viner även av druvorna gamay, nebbiolo, shiraz och cabernet sauvignon men alla i sin egna stil. Märket Bloody Hill har gått vidare till sin son Rivar som har följer sin faders fotspår men med sin egna distinkta stil. 

En minst sagt otrolig individ och minst sagt otroliga viner som är väl värda att spana in!

Vill du prova några av Meyers viner?

BLOODY HILL VILLAGES CHARDONNAY 2021
Nr 91270 för 249 kr på Systembolagets tillfälliga sortiment 
Likt sin far gör som sagt Rivar rena och fruktiga viner som är trogna sitt ursprung. Här är en elegant och mineralisk chardonnay med gul frukt, frisk syra och liten lätt grönörtighet från stjälkarna. Ett trevligt substitut för Chablisdrickaren! 

BLOODY HILL VILLAGES SHIRAZ 2021
Nr 93832 för 249 kr på Systembolagets tillfälliga sortiment
Det första man slås av i denna shiraz är en doft av bränt gummi, en doft som kommer när vinet är reduktivt. Men oroa dig inte, det försvinner när vinet får andas - så ge de lite luft i en karaff. För sen kommer aromer av syrliga röda bär, oliver, viss rökighet och viss köttighet. Vinet är medelfylligt med fin struktur och läskande syra. 

BLOODY HILL VILLAGES CABERNET 2021
Nr 94643 för 249 kr Systembolagets tillfälliga sortiment
Ett mjukt och fruktigt vin med aromer av mörka bär, tänk dig svartvinbär tillsammans med plommon i en söt-syrlig kompott. I sann Mayer-stil så är vinet gjort med mycket whole-cluster, att druvorna får jäsa på sina klasar med stjälkar och allt. Det ger en tydligare grönörtighet och struktur i vinet, men kräver mer utav vinmakaren för det kan lätt slå över till att ge en grön och omogen smakupplevelse. Men i sann Mayer-stil så finns det expertis och vinet är bara 100 procent gott. Den gröna tonen kan göra det svårare att gissa vilken cabernet-druva det är, spoiler alert - det är cabernet sauvignon och inte cabernet franc.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2022.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!